Wat gebeurde er op 21 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – Mathieu van der Poel wint de 54ste editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.

2019 – Bij een reeks bomaanslagen op onder meer drie katholieke kerken en drie luxe hotels in Sri Lanka vallen meer dan driehonderd doden waaronder drie Nederlanders en honderden gewonden.

2019 – De komiek Volodymyr Zelensky wordt gekozen als nieuwe president van Oekraïne.
Hij volgt Petro Porosjenko op.

2017 – De Nederlandse Sanne van Dijke grijpt de titel bij de EK judo in de klasse tot zeventig kilogram.

2017 –  Joris Bengevoord wordt geïnstalleerd als burgemeester van Winterswijk en is daarmee op 32-jarige leeftijd de jongste burgemeester van Nederland.

2017 – Meer dan 140 Afghaanse militairen worden gedood bij een aanval van de Taliban op een basis van het regeringsleger in de noordelijke provincie Balkh.

Prince

Prince

2016 – Prince (57) overleden.
Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince
Hij was een Amerikaans popartiest en muzikant. Prince was een artiest in de funktraditie en gitarist in de rocktraditie, een componist, pianist, toetsenist, bassist en danser. Daarnaast ook platenproducer, en tijdelijk ook filmregisseur en acteur. Zijn muziek is een mengeling van blanke en zwarte muzikale invloeden.

2012 – Tussen station Amsterdam Centraal en Sloterdijk botsen twee treinen frontaal op elkaar.
Er vallen zeker 136 gewonden en één dode.

2012 – In Nederland mislukken onderhandelingen over een nieuwe bezuinigingsronde, het zogenaamde Catshuisoverleg 2012.
Het CDA, VVD en de PVV worden het niet eens over miljardenbezuinigingen. Naar aanleiding van dit mislukken geeft Geert Wilders aan dat de PVV geen gedoogpartner meer zal zijn van het kabinet.

2006 – De omroep Talpa zendt de laatste aflevering van Barend en Van Dorp uit.

1986 – De Amerikaanse televisiejournalist Geraldo Rivera opent live op tv voor de ogen van een miljoenenpubliek de “geheime” kluis van Al Capone.

1983 – De Wageningse band Toontje Lager ontvangt een Gouden Harp.

1980 – Een zware noordwesterstorm richt voor miljoenen guldens schade aan op de Nederlandse kust.

Starsky and Hutch

Starsky and Hutch

1976 – Eerste televisie-uitzending van Veronica, onder andere met Starsky and Hutch.
In de serie reden Starsky en Hutch rond in een Ford Torino uit 1974. De hoofdfiguren waren twee politieagenten uit Zuid-Californië; de donkerharige David Starsky (Paul Michael Glaser) was een door het straatleven geharde detective met een enorm kinderlijke nieuwsgierigheid, en de blonde Kenneth ‘Hutch’ Hutchinson (David Soul) was meer een gereserveerde intellectueel.

1971 – Dictator van Haïti François Duvalier, ‘Papa Doc’, wordt na zijn overlijden op 21 april 1971 opgevolgd door zijn zoon Jean Claude Duvalier, ‘Baby Doc’.

1967 – Staatsgreep door militairen onder leiding van kolonel George Papadopoulos in Griekenland.
Koning Constantijn II gaat in Italië in ballingschap. Het begin van het kolonelsregime.

1961 – De Nederlander Dirk Stikker wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

1961 – Mislukte Amerikaanse invasie in de Varkensbaai van Cuba, ter verdrijving van Fidel Castro.

1960 – Brasilia wordt officieel de hoofdstad van Brazilië.

1944 – Vrouwen in Frankrijk krijgen stemrecht.

Elizabeth II

Koningin Elizabeth II

1926 – Elizabeth II geboren.
Zij is sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Zij is tevens staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die sinds haar aantreden onafhankelijk werden; namelijk Jamaica, Barbados, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, deSalomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ze is de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

 

 

Manfred von Richthofen

Manfred von Richthofen

1918 – De Duitse jachtdriedekker van Manfred von Richthofen wordt neergeschoten, waarbij hij om het leven komt.
Hij was een Duits gevechtspiloot. In de Eerste Wereldoorlog heeft Von Richthofen tachtig vijandelijke vliegtuigen neergeschoten, waardoor hij de beroemdste gevechtspiloot van zijn tijd werd.
Zijn persoonlijke Albatros D.III was geheel rood geschilderd, wat hem de bijnaam ‘Rode Baron’ opleverde. Op 20 april 1918 maakte hij zijn tachtigste en laatste slachtoffer; een Sopwith Camel van de Royal Air Force. Een dag later vond Von Richthofen zelf de dood boven het slagveld toen hij de Canadees Wilfrid May laagvliegend achtervolgde.
Er zijn aanwijzingen dat hij door één kogel in het hart werd getroffen, waarschijnlijk afkomstig van een mitrailleur op de grond. Een aantal soldaten beweerden hem neergeschoten te hebben.

Antonio López de Santa Anna

Antonio López de Santa Anna

1836 – De Republiek Texas boekt een overwinning op Mexico in de Slag bij San Jacinto,  waar Antonio López de Santa Anna wordt gevangengenomen.
Hij was een Mexicaanse generaal en dictator.
Tijdens de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog steunde hij eerst de Spanjaarden, maar liep daarna over naar Augustín de Iturbide, die voor de Mexicaanse onafhankelijkheid was. Maar in 1823 wierp hij zelf de regering van Iturbide omver. Hij werd populair toen hij in 1829 een Spaans leger versloeg, dat Mexico wilde heroveren. In 1833 werd hij voor de eerste keer president. Tijdens de Texaanse Revolutie versloeg Santa Anna de Texaanse troepen bij de legendarische slag om de Alamo. Daar liet hij alle Texanen, die het fort Alamo hadden verdedigd, doodschieten. Kort daarna werd hij in de slag bij San Jacinto verslagen en gevangengenomen. Hij keerde in 1837 terug naar Mexico.

 

Jan van Riebeeck

Jan van Riebeeck

1619 – Jan van Riebeeck geboren.
Hij was een Nederlands chirurgijn en koopman in dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). In 1652 stichtte hij de eerste Europese handelspost in Zuid-Afrika in een toen nog onontgonnen gebied. De nederzetting met Fort de Goede Hoop bij Kaap de Goede Hoop zou uitgroeien tot de Kaapkolonie en uiteindelijk tot de huidige Republiek Zuid-Afrika. In vele steden en dorpen in Zuid-Afrika zijn nog altijd straten naar hem vernoemd.
Hij overleed op 18 januari 1677.

 

 

Romulus en Remus

Romulus en Remus worden gezoogd door de wolvin, de Lupa Capitolina.

753 v.Chr. – De dag waarop Rome gesticht werd door Romulus en Remus.
Zij zouden de nakomelingen zijn van de Trojaan Aeneas. Aeneas ontsnapte met zijn vader Anchises en zijn zoon Ascanius uit het brandende Troje en belandde na veel omzwervingen aan de rivier de Tiber in Italië.  Romulus en Remus werden in een rieten mand in de Tiber geworpen, waarna ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin, de Lupa Capitolina.
Volgens de legende vermoordde Romulus zijn tweelingbroer Remus na een ruzie over de vraag wie van beiden over de nieuw gestichte stad zou gaan heersen en er zijn naam aan mocht geven. Aldus werd Romulus de eerste koning van Rome. Hij zou de naamgever zijn van de stad Rome die werd gebouwd op de Mons Palatinus (hoewel het waarschijnlijker is dat het omgekeerd was).

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 21 april 2020