Wat gebeurde er op 15 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2016 – Mislukte staatsgreep door leger in Turkije.
De staatsgreep in Turkije was een poging van een deel van de Turkse strijdkrachten om de macht in Turkije te grijpen door middel van een staatsgreep. De coupplegers wilden hiermee naar eigen zeggen de grondwettelijke orde, democratie en mensenrechten herstellen. 265 mensen komen om.

Iet van Feggelen

Iet van Feggelen

2012 – Iet van Feggelen (91) overleden.
Zij was een Nederlands zwemster. Ze was gespecialiseerd in de rugslag en wist in de jaren dertig en veertig elf wereldrecords op haar naam te schrijven. Ze stond tevens aan de bakermat van het “kunstzwemmen” (synchroonzwemmen) in Europa. Na haar zwemcarrière coachte ze het dames zwemteam in de jaren zestig.

2011 – Na een brand stort een deel van het Zendstation Smilde in.
Er vallen geen gewonden.

2010 – De Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, landt voor het eerst in Nederland op luchthaven Schiphol.

Schelto Patijn

Schelto Patijn

2007 – Schelto Patijn (70) overleden.
Hij was een Nederlands politicus. Hij was commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, burgemeester van Amsterdam en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de Partij van de Arbeid.
Patijn, lid van de familie Patijn, werd geboren als zoon van Conny Patijn, lid van de Tweede Kamer en kamerheer bij koningin Juliana, en jonkvrouwe Sara van Citters. Hij is een oudere broer van Michiel Patijn en stamt uit een patriciërsgeslacht dat al meerdere bestuurders had voortgebracht. Patijn werd vernoemd naar zijn grootvader van moeders zijde, Schelto van Citters.
Patijn stamt af van Michiel Adriaensz de Ruyter en was danspartner van prinses Beatrix.

2002 – De zogenoemde “Amerikaanse TalibanJohn Walker Lindh pleit schuld aan het helpen van de vijand en bezit van explosieven.
Hij wordt veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Mr. G.B.J. Hiltermann

Mr. G.B.J. Hiltermann

2000 – G.B.J. Hiltermann (86) overleden.
Geboren als Gustavo Bernardo José (Guus) Hiltermann.
Hij was een Nederlands journalist, politiek commentator, uitgever en historicus.
Hiltermann werd uit Nederlandse ouders in Argentinië geboren. Naar zijn eigen zeggen wilden zijn ouders hem Gustaaf Bernard Jozef noemen, maar de Argentijnse wet stond uitsluitend Spaanse voornamen toe. Hiltermann liet zich nimmer voluit bij de voornaam noemen en hij werd achter zijn rug vaak aangeduid als Geebeejee, naar zijn voorletters.
Verreweg de meeste landelijke bekendheid verwierf hij met zijn wekelijkse radiocommentaar op de internationale politiek: De toestand in de wereld, door mr. G.B.J. Hiltermann, bij de AVRO gepresenteerd in AVRO’s Radiojournaal op zondagmiddag om 1 uur.

1997 – Seriemoordenaar Andrew Phillip Cunanan schiet modeontwerper Gianni Versace neer buiten zijn huis in Miami in Florida.

1996 – Een Hercules vliegtuig van de Belgische luchtmacht stort neer op Eindhoven Airport: 34 doden.

1974 – Een door Griekenland gesteunde staatsgreep op Cyprus, waarbij de president, aartsbisschop Makarios, wordt afgezet, leidt bijna tot een oorlog tussen de Navo-partners.

1969 – In het Belgische Dinant weigeren bij het afdalen van een steile helling de remmen van een Nederlandse bus, die daarop door een hek schiet en in de Maas stort.
De chauffeur en 20 passagiers komen om. De reisleidster en drie vakantiegangers weten uit de bus te ontsnappen.

1965 – Eerste uitzending op het Tweede Nederlandse televisiekanaal, kortweg Nederland 2.

1958 – 5000 Amerikaanse soldaten landen in de hoofdstad van Libanon, Beiroet, om de pro-westerse regering te beschermen.

1945 – Leopold III, koning der Belgen, wil een volksraadpleging alvorens af te treden (Koningskwestie).

1863 – Aanslag op aartsbisschop Joannes Zwijsen van Utrecht in zijn huis te Haaren.
De bisschop heeft schotwonden in zijn rechterarm en -zijde maar overleeft de aanslag. De zaak is nooit opgehelderd.

1801 – Sluiting van het Concordaat tussen Paus Pius VII en Frankrijk (Napoleon Bonaparte).

1799 – De Steen van Rosetta ontdekt door een expeditie onder leiding van de Fransman Pierre-François Bouchard.
De vondst van deze steen is essentieel gebleken voor het ontcijferen van het Egyptisch hiërogliefenschrift.

1691 – Kroning van Paus Innocentius XII in Rome.

Zelfportret van Rembrandt van Rijn

Zelfportret van Rembrandt van Rijn

1606 – Rembrandt van Rijn geboren.
Hij was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse meesters van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen, met als bekendste werk De Nachtwacht (1642). Hij is overleden op 4 oktober 1669.

 

 

 

 

Rudolf I

Rudolf I

1291 – Rudolf I van het Heilige Roomse Rijk (73) overleden.
Hij was Rooms-Duits koning van 1273 tot zijn dood. Hij speelde een belangrijke rol in het aan de macht brengen van het Huis Habsburg onder de keizerlijke feodale dynastieën. Rudolf was oorspronkelijk een Zwabische graaf en hij was de eerste Habsburger die de hertogdommen Oostenrijk en Stiermarken verwierf, gebieden die nog meer dan 600 jaar onder Habsburgse heerschappij zouden blijven en die de kern van de Habsburgse monarchie en hedendaags Oostenrijk zou vormen.

1099 – Tijdens de Eerste Kruistocht nemen christelijke soldaten na het Beleg van Jeruzalem de stad Jeruzalem in.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 15 juli 2020