Wat gebeurde er op 29 mei?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

 

2018 – Een man schiet een man dood en daarna twee agentes in Luik.

2017 – Tijger doodt oppasser in Engelse dierentuin.
Een tijger heeft een vrouwelijke oppasser van een dierentuin nabij het Engelse Huntingdon gedood. Het ongeval vond plaats in Hamerton Zoo Park in het graafschap Cambridgeshire. De tijger kwam een omheind terrein binnen waar ook de vrouw aanwezig was. De vrouw overleed ter plekke.

2017 – Acteur John Wijdenbosch en zijn vrouw en kind zijn in de ochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de A6 bij Lelystad.
Wijdenbosch (44) was onder meer bekend van de film Costa!. De auto van het gezin kwam in het water langs de snelweg terecht. Toen brandweerduikers arriveerden op de plek des onheils, waren de inzittenden van de auto reeds overleden.

2017 – ‘Mini-tsunami’ verrast strandgangers.
Strandgangers in Zandvoort werden in de ochtend rond 06.00 uur verrast door een enorme vloedgolf van drie meter, vermoedelijk ontstaan door het turbulente weer.

2014 – De leiders van Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland stichten de Euraziatische Unie.

2009 – Kapitein van het Korps Commandotroepen Marco Kroon wordt geridderd voor, één van de hoogste Nederlandse militaire onderscheidingen, de Militaire Willems-Orde der 4e Klasse. Dit voor het eerst sinds 55 jaar.

2006 – Aanvang modderstroom van extreme omvang in Sidoarjo op Oost-Java na boring.

2005 – De Europese Grondwet wordt bij een referendum door de Franse kiezers bij een opkomst van meer dan 70% verworpen: 55% tegen, 45% voor.

2004 – Ramona Trinidad Iglesias-Jordan (114) overleden, op het moment van overlijden oudste mens ter wereld.

2002 – In Nederland wordt de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) omgedoopt in Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

1999 – Een verwoestende brand in de Tauerntunnel kost aan 12 mensen het leven.

1993 – Een aanslag door brandstichting op een huis in de Duitse stad Solingen kost aan 5 Turkse bewoners het leven, met als reacties grote demonstraties en in Nederland de kaartenactie Ik ben woedend.

1990 – Boris Jeltsin wordt verkozen tot de nieuwe president van de republiek Rusland.
Jeltsin was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als ‘de sloper van de Sovjet-Unie’ .

1990 – De Akkoorden tot oprichting van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling worden ondertekend.

1988 – De treindienst van Kerkrade naar Schin op Geul wordt opgeheven.

1982 – Romy Schneider (43) overleden.
Pseudoniem van Rosemarie Magdalena Albach, (Wenen, 23 september 1938 – Parijs, 29 mei 1982) was een Oostenrijks actrice, die doorbrak met de vertolking van de rol van Elisabeth van Oostenrijk in Ernst Marischka’s filmcyclus Sissi.

1969 – Een nieuwe Nederlandse omroepwet treedt in werking: de NTS en de NRU gaan op in de NOS.

1959 – Onder de bietenakker van boer Boon in Slochteren boort de NAM aardgas aan.

1955 – Eerste file in Nederland.
Deze file ontstond op Eerste Pinksterdag op knooppunt Oudenrijn. Eerder al ontstonden er opstoppingen van karren en diligences die de steden in wilden.

1953 – De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereiken als eerste mensen ooit de top van de Mount Everest.

1940 – Seyss-Inquart aanvaardt het ambt van rijkscommissaris in Nederland.

1926 – De Nederlandse publieke omroep VPRO wordt opgericht.
De naam V.P.R.O. was oorspronkelijk de afkorting van Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. De omroep had het vooral in de beginjaren moeilijk, als laatste opgericht van de oorspronkelijke omroepen in de beginperiode, waarin het niet veel zendtijd kreeg en regelmatig moest wisselen van zender.

1914 – De RMS Empress of Ireland botst tegen het Noorse steenkoolvrachtschip Storstad, en zinkt binnen 14 minuten. Van de 1477 passagiers aan boord overleven slechts 465 passagiers de ramp.
Het schip voer tussen Quebec, Canada, en Liverpool, Engeland, en maakte zijn eerste tocht op 29 juni 1906. Het werd beschouwd als het grootste en snelste schip op de noordelijke route.

1898 – Instelling van de Nobelprijs.
De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde, aan auteurs die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de literatuur en voor personen en organisaties die belangrijk hebben bijgedragen aan bevordering van de vrede. De prijs werd ingesteld in 1898 in het testament van Alfred Nobel, en in 1901 na zijn overlijden voor het eerst uitgereikt.

1886 – John Pemberton begint Coca-Cola te adverteren.
Coca-Cola is bedacht door de apotheker John Pemberton die eerder een variant op de destijds populaire alcoholische Vin Mariani ontwikkelde die hij Pemberton’s French wine coca noemde. Nadat in Pembertons thuisbasis Atlanta in 1886 een verbod op alcoholische dranken was uitgevaardigd, verving hij de wijn door suikersiroop en noemde het drankje Coca-Cola. Het werd verkocht in kruikjes en moest worden aangelengd met water. Toen men de siroop ging mengen met koolzuurhoudend water ontstond de prikkelende drank met de kenmerkende colasmaak.
In het begin was Coca-Cola enkel in karretjes langs de weg te koop, voor een nickel (5 dollarcent).

1883 – Marianne van Oranje-Nassau (73) overleden, prinses van Oranje-Nassau.
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Marianne (geboren Berlijn, paleis van de prins van Oranje, Unter den Linden nr. 36, 9 mei 1810 – overleden Schloss Reinhartshausen, Erbach im Rheingau, 29 mei 1883), prinses der Nederlanden,prinses van Oranje-Nassau, was een dochter van koning Willem I der Nederlanden en prinses Wilhelmina van Pruisen.
Marianne was het jongste kind van Willem I en Wilhelmina. Haar broers Willem(de latere koning Willem II) en Frederik waren 17 en 13 jaar ouder dan zij.  Zij trouwde  in 1830 met haar neef Albert van Pruisen, een jongere broer van de latere keizer Wilhelm I.
Uit het huwelijk met Albert kwamen vijf kinderen, van wie er twee jong stierven.
Het huwelijk tussen Marianne en Albert was slecht. In 1845 verliet Marianne haar man en Berlijn om zich in Voorburg te vestigen. Hier leefde ze openlijk samen met haar koetsier, Johannes van Rossum, van wie ze in 1849, even na haar officiële scheiding van Albert, een zoon kreeg.

1848 – Wisconsin wordt de 30e staat van de Verenigde Staten.

1814 – Joséphine de Beauharnais (50) overleden, echtgenote van Napoleon Bonaparte.
Geboren als Marie-Josèphe-Rose Tascher de la Pagerie, spreek uit Taschèr, kortweg Joséphine, was een West-Indische schoonheid, die deel uitmaakte van de Parijse society, bekend als de eerste echtgenote van keizer Napoleon Bonaparte.

1790 – Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.

1608 – Anna Muggen uit Gorinchem wordt als heks gewurgd en verbrand.
In april 1608 werd zij ervan beschuldigd zes mensen in de stad te hebben behekst. Ze bekende al dertien jaar hekserij te hebben bedreven, en een verbond te hebben gesloten met de duivel, die in de gedaante van een jonge man tot haar kwam. Op 29 mei 1608 werd Anna Muggen gewurgd en daarna op de Grote Markt in Gorinchem op de brandstapel verbrand. Haar lichaam werd buiten de stadsmuren begraven.

1605 – Kroning van Paus Paulus V in Rome.

1453 – Sultan Mehmed II verovert Constantinopel, waarmee een eind komt aan het Byzantijnse Rijk.

363 – Keizer Julianus Apostata bereikt de Perzische hoofdstad Ctesiphon. Koning Shapur II vermijdt een confrontatie en past de tactiek van de verschroeide aarde toe. Door voedselgebrek moet het Romeinse leger zich terugtrekken langs de Tigris.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

  facebook

© 29 mei 2023