Wat gebeurde er op 29 juli?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

2019 – Een man uit Eritrea heeft op het centraal station van Frankfurt een vrouw en haar zoon voor de trein geduwd.
Het achtjarige kind kwam daarbij om het leven.

2017 – In het noordoosten van Nigeria kost een bomaanslag van de islamitische terreurbeweging Boko Haram het leven van veertien mensen.
Tientallen raken gewond.

2013 – Bij een helikoptercrash in Roemenië komen vijf mensen om het leven, onder wie een omstreden Roemeense zakenman, Sorin Terbea.
Hij was verwikkeld in een omkoopschandaal rondom voetbalwedstrijden.

2012 – De Nederlandse wielrenster Marianne Vos wint in Londen de gouden medaille bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen.

2012 – Duitsland schrapt een budget van 21 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Rwanda vanwege de kwalijke militaire rol die het land in het oosten van DR Congo zou spelen.

2007 – De Spanjaard Alberto Contador wint de 94e editie van de Ronde van Frankrijk.

2005 – De 10.000ste uitzending van het Nederlandse radioprogramma Met het Oog op Morgen.

2005 – Astronomen maken de ontdekking van Eris bekend.

1990 – De succesvolle Van Goghtentoonstellingen in Amsterdam en Otterlo worden gesloten op de honderdste verjaardag van de sterfdag van de schilder. De tentoonstellingen trokken zo’n 1.200.000 bezoekers.

1981 – Prins Charles trouwt met Diana Spencer.

1948 – Opening van de Olympische Spelen in Londen; de eerste Spelen na de Tweede Wereldoorlog.

1943 – Burgemeester Geert Bisschop van Schoonebeek wordt vermoord door het verzet.
Geert Bisschop werkte voor de Tweede Wereldoorlog op de secretarie van gemeente Oosterhesselen. Omdat hij daar geen toekomstperspectieven had, werd hij lid van de NSB. Op 10 november 1941 werd hij burgemeester van Schoonebeek, waar hij fanatiek jacht bleef maken op onderduikers. Dit was voor het verzet aldaar aanleiding om een aanslag op hem te plegen.  Dit gebeurde in de burgemeesterskamer in het gemeentehuis. Bisschop werd om het leven gebracht met pistoolschoten, waarbij ook ambtenaar en tevens NSB’er Roelof Jan Oostindiën omkwam. Een toevallig passerend ambtenaar Pieter de Boer overleed door een verdwaalde kogel.
De daders werden niet gepakt, wel werd veldwachter Johannes Kippers gearresteerd. De Duitsers hadden een sterk vermoeden dat Kippers betrokken was bij de aanslag, omdat hij in de directe buurt was en niet de aanslag heeft verhinderd.

1927 – Ingebruikname eerste ijzeren long, in New York.

1921 – Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.

1909 – In Barcelona wordt op bloedige wijze de Tragische week beëindigd, een opstand tegen de mobilisatie van het leger.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

1890 – Vincent van Gogh (37) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst.
Van Gogh schoot twee dagen daarvoor zichzelf in de borst met een pistool.
Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

 

Filips I van Frankrijk

Filips I van Frankrijk

1108 – Filips I van Frankrijk (55) overleden, koning van Frankrijk.
Hij 
was koning van Frankrijk van 4 augustus 1060 tot 1108. Hij was de zoon van Hendrik I van Frankrijk (1008-1060) en Anna van Kiev (1024-1075).
Filips werd in 1059 al tot koning van Frankrijk gewijd en op 4 augustus 1060 (8 jaar oud) gekroond. Zijn moeder en Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, waren gezamenlijk regent. In 1066 werd Filips meerderjarig verklaard en kon zijn zelfstandig regeren beginnen.
Hij trouwde in 1072 met Bertha van Holland, stiefdochter van Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen en dochter van Floris I, graaf van Holland.
Na 1090 werd Filips’ bewind beheerst door zijn huwelijksverwikkelingen en de conflicten met de kerk die daaruit voortkwamen: Filips begeerde Bertrada, de mooie en jonge vijfde vrouw van zijn oude vazal Fulco IV van Anjou. Tegelijk vond Filips dat koningin Bertha dik en onaantrekkelijk was geworden. Dus scheidde hij op 15 mei 1092 van haar en verbande ze van het hof. Daarna trouwde Filips met Bertrada. Bertrada was toen nog niet gescheiden van Fulco.

Slag bij Vlaardingen

Slag bij Vlaardingen

1018 – Slag bij Vlaardingen: graaf Dirk III van Holland verslaat het leger van keizer Hendrik II.
De Slag bij Vlaardingen werd gevoerd door graaf Dirk III, graaf van Holland tegen keizer Hendrik II. Tegen de zin van de keizer, die in die tijd de leenheer van de graaf was, stelde Dirk III een tol in op de rivier de Merwede (de huidige Maas) bij Vlaardingen. Deze tol wekte ook het ongenoegen op van kooplui uit het bisdom Utrecht. De bisschop van Utrecht riep daarom de hulp in van de Duitse keizer en deze zond een leger naar Vlaardingen. Dirk III versloeg dit leger.

238 – De Praetoriaanse garde bestormt het paleis in Rome, keizers Pupienus en Balbinus worden in het openbaar geëxecuteerd.
De 13-jarige Gordianus III wordt tot keizer gekroond.

 

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 29 juli 2020