Wat gebeurde er op 29 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2017 – Dronken hardrijder slaat tien keer over de kop na achtervolging.
De man reed met ongeveer 180 kilometer per uur vanuit Gorinchem richting Rotterdam. Hij wist nog uit het wrak te komen en probeerde weg te rennen, maar werd door agenten opgepakt. Volgens de politie was de veertigjarige Rotterdammer dronken.

2011 – Het huwelijk van William van Wales en Catherine Middleton.

Barend Biesheuvel

Barend Biesheuvel

2001  Barend Willem Biesheuvel (81) overleden.
Hij was een Nederlandse politicus en tussen 1971 en 1973 minister-president van Nederland. Hij leidde in die periode de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II.

1992 – Er breken rassenrellen in Los Angeles uit, nadat een blanke rechter vier blanke politiemannen vrijspreekt na de mishandeling op Rodney King.

 

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

1980 – Alfred Hitchcock (80) overleden, Brits filmregisseur.
Hij wordt gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitchcocks carrière omspande een tijdperk van meer dan 50 jaar. Hij had zowel succes met stommes als geluidsfilms. Zijn bekendste genre was dat van de thriller.
Alfred Hitchcock schreef in 1963 filmgeschiedenis met de film: The Birds, een productie over een driehoeksrelatie die plotseling omsloeg in een rampenfilm wanneer duizenden vogels een klein dorpje terroriseerden. The Birds was een succes en was  een duidelijk voorbeeld van Hitchcocks gave om van een heel simpel verhaaltje een spannende film te maken.

1975 – Amerikaanse troepen vluchten weg uit Saigon voor het Noord-Vietnamees leger.
Feitelijk einde van de oorlog in Vietnam.

1964 – Huwelijk van prinses Irene met Carlos Hugo van Bourbon-Parma in Rome.
Na afloop worden zij door Paus Paulus VI in audiëntie ontvangen.

1958 – Het gebalsemde stoffelijke overschot van Stadhouder Prins Willem V van Oranje-Nassau wordt vanuit Brunswijk overgebracht naar Nederland en en na 150 jaar bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.
Hij was prins van Oranje, vorst van Oranje-Nassau, was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Prinses Wilhelmina weigerde hierbij aanwezig te zijn. Naar verluidt zou zij hebben gezegd niet achter de baar van “een sufferd” te willen lopen.

1945 – Slag om het Jachthuis in Zevenhuizen.
Er was een bloedig treffen tussen de onderduikers in het Jachthuis en de bezetter. De Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetermeerse verzetsman Jacob van Rij sneuvelden, anderen raakten gewond.

1945 – Adolf Hitler trouwt met Eva Braun.

1945 – Concentratiekamp Dachau wordt bevrijd door de troepen van de VS.

1945 – Operatie Manna gaat van start: West-Nederland wordt vanuit de lucht door de RAF van voedsel voorzien.

1942 – Grote explosie bij Tessenderlo Chemie in Tessenderlo met 189 doden en enorme vernielingen.
De waarschijnlijke oorzaak is de explosie van aangekoekt ammoniumnitraat die arbeiders met dynamiet wilden laten springen.

1910Theodore Roosevelt, op dat moment oud-president van de Verenigde Staten, brengt een bezoek aan Amsterdam.

1672 – Hollandse Oorlog: Lodewijk XIV van Frankrijk valt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Michiel Adriaenszoon de Ruyter

1676 – Michiel de Ruyter (69) overleden, Nederlands zeeheld.
Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.
Bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, deed de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep op zijn plichtsbesef en hij werd een belangrijk vlootvoogd. Hij bleef bij de marine in vaste dienst, die de hele periode van de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen bestreek.
Tijdens de Slag bij Agosta werd De Ruyter door een kanonskogel geraakt aan zijn rechterbeen dat verbrijzeld werd, en aan zijn linkervoet, waarvan het voorste deel werd afgeschoten. Zijn been werd geamputeerd en in eerste instantie leek hij te herstellen. Na enige dagen trad er wondkoorts op omdat de wond geïnfecteerd was geraakt. Michiel de Ruyter overleed een week later in de baai van Syracuse aan de gevolgen daarvan, aan boord van ‘s lands schip van oorlog d’Eendraght.

1670 – Kardinaal Emilio Altieri wordt gekozen tot Paus Clemens X.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 29 april 2020