Wat gebeurde er op 26 juli?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2016 – Bij een militaire basis van de Afrikaanse Unie in de Somalische hoofdstad Mogadishu komen minstens dertien mensen om het leven bij twee bomaanslagen, die worden opgeëist door terreurorganisatie Al-Shabaab.

2015 – Michael van Gerwen wint als eerste Nederlander de World Matchplay (darts).

2015 – De Brit Chris Froome wint de Ronde van Frankrijk, zijn tweede zege van een Tour de France.
In Parijs won de Duitser André Greipel zijn vierde etappe. Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden verdienstelijk zesde en zevende.

2007 – Michael Rasmussen koploper en bezitter van de gele trui, moet na een leugen over zijn verblijfplaats de Ronde van Frankrijk verlaten.

2005 – De moordenaar van Theo van Gogh, moslimextremist Mohammed B. wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

2005 – Na twee jaar onderzoek is er weer een Discovery gelanceerd.

1997 – Tijdens een vliegshow in het Belgische Oostende stort een stuntvliegtuig neer.
De Jordaanse piloot en acht toeschouwers komen om het leven.

1992 – Miguel Indurain wint de 79ste editie van de Ronde van Frankrijk.
Het is de tweede eindoverwinning op rij voor de Spaanse wielrenner.

1987 – De Ierse wielrenner Stephen Roche wint voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk.

1977 – De dertienjarige David Morgan zwemt van Dover naar Calais.

1963 – Een hevige aardbeving treft de Zuidslavische stad Skopje.

1958 – Als negenjarige prins wordt Charles tot Prins van Wales benoemd.

1956 – Het schip Andrea Doria zinkt in de vroege ochtend in de kustlijn van New York nadat het de avond ervoor in botsing is gekomen met een ander schip.

1956 – De Egyptische president Nasser nationaliseert het Suezkanaal, dat tot dan toe onder het beheer van Frankrijk en Engeland viel.

1953 – Fidel Castro, Cubaanse revolutionair valt de Moncada barakken aan, en lost daarmee het startschot voor de Cubaanse revolutie.
De Moncada barrakken was een militaire kazerne in Santiago de Cuba , vernoemd naar generaal Guillermón Moncada , een held van de onafhankelijkheidsoorlog.

Eva Perón

Eva Perón

1952 – Eva Perón (33) overleden.
Zij was de tweede echtgenote van de Argentijnse president Juan Perón (1895-1974) en first lady van 1946 tot haar dood in 1952. Ze werd niet politiek verkozen, maar had wel veel macht en invloed op het regeringsbeleid. Ze had een grote schare bewonderaars onder de armen en de arbeidersklasse van Argentinië wat belangrijk was voor de machtspositie van haar echtgenoot. Ze werd liefkozend Evita genoemd.

1951 – De staat van oorlog tussen Nederland en Duitsland wordt beëindigd.

1950 – Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) wordt ontbonden.

 

Titus Brandsma

Titus Brandsma

1942 – Titus Brandsma (61) overleden.
Geboren als Anno Sjoerd Brandsma, was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters en vond in het concentratiekamp Dachau de dood. In 1985 werd hij als martelaar door de Rooms-katholieke Kerk zalig verklaard.

 

1925 – De Belg André Massaux vestigt een nieuw wereldrecord zweefvliegen (duurvlucht) door 10 uur en 41 minuten in de lucht te blijven.

1920 – Frankrijk trekt de hoofdstad van Syrië binnen om Feisal te verdrijven.

Pierre en Marie Curie

Pierre en Marie Curie

1895 – Huwelijk van Marie Sklodowska en Pierre Curie.
Marie en Pierre waren natuurkundigen en wonnen in 1903 de helft van de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun “gezamenlijk onderzoek naar de stralingsverschijnselen ontdekt door professor Becquerel” (de andere helft was voor Becquerel).
Marie  was een pionier op het gebied van de radioactiviteit en ontdekte de elementen polonium en radium. Later ontving Marie opnieuw een Nobelprijs, deze keer de Nobelprijs voor de Scheikunde.
In haar tweede vaderland Frankrijk is ze bekend als Marie Curie en ze wordt vaak aangeduid als Madame Curie.

1783 – Het eerste exercitiegenootschap De Vrijheid te Dordrecht opgericht.
De Patriotten wilden de oude vrijheid heroveren op de Oranjes.

1581 – Het Plakkaat van Verlatinghe verklaart Filips II van Spanje vervallen van de troon en is in feite de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 26 juli 2020