Wat gebeurde er op 24 december?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2021 – Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH) neemt haar Eurocopter AS355 Écureuil 2 MUG-heli uit dienst.

2019 – Geertje Kuijntjes (114) overleden, Nederlandse supereeuweling.
Zij was sinds het overlijden van Nelly de Vries-Lammerts, op 27 augustus 2015, de oudste ingezetene van Nederland. Beiden waren toen 110 jaar oud. Kuijntjes was tevens de laatste Nederlander die geboren werd in 1905.

2019 – Fred Emmer (85) overleden.
Hij was een Nederlandse nieuwslezer. Emmer begon zijn carrière als werkstudent bij de Radio Nederland Wereldomroep. Als freelancer startte hij vervolgens als presentator bij de NCRV voor het actualiteitenprogramma Memo. Hij was in de jaren zeventig en tachtig hét gezicht en het stemgeluid van het NOS Journaal.

2018 – Door een aanslag van extremisten op regeringsgebouwen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn ten minste 43 mensen om het leven gekomen.

2017 – Actrice Heather Menzies-Urich (68) overleden.
De Canadees-Amerikaans actrice speelde Louisa, een van de kinderen van de familie Von Trapp in de film The Sound of Music (1965).

2011 – Johannes Heesters (108) overleden.
Hij was een Nederlands acteur en operettezanger. Door zijn Duitse fans werd hij liefkozend Jopie (Heesters) genoemd.
Heesters, die 108 jaar oud werd, trad tot op 107-jarige leeftijd op. Hij was hiermee de oudste actieve artiest ter wereld. In het Guinness Book of Records staat hij vermeld als langst optredende artiest (met een loopbaan van meer dan 90 jaar) en oudste acteur ter wereld ooit.

2009 – Marcus Bakker (86) overleden, was een Nederlands politicus van de Communistische Partij van Nederland (CPN).
Gedurende geruime tijd was hij fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer.

1987 – Joop den Uyl (68) overleden.
Nederlands politicus en minister-president.  Hij was van 1966 tot 1986 de politiek leider van de Partij van de Arbeid en van 1973 tot 1977 minister-president van Nederland. Zijn achternaam luidde officieel ‘Den Uijl’, maar hij gebruikte altijd de spelling ‘Den Uyl’.

1979 – Eerste lancering van de Europese raket Ariane 1 vanaf het Centre Spatial Guyanais bij Kourou (Frans-Guyana).
De raket heeft een maximale diameter van 3,8 meter, een totale hoogte van 47,4 meter en een gewicht van ongeveer 210 ton (dit kan variëren naargelang de beoogde baan van de lading en andere factoren). De Ariane 1 heeft drie trappen, waarvan de onderste 4 motoren heeft en de twee bovenste telkens 1 motor, alle drie werken ze op vloeibare brandstof. De Ariane 1 was ontworpen om twee telecommunicatiesatellieten tegelijk te lanceren (de maximale lading bedroeg 1,83 ton.

1944 – Tijdens kerstavond wordt het Belgische troepenschip Léopoldville vlak bij Cherbourg getorpedeerd door de U 486. Zo’n 515 Amerikaanse soldaten komen hierbij om het leven, alsook 5 bemanningsleden, waaronder kapitein Charles Limbor.

1925 – Benito Mussolini krijgt alle macht in Italië.

1913 – Groot spoorwegongeval bij Hooghalen.

1891 – Johannes Rietstap (63) overleden.
Hij was een Nederlands ambtenaar, stenograaf, genealoog en heraldicus. Vooral door zijn monumentale werk op het gebied van heraldiek is hij bekend gebleven. Rietstaps Armorial Général met de beschrijving van de wapens van 110.000 families is het meest complete gedrukte overzicht van wapens.

1837 – Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (“Sisi”) geboren.
Zij was hertogin in Beieren en prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach en later – door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I – keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije.
Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde.
Op 10 september 1898 werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken.

1818 – Het zeer bekende kerstlied Stille Nacht, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd.

1814 – Vrede van Gent. Deze werd gesloten tussen de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk, na de oorlog van 1812.

1800 – Moordaanslag op Napoleon. Een bom ontploft naast zijn rijtuig als hij op weg is naar de opera.

1647 – Albert Coenraads Burgh (±54) overleden.
Hij was een Nederlandse geneesheer, lid van de vroedschap en burgemeester van Amsterdam. Hij werd ook lid van de Raad van State, bewindhebber van de West-Indische Compagnie (het fort Coenraadsburg op de Goudkust is naar hem vernoemd) en lid van de Admiraliteit van Amsterdam. Burgh overleed in Novgorod (Rusland) tijdens een gezantschap en werd vijf maanden later herbegraven in de Oude Kerk.

1610 – De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gaat diplomatieke betrekkingen aan met Marokko.

1257 – Jan I van Avesnes (39) overleden.
Hij
was (erf)graaf van Henegouwen.   Hij was de oudste zoon van Burchard van Avesnes en Margaretha van Vlaanderen. Dit huwelijk werd echter onder politieke druk onwettig verklaard en ontbonden. Zijn moeder hertrouwde met Willem II van Dampierre en erfde in 1244 de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Zij benoemde de kinderen uit haar tweede huwelijk tot haar erfgenamen. Hij was gehuwd met Aleid van Holland, de zuster van graaf Willem II van Holland en hij was de vader van Jan II van Avesnes, de latere graaf van Henegouwen (1280) en van Holland (1299).

1166 – Jan zonder Land geboren.
Hij was koning van Engeland van 1199 tot 1216. Hij was de jongste zoon van Hendrik II en Eleonora van Aquitanië. Hij was zijn vaders favoriete zoon, maar aangezien hij de jongste was, ontving hij geen gebieden op het vasteland, wat zijn bijnaam verklaart. Na de dood van zijn broer Richard Leeuwenhart in 1199 volgde hij hem, overigens niet zonder slag of stoot, op.

640 – Paus Johannes IV treedt aan als 72e paus van de Rooms-katholieke Kerk.
Zijn pontificaat wordt beheerst door onenigheid over het monotheletisme.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

     facebook    

© 24 december 2023