Wat gebeurde er op 25 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – Het logo voor de Johan Cruijff Arena is onthuld door Frank Rijkaard, op de dag dat Cruijff 71 jaar zou zijn geworden.

2017 – Vader en zoon doodgeschoten op Zoetermeers bedrijventerrein.

2015 – Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter treft Nepal.
Naast de hoofdbeving waren er achttien naschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter. De trillingen van de aardbeving waren tot in India, Pakistan, Bhutan, Tibet en Bangladesh te voelen. Er vallen ruim 2.500 doden. Bovendien stortten eeuwenoude Nepalese tempels in.

1990 – Tijdens een verkiezingsmeeting in Keulen wordt Oskar Lafontaine, de kandidaat van de SPD voor het bondskanselierschap, neergestoken door een geesteszieke vrouw.

1990 – Violeta Barrios de Chamorro wordt in Managua beëdigd als presidente van Nicaragua.

1990 – Lancering van de ruimtetelescoop Hubble, het eerste onbemande observatorium in de ruimte.

1986 – Het .nl-domein wordt als een van de eerste topleveldomeinen overgedragen aan Piet Beertema van het CWI.

1982 – Israël draagt het laatste deel van de bezette Sinaïwoestijn over aan Egypte.

1980 – De Amerikaanse militaire operatie om de gijzelaars uit de Amerikaanse ambassade in Teheran te bevrijden, mislukt.

1974 – In Portugal maakt de Anjerrevolutie een eind aan vijftig jaar dictatuur.

1950 – De Republiek der Zuid-Molukken wordt uitgeroepen.

1792 – De Marseillaise, het Franse volkslied wordt gecomponeerd.

1744 – Anders Celsius (42) overleden.
Hij was een Zweeds astronoom. Hij is bekend vanwege de Celsius-temperatuurschaal die hij in 1742 invoerde.
Hij definieerde aanvankelijk het kookpunt van water als 0° en het vriespunt als 100°. In 1745, een jaar na Celsius’ overlijden, keerde Carolus Linnaeus de schaal van Celsius om; dit was om praktische metingen te vergemakkelijken.

1719 – Publicatie van Robinson Crusoe door Daniel Defoe.

1607 – In de Zeeslag bij Gibraltar vernietigt een Nederlandse vloot de Spaanse.
Gedurende de Tachtigjarige Oorlog verraste een Nederlandse vloot een Spaanse vloot voor anker in de Baai van Gibraltar. Gedurende de vier uur durende actie werd de gehele Spaanse vloot vernietigd.
De Nederlandse vloot, bestaande uit 26 kleinere oorlogsschepen en vier vrachtvaarders werd geleid door Jacob van Heemskerck.
De Nederlanders verloren 100 man waaronder admiraal Van Heemskerck, 60 Nederlanders raakten gewond. De Spanjaarden verloren hun gehele vloot van 21 schepen en 4000 man inclusief admiraal Alvares.

Jacob van Heemskerk

Jacob van Heemskerk

1607 – Jacob van Heemskerck overleden.
Hij was een Nederlands zeevaarder en viceadmiraal bij de Admiraliteit van Amsterdam.
In 1595 deed hij mee aan de tweede reis van Willem Barentsz als commies samen met Jan Huyghen van Linschoten. Hij was ook aanwezig op Barentsz’ derde en laatste reis (1596-1597) die eindigde in de beroemde Overwintering op Nova Zembla. Van Heemskerck vestigde zijn naam door leiding te geven aan de terugkeer: op 1 november kwam hij weer in Amsterdam aan.
in januari 1607 werd hem door landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt aangeboden bevelhebber te worden van een oorlogsvloot die een preventieve aanval moest uitvoeren tegen de Spaanse vlootopbouw, om zo meer druk te zetten op de vredesonderhandelingen die vastgelopen waren. Na gedegen voorbereiding door Van Heemskerck verzamelden de eskaders zich bij Wight om op 29 maart met 24 oorlogsschepen te vertrekken. Op 25 april overviel hij op zijn vlaggenschip Aeolus samen met de Nederlandse vloot, de Spaanse vloot tijdens de Slag bij Gibraltar. De armada werd vernietigend verslagen. Van Heemskerck sneuvelde evenwel door het tweede schot van het Spaanse vlaggenschip de San Augustino. Een kogel van het boegkanon schoot het linkerbeen van de in volle wapenrusting op het dek staande admiraal eraf. Volgens de overlevering riep hij nog op de strijd voort te zetten en zijn vlag niet te strijken, zodat het moreel niet zou worden aangetast.

Tom Brok

Wapen tom Brok

1399 – Widzel tom Brok overleden.
Hij was een Friese krijgsheer en hoofdeling. Hij was de zoon van Ocko I tom Brok.
Widzels vader, Ocko I tom Brok, stierf in 1389. Vanuit de voogdij nam zijn moeder, Foelke Kampana, de heerschappij van het ambtsgebied over. Toen Widzel tom Brok de soevereiniteit overnam, bood hij de piraat Klaus Störtebeker, een Likedeler, Oost-Friesland aan als een plek om zich terug te trekken. Widzel stierf in een brand in een kerk te Detern. Deze brand was aangestoken door de krijgers van de Aartsbisschop van Bremen, de graaf van Oldenburg en anderen uit het verbond.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 25 april 2020