Wat gebeurde er op 5 december?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

Viering Sint Nicolaas

2022 – De maan bedekt de planeet Uranus.
Vanuit Nederland is het hele verschijnsel te zien, maar wel in de schemering.

2022 – Voor het hof van assisen in Brussel begint het strafproces tegen 10 verdachten van de terroristische aanslagen op 22 maart 2016 op Brussels Airport en in de Brusselse metro.

2021 – Op het strand van Westkapelle in Zeeland is een zeeschildpad aangespoeld hetgeen volgens Dierenambulance Zeeland bijzonder is omdat de dieren niet in de Noordzee leven.
Het gewonde dier is overgebracht naar Reptielenzoo Iguana in Vlissingen om te herstellen.

2020 – Een capsule van de Japanse Hayabusa 2 ruimtesonde landt met materiaal van de planetoïde (162173) Ryugu in het Woomera Prohibited Area gebied in Zuid-Australië.

2020 – Dolf de Vries (83) overleden.
Hij was een  Nederlands acteur en auteur. De Vries werd vooral bekend door zijn rol in de oorlogsfilm Soldaat van Oranje als Jacques ten Brinck. In 1994 werd hij gevraagd voor de rol van Ed Couwenberg in de ziekenhuissoap Onderweg naar Morgen. Deze rol speelde hij van 1994 tot 1999. In 2006 speelde hij notaris Smaal in de film Zwartboek.

2018 – Anderhalf miljoen kijkers voor Sint & Paul pakken uit!.
Bij Paul de Leeuw kwamen de huidige Sint (Hans Kesting) en de voormalige Sint (Bram van der Vlugt) tegelijkertijd op het podium.

2017 – De voormalige president van Georgië, Michail Saakasjvili, is dinsdag door zijn aanhangers bevrijd uit een politiebusje nadat hij was opgepakt in Kiev. 

2012 – Het vervoersschip Baltic Ace botst op de Noordzee tegen het containerschip Corvus J.
Er vallen geen gewonden.

1999 – Boris Trajkovski is de nieuwe president van Macedonië. Hij behoort tot de centrumrechtse regeringspartij VMRO-DPMNE.

1977 – Bophuthatswana is het tweede thuisland dat door Zuid-Afrika onafhankelijk verklaard wordt. Geen enkel ander land zal Bophuthatswana erkennen.

1957 – Zwarte Sinterklaas, de Nederlanders worden gesommeerd Indonesië te verlaten.
Na een al maanden durende anti-Nederlandse stemming, waar ook president Soekarno aan meedeed, werden op die dag de Nederlanders staatsgevaarlijk verklaard en gesommeerd Indonesië te verlaten. Nederlandse bedrijven werden genationaliseerd. Bijna 50.000 Nederlanders vertrokken in de maanden daarop, terwijl de economische banden vrijwel geheel werden verbroken. Op 17 augustus 1960, vijftien jaar na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid, werden ook de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken. De term “Zwarte Sinterklaas” werd bedacht omdat deze gebeurtenis samenviel met het traditionele Nederlandse Sinterklaasfeest dat jaar, maar een zwarte schaduw over de feestvreugde heen wierp.

1946 – New York wordt verkozen tot permanente zetel van de Verenigde Naties.

1945 – Vijf Amerikaanse TBF Avenger bommenwerpers verdwenen op mysterieuze wijze tijdens een routine trainingsmissie in de Bermudadriehoek.
Tijdens een reddingsoperatie om ze terug te vinden, verdwenen nog eens zes vliegtuigen en 27 mensen. De Bermudadriehoek is een denkbeeldige driehoek tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dit gebied werd vanaf midden 20e eeuw bekend doordat er mysterieuze verdwijningen van vaar- en vliegtuigen zouden hebben plaatsgevonden.

1952 – De eerste keer dat Sinterklaas op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden.
Presentatrice is Mies Bouwman die deze taak vervult tot 1973.

1933 – Einde van de drooglegging in de Verenigde Staten.
De drooglegging was een poging van de Verenigde Staten in de jaren 20 van de 20e eeuw om de productie en verkoop van alcohol geheel te verbieden en daarmee het alcoholgebruik en alcoholisme uit de Verenigde Staten te bannen. Het drinken van alcoholische drank was op zichzelf niet illegaal. President Franklin Delano Roosevelt zag in dat de drooglegging niet het gewenste effect had en stond alcoholgebruik door volwassenen weer toe.

1920 – In Griekenland roept een referendum koning Constantijn I terug op de troon.

1798 – Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.

1492 – Christoffel Columbus ontdekt het eiland Hispaniola.

1355 – Jan III van Brabant (55) overleden.
Hij was  was hertog van Brabant en Limburg van 1312 tot 1355, en volgde in die functie zijn vader Jan II op. Vanaf 1327 was hij twaalf jaar lang de heer van Breda.

771Karel de Grote wordt koning van het gehele Frankische koninkrijk, door de dood van zijn broer Karloman I.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 5 december 2023