Wat gebeurde er op 11 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

Wereld Parkinsonsdag
Wereld Parkinsonsdag wordt ieder jaar gehouden op 11 april, de geboortedag van Dr. James Parkinson (1755), de wetenschapper die de stoornis ontdekte waardoor de patiënt controle verliest over het zenuwstelsel.

2017 – Vlak voor een Champions League wedstrijd vindt een explosie plaats nadat de spelersbus van Borussia Dortmund richting het stadion wilde vertrekken.

2016 – Voetbalclub Sparta behaalt de titel in de eerste divisie en keert na zes jaar terug in de Eredivisie.

2014 – Het bisdom Roermond erkent dat bisschop Joannes Gijsen (1932-2013) zich heeft schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen.

2011 – Bij een bomaanslag in Minsk zijn elf doden te betreuren en 125 gewonden gevallen.

Arjan Erkel

Arjan Erkel

2004 – Arjan Erkel wordt na 20 maanden gevangenschap bevrijd.
Hij is een Nederlandse cultureel antropoloog en oud-medewerker van de internationale hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen. Arjan Erkel werd op 12 augustus 2002 door drie gewapende mannen ontvoerd in Machatsjkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, waar hij sinds april 2002 werkte voor de Zwitserse missie in Dagestan. Tijdens de gevangenschap deden de Russische autoriteiten volgens Artsen zonder Grenzen erg weinig om Arjan Erkel te bevrijden, terwijl de organisatie wel berichten ontving dat Erkel nog leefde. Gedurende deze periode was er geen enkele informatie over de verblijfplaats van Erkel, het motief voor de ontvoering of wie voor de ontvoering verantwoordelijk was. Op Eerste Paasdag, 11 april 2004, werd Arjan na 607 dagen gevangenschap vrijgelaten, door tussenkomst van een vereniging van KGB-veteranen.
Naar eind mei 2004 bekend werd, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken één miljoen euro losgeld voor Arjan Erkel betaald (770.000 euro door Buitenlandse Zaken en 230.000 euro door AzG Zwitserland).

1990 – Om gezondheidsredenen legt Moeder Teresa de leiding van haar orde neer.
Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu  (1910 – 1997), was een wereldbekende katholieke zuster en de stichteres van een religieuze orde, de Missionarissen van Naastenliefde. In 2003 werd ze zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

1981 – Bloedige rellen beginnen in de Londense wijk Brixton.

1979 – De Oegandese dictator Idi Amin wordt afgezet.
Zijn regeringstijd van 1971 tot 1979 was één van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis. Hij droeg de bijnaam slachter van Afrika; zijn bewind kostte circa 300 000 mensen het leven. In 1979 lukte het Tanzania, met behulp van Oegandese guerrillastrijders, Amin te verjagen. De vroegere president van Oeganda Milton Obote kwam weer aan de macht. Amin vluchtte naar Libië.

lee-towers

Lee Towers

1975 – Lee Towers maakt zijn televisiedebuut.
De onderhoudsmonteur doet dat bij Voor de vuist weg van Willem Duys.

1970 – Lancering van Apollo 13, de bemande ruimtevlucht naar de maan, zonder maanlanding vanwege een technisch probleem na de lancering (“Houston, we have a problem”).

 

1968 – Mislukte moordaanslag op Duits studentenleider Rudi Dutschke in Berlijn.
‘Roter Rudi’, was de bekendste studentenleider van Duitsland uit de jaren 1960. Hij was één van de hoogste leden van de Duitse Socialistische Studentenvereniging. Dutschke is een antiautoritair marxist. Hij staat kritisch tegenover het individuele terrorisme gepredikt door verschillende radicale linkse groeperingen, zoals de Tupamaros in Uruguay en door de Rote Armee Fraktion (RAF).  In de krant Die Zeit van 16 september 1977 waarschuwde hij tegen de negatieve gevolgen van terrorisme: “Individuele terreur leidt tot despotisme en niet tot socialisme”.
In de lente 1968 schreef de Deutsche Nationalzeitung, een artikel waarin werd opgeroepen tot: “Stoppt Rudi Dutschke jetzt! Sons gibt es Bürgerkrieg”. Mogelijk besloot een jonge arbeider, Josef Bachmann uit Berlijn, daardoor op 11 april 1968 Rudi Dutschke neer te schieten. Hij trof Dutschke aan de ingangspoort van de SDS-centrale, vroeg hem of hij Dutschke was. Na bevestiging schoot hij zonder pardon drie kogels door Dutschkes lijf en hoofd. De studentenleider werd in levensgevaar naar het ziekenhuis vervoerd, maar kon overleven.
Twaalf jaar na de aanslag zou hij alsnog overlijden aan een aan de aanslag gerelateerd hersenletsel.

1961 – Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.

1954 – Uitgeroepen tot de saaiste en minst nieuwswaardige dag van de 20e eeuw.

1945 – Kamp Erika nabij Ommen wordt bevrijd.
Kamp Erika was een strafkamp in de bossen van Ommen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1945 – Bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.
Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar. Het bijna volledig van de buitenwereld afgesloten kamp werd in 1937 aangelegd door SS’ers en gevangenen.

Huize Kleykamp

Huize Kleykamp in 1942

1944 – Bombardement van Huize Kleykamp.
Kunstzaal Kleykamp was in de 20e eeuw een kunsthandel in Den Haag. De kunsthandel was gevestigd in een opvallende witte villa aan het begin van de Scheveningseweg bij het Carnegieplein tegenover het Vredespaleis. In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het persoonsbewijs (PB) verplicht, met daarop een pasfoto en een vingerafdruk. Huize Kleykamp werd medio 1941 door de Duitse bezetter gevorderd om het Centrale Bevolkingsregister met duplicaten van alle uitgegeven persoonsbewijzen onder te brengen. De Duitsers konden daarmee steeds onderzoeken of iemands persoonsbewijs vals was. Dit heeft vele verzetsstrijders en onderduikers het leven gekost.
In 1943 stelde de verzetsstrijder Pierre Louis d’Aulnis de Bourouill aan de Nederlandse regering en de RAF voor dat archief te bombarderen. Aanvankelijk werd zijn verzoek afgewezen uit angst voor te veel slachtoffers, maar het werd steeds duidelijker dat het moest gebeuren, vooral omdat men zich realiseerde dat de oorlog nog jaren kon duren.  Generaal-majoor Johan Willem van Oorschot gaf uiteindelijk op 11 april 1944 opdracht de missie uit te voeren. Kleykamp was een duidelijk doelwit, het was het enige witte huis tegenover het Vredespaleis.
‘Kleykamp’ werd gebombardeerd, waarbij 61 medewerkers omkwamen. Een aantal bommen miste het doel en verwoestten een deel van de Alexanderkazerne aan de Laan Copes van Cattenburch (nu Patijnlaan), waar de Grüne Polizei was gehuisvest.
Ruim de helft van de persoonsbewijzen was niet goed verbrand. Deze werden overgebracht naar Scheveningseweg 106 (het latere NEBO-ziekenhuis) om alsnog zorgvuldig te worden vernietigd. Na deze actie konden honderden onderduikers en verzetsstrijders aan veilige valse papieren geholpen worden.

1934 – In de nacht van 10 op 11 april worden uit de Sint-Baafskathedraal twee panelen van Het Lam Gods gestolen.

1929 – De Statendam III van Holland-Amerika Lijn verlaat Rotterdam voor haar eerste reis naar New York.

1900 – In de VS loopt de eerste bruikbare duikboot van stapel, de USS Holland (SS-1).

1888 – Opening van het Concertgebouw in Amsterdam met een inwijdingsconcert waaraan 120 muzikanten en een koor van 500 personen deelnamen.

1814 – Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.

1713 – Vrede van Utrecht.
De Vrede van Utrecht is de verzamelnaam voor een reeks van verdragen waarvan het eerste in Utrecht werd gesloten. Hiermee kwam een einde aan de Spaanse Successieoorlog en Queen Anne’s war en daarmee aan anderhalve eeuw van twisten en godsdienstoorlogen. 

Willem III en Maria II

Willem III en Maria II

1689 – Willem III en Maria II worden tot koning en koningin gekroond van Engeland, Schotland en Ierland.
Willem III was een soevereine prins van Oranje van het Huis Oranje-Nassau sinds zijn geboorte. Vanaf 1672 bestuurde hij als stadhouder Willem III van Oranje Holland, Zeeland en Utrecht, sinds 1675 ook Gelre en Zutphen en Overijssel, en ten slotte sinds 1696 ook Drenthe, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Willems echtgenote Maria Stuart was de oudste dochter van de in 1685 koning geworden Jacobus II van Engeland. In wat nu bekendstaat als de Glorious Revolution, viel Willem Engeland binnen op 15 november 1688 in een actie die uiteindelijk koning Jacobus II afzette en de kronen van Engeland, Schotland en Ierland voor hem won. Op de Britse Eilanden regeerde Willem samen met zijn vrouw, Maria II, tot haar dood op 28 december 1694.

1034 – Romanos III (ong. 69) vermoord.
Hij was van 1028 tot 1034 keizer van het Byzantijnse Rijk.
Romanos Argyros behoorde tot de hoofdstedelijke adel, waarvan hij als stadsprefect de voornaamste vertegenwoordiger was. Door zijn huwelijk met de 48-jarige dochter van Constantijn VIII, Zoë, werd hij diens opvolger.
Keizerin Zoë liet, verliefd geworden op een jonge hoveling, de latere Michaël IV(1034–1041), haar echtgenoot Romanus uit de weg ruimen. Dat bleek niet zo’n verstandige beslissing, want eenmaal gehuwd verloor Michaël alle belangstelling voor Zoë.

Lodewijk de Vrome

Lodewijk de Vrome

778 – Lodewijk de Vrome geboren.
Hij was de koning van Aquitanië vanaf 781 (onder voogdij van Willem met de Hoorn). Hij was ook koning der Franken en medekeizer (als Lodewijk I) met zijn vader, Karel de Grote, vanaf 813. Als de enige overlevende volwassen zoon van Karel de Grote en Hildegard, werd hij de enige heerser der Franken na het overlijden van zijn vader in 814, een positie die hij bekleedde tot zijn overlijden (840), met uitzondering van de periode 833-834, waarin hij was afgezet.

491 – Anastasius I wordt door keizerin Ariadne benoemd tot keizer van het Oost-Romeinse rijk.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 11 april 2020