Wat gebeurde er op 3 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2017 – Bij een busongeluk in Duitsland komen achttien reizigers om het leven.
De touringcar met senioren knalde achterop bij een vrachtwagen.

2013 – De stoffelijke resten van drie kinderen van oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika worden opgegraven uit een landgoed van Mandela’s kleinzoon Mandla en teruggebracht naar hun oorspronkelijke graf.

2006 – Metro ontspoort in Valencia.

2005 – Viering 750-jarig bestaan Kaliningrad.
Tot  1946 was de naam nog Koningsbergen (Duitse naam Königsberg in Preußen) is een stad in Rusland en de hoofdstad van de oblast Kaliningrad. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is dit gebied een exclave van Rusland, ingeklemd tussen Polen en Litouwenen daarmee is het sinds het toetreden van deze beide landen tot de Europese Unie tevens een enclave binnen de EU. Kaliningrad is gelegen in de historische regio Oost-Pruisen en was tot 1945 deel van Duitsland.

2001 – De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden verleent toestemming voor het huwelijk van de Prins van Oranje met Máxima Zorreguieta.

Pim Jacobs

Pim Jacobs

1996 – Pim Jacobs (61) overleden.
Hij was een Nederlands jazzpianist en televisiepresentator. Hij was getrouwd met Europe’s first lady of jazz Rita Reys, die in 2004 een cd opdroeg aan haar echtgenoot onder de titel Beautiful Love: A tribute to Pim Jacobs.

1993 – Huwelijk van erfprins Alois van Liechtenstein en prinses Sophie van Beieren in Vaduz.

1990 – Ontmoeting tussen Nelson Mandela en Margaret Thatcher.

1988 – De Amerikaanse kruiser Vincennes schiet Iran Air-vlucht 655 neer.
Alle 290 inzittenden komen om het leven.

1976 – De Israëlische actie begint om ruim honderd joodse gijzelaars te bevrijden uit een gekaapte luchtbus van Air France op het vliegveld van Entebbe.

1962 – Algerije wordt onafhankelijk van Frankrijk.

1946 – In Nederland wordt het eerste kabinet-Beel beëdigd, de eerste normale naoorlogse regering na het ‘noodkabinet’ Schermerhorn-Drees.

Suze Groeneweg

Suze Groeneweg

1918 – Suze Groeneweg treedt als eerste vrouwelijke lid toe tot de Tweede kamer.
Suzanna Groeneweg was een vurig pleitbezorgster van volksonderwijs. Ze was zelf onderwijzeres in Rotterdam. Ze gold als feministe, maar was een tegenstandster van aparte vrouwenorganisaties. Naast Kamerlid was ze ook Statenlid en lid van de gemeenteraad van Rotterdam. Vurig socialiste, volgens burgemeester P.J. Oud geen “katje om zonder handschoenen aan te pakken”. Ze was actief in de drankbestrijding, was pacifiste en antimilitariste.

1934 – Prins Hendrik (58) overleden, echtgenoot van Koningin Wilhelmina.

1898 – Oprichting van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC).

1890 – Idaho treedt als 43ste staat toe tot de VS.

1889 – De paardentram van de UTM (Utrechtse Tram-Maatschappij) wordt feestelijk geopend.

1886 – Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.

Claes Michielsz Bontenbal

Claes Michielsz Bontenbal

1623 – Claes Michielsz Bontenbal wordt in Rotterdam onthoofd, vanwege zijn mogelijke bijdrage in een complot tegen Prins Maurits.
Hij was een zoon van Michiel Claesz Bontenbal en werd ook wel Klaes Bontebal genoemd, was schout en secretaris van Zevenhuizen.
In 1622 beraamden enkele remonstranten, waaronder de zonen van Johan van Oldenbarnevelt, Reinier en Willem, een aanslag op Prins Maurits. Ze waren van plan een aantal bootslieden in te huren die de prins bij zijn reis van Den Haag naar Rijswijk, voor een bezoek aan Margaretha van Mechelen, moesten doden. Voor het huren van deze mensen en voor de aanschaf van wapens was 6000 gulden nodig. Claes Michielsz Bontenbal, zelf ook remonstrant, was bereid een derde deel van dit bedrag te leveren.
Er werden in totaal tien mensen ingehuurd voor de aanslag. Het laatste viertal hiervan verraadde het complot aan de overheid. De meeste samenzweerders werden opgepakt, maar een paar, waaronder Willem van Oldenbarnevelt, wisten te ontsnappen. Bontenbal werd achttien weken in Rotterdam gevangen gehouden, maar bleef ondanks martelingen ontkennen dat hij actief bij het complot betrokken was. Hij gaf wel toe van het complot geweten te hebben en het geld geleend te hebben. Hij werd uiteindelijk ter dood veroordeeld.
Op 3 juli 1623 werd hij rond het middaguur op het schavot, achter het raadhuis, te Rotterdam terechtgesteld, 47 of 48 jaar oud. Hij liet een vrouw en vier kinderen achter.

1608 – De stad Quebec wordt gesticht door Samuel de Champlain als hoofdstad van de kolonie Nieuw-Frankrijk.
Nieuw-Frankrijk (Frans: la Nouvelle-France) omvat de gebieden in Noord-Amerika, die door Frankrijk gekoloniseerd werden gedurende de periode van 1524 tot 1763.

1428 – Zoen van Delft: Een vredesverdrag maakt een voorlopig einde aan de Hoekse en Kabeljauwse Twisten.
De Zoen van Delft (zoen betekent hier verzoening) was een vredesverdrag tussen Jacoba van Beieren, gesteund door de Hoeken, en hertog Filips van Bourgondië met zijn Kabeljauwse aanhang. In de vredesovereenkomst werd bepaald dat Jacoba van Beieren zich gravin van Holland mocht blijven noemen, maar dat Filips van Bourgondië als ruwaard de feitelijke macht kreeg in Holland, Zeeland en Henegouwen.

324 – Slag bij Adrianopel: Keizer Constantijn de Grote verslaat zijn rivaal Licinius bij Byzantium.

72 – Tomas overleden, leerling van Jezus uit het Nieuwe Testament.
De uitdrukking “ongelovige thomas” komt van de gebeurtenis die wordt beschreven in Johannes waarbij Tomas zei niet te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan totdat hij zijn vinger in Jezus’ wonden zou leggen.
Tomas zou het evangelie in India gepredikt hebben en zelfs de machtige koning van het boeddhistische Kushanrijk hebben ontmoet. Hier is hij naar verluidt ook overleden.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 3 juli 2020