Wat gebeurde er op 7 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2019 – Tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wint USA van Nederland met 2-0.
Sarie van Veenendaal ontvangt de gouden handschoen als beste keepster.

2019 -In de tweede etappe van de Tour de France wint team Jumbo-Visma de ploegentijdrit.
Mike Teunissen behoudt de gele trui.

2016 – Churandy Martina wint de 100 meter tijdens de Europese kampioenschappen atletiek 2016 in Amsterdam.
Hij is een sprinter uit Curaçao.

2011 – Tijdens de bouw voor uitbreiding van het voetbalstadion van FC Twente, De Grolsch Veste, stort een gedeelte van het dak in
Er zijn twee dodelijke slachtoffers en 14 gewonden te betreuren.

2011 – De Codex Calixtinus wordt gestolen uit de Kathedraal van Santiago de Compostella.

2007 – Op 07-07-07 zet de Haagse rockgroep “Seven” een record neer om op zeven verschillende podia steeds zeven nummers te spelen, en komt daarmee in het Guinness Book of Records.

New7Wonders

De New7Wonders of the World, van links naar rechts: Chichén ItzáCristo RedentorChinese MuurMachu PicchuRotswoningen in PetraTaj Mahal en Colosseum

2007 – De nieuwe Zeven Wereldwonderen worden bekendgemaakt.
De New7Wonders of the World (zeven nieuwe wereldwonderen) is een lijst van zeven bijzondere gebouwen en constructies. De lijst is het resultaat van een verkiezing. Het initiatief ertoe werd in 2001 genomen door de Zwitserse New7Wonders Foundation. Van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld staat er nog slechts één overeind en met de populariteitspeiling moesten zeven intacte constructies verkozen worden tot nieuwe wereldwonderen.

2007 – Live Earth, een reeks concerten op diverse locaties op zeven continenten, wordt gehouden om aandacht te vragen voor het klimaat.

2007 – De Nieuwe Centrale Bibliotheek van Amsterdam wordt op het Oosterdokseiland geopend, de grootste Openbare Bibliotheek van de Benelux en ontworpen door Jo Coenen.

Rudi Carell

Rudi Carell

2006 – Rudi Carrell (71) overleden.
Artiestennaam van Rudolf Wijbrand Kesselaar, was een Nederlands entertainer, zanger, showmaster, filmproducent en acteur. Als tv-persoonlijkheid werd hij voornamelijk in Duitsland zeer populair. Hij woonde sinds 1974 in Syke, een plaats ten zuiden van Bremen.

2005 – Aanslagen in Londen op het openbaar vervoer, waarbij 56 doden vallen.

1994 – Aden wordt bezet door troepen van Noord-Jemen.

1991 – Slovenië en de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië sluiten het Akkoord van Brioni.

1990 – De Franse ondernemer Bernard Tapie koopt voor zo’n 1 miljard euro een participatie van 80% in de sportartikelenfabrikant Adidas.

1990 – De “Drie Tenoren” (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras) geven in de ruïnes van de Thermen van Caracalla een concert dat via de televisie door zo’n 800 miljoen mensen kan gevolgd worden.

1986 – De regering van Jordanië sluit de kantoren van Al-Fatah.

1978 – De Tour de France start in Leiden.
Onder anderen Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper verschenen aan de start voor proloog. Bij de Groenoordhallen vond de tijdrit plaats. Jan Raas was de snelste, maar de tijdrit werd afgekeurd door de organisatie vanwege het slechte weer. De eerste etappe werd dan ook verreden zonder gele trui drager.

1978 – De Salomonseilanden worden onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

1972 – De Nederlandse regering besluit niet langer het gebruik van softdrugs te vervolgen.

1944 – Boven Hoorn komen twee Amerikaanse B-17 bommenwerpers met elkaar in botsing en storten neer. Dertien van de twintig bemanningsleden en een inwoonster van Hoorn komen om het leven.

Janus Ooms 1892

Janus Ooms in 1892

1892 – Janus Ooms wint als eerste niet-Britse roeier de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
Hij behaalde de prestatie waardoor hij in de Nederlandse sportgeschiedenis voortleeft in 1892. In de skiff won hij toen, als eerste niet-Brit in de geschiedenis, de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap. Deze prestatie werd destijds groots gevierd. Bij zijn terugkomst in zijn woonplaats Amsterdam waren duizenden mensen op de been.
De Amsterdamse roeiverenigingen eerden Ooms die dag met een gouden dasspeld in de vorm van een roeiriem – wat we nu kennen als De Gouden Riem.

1837 – Laatste doodvonnisvoltrekking in vredestijd te Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.

1801 – Haïti roept de onafhankelijkheid uit.

1523 – Executie van Wijerd Jelckama te Leeuwarden.
Deze was de laatst overgebleven Friese opstandeling en tevens neef van Grote Pier.
Hij was een Friese piraat, rebel en vrijheidsstrijder. Zijn bijnaam was Groote Wierd vanwege zijn omvang en kracht. Zijn voornaam wordt ook wel geschreven als Wierd en Wijard.

1456 – De veroordeling van Jeanne d’Arc wordt door paus Callixtus III nietig verklaard, nadat ze in 1431 wegens ketterij was terechtgesteld.

1307 – Koning Eduard I van Engeland (68) overleden.
Hij was koning van Engeland van 1272 tot 1307. Hij was de oudste zoon van Hendrik III en Eleonora van Provence. Vanwege zijn postuur kreeg hij de bijnaam ‘Longshanks’ (Langbeen).

420 – Einde van de Oostelijke Jin-dynastie in China.
Het keizerrijk telt 1768 kloosters en ruim 24.000 boeddhistische monniken. De militaire macht wordt verdeeld onder plaatselijke krijgsheren. De Liu Song-dynastie wordt gesticht.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 7 juli 2019