Wat gebeurde er op 24 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – Lys Assia (94), winnares van het eerste Eurovisie Songfestival in 1956, overleden.
Ze won het festival in Lugano met het Franstalige Refrain. Aan de eerste editie van het Eurovisie Songfestival deden zeven landen mee.
Lys, geboren als Rosa Mina Schärer,  was een uit Zwitserland afkomstige zangeres.

Johan Cruijff

Johan Cruijff

2016 – Johan Cruijff (68) overleden.
Hij was een Nederlands profvoetballer en voetbalcoach. Cruijff wordt wereldwijd erkend als één van de beste voetballers aller tijden.
De voormalige aanvaller en spelverdeler werd met name geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht.
Driemaal werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar en ook won hij drie keer de Europacup I. Dit laatste deed Cruijff met Ajax, waar hij gold als de leider en ster van het elftal.

2015 – Vlucht 9525 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings stort neer in Zuid-Frankrijk.
Om 10.37 uur stortte de Airbus A320-200 van Germanwings met vluchtnummer 4U9525 neer tussen het FransePrads-Haute-Bléone en Barcelonnette, circa 100 km ten noorden van de kuststad Nice. De wrakstukken werden gevonden in onherbergzaam bergachtig gebied in de Franse Zee-Alpen, specifieker in het Massif des Trois-Évêchés, op een hoogte van ongeveer 1650 meter. Deze plek is slechts te voet of met een helikopter te bereiken. Er zijn geen overlevenden van de ramp. Er zijn 150 doden te betreuren, waaronder een 20-jarige Nederlandse vrouw. De co-piloot zou opzettelijk het toestel hebben laten neerstorten.

2014 – Russische militairen nemen de legerbasis Feodosija in.
Oekraïne besluit zijn militairen uit de Krim terug te trekken. De Autonome Republiek de Krim voert de Russische roebel in.

2014 – In de Nederlandse stad Den Haag wordt de Nuclear Security Summit 2014 gehouden, een internationale topconferentie met als onderwerp het voorkomen van nucleair terrorisme.

2009 – Martin Brozius (67) overleden.
Hij was een Nederlands acteur, presentator en cabaretier. Samen met Jeroen Krabbé werd hij bij het grote publiek bekend dankzij het tv-programma Kort en Klein. In dezelfde periode nam hij een aantal platen op. Brozius kreeg ook bekendheid als Aernout Koffij in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? In deze serie speelde een groot aantal bekende acteurs uit die tijd, onder wie Rob de Nijs en Loeki Knol.

2003 – De Nederlandse verpleegkundige Lucia de Berk krijgt levenslang voor de moord op diverse patiënten.
Op 14 april 2010 wordt ze echter vrijgesproken door de Hoge Raad.

1999 – Brand in de Mont Blanctunnel, 39 mensen komen om.

1999 – De NAVO begint bombardementen op Servische doelen in de Kosovo-oorlog.

1999 – Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht haalt een Servische MiG-29 gevechtsjager neer.

1989 – De Amerikaanse olietanker Exxon Valdez loopt in het Nauw van Prins William voor de kust van Alaska aan de grond; er komt minstens 42.000 m³ olie vrij.
Daarbij sterven grote aantallen zeevogels, otters en robben.

1980 – De El Salvadoraanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Óscar Romero wordt vermoord.

1976 – Militaire putsch in Argentinië, president Isabel Perón wordt aan de kant gezet, de macht wordt overgenomen door een militaire junta onder leiding van Jorge Videla.

1975 – Het al maanden smeulende verzet tegen de metrobouw in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt komt tot een grimmige uitbarsting.

1947 – Bij een brand in de staatsmijn Hendrik in Brunssum komen dertien mijnwerkers om het leven.

1943 – Vrijwel alle Nederlandse artsen maken het woordje ‘arts‘ op hun naamborden onleesbaar om geen lid te hoeven worden van de door de Duitsers ingestelde ‘Artsenkamer‘.

1933 – Via het ‘Ermächtigungsgesetz’ wordt Adolf Hitler dictator van Duitsland.

Jules Verne

Jules Verne

1905 – Jules Verne (77) overleden.
Hij was een Franse schrijver en pionier in het sciencefictiongenre. Verne is vooral bekend als de schrijver die “de toekomst voorspelde”. Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. Hij voorzag een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst gerealiseerd werd tijdens het Apollo-programma.
Bekende werken van zijn hand zijn: De reis om de wereld in 80 dagen, Reis naar het middelpunt van de aarde en 20.000 mijlen onder zee.

1882 – Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt

1848 – Relletjes op de Dam in Amsterdam.

Anna van Egmont

Anna van Egmont

1558 – Anna van Egmont (25) overleden.
Zij was gravin van Buren, Lingen en Leerdam; vrouwe van IJsselstein, Borssele, Grave, Cranendonck, Eindhoven, Jaarsveld, Kortgene, Sint-Maartensdijk en Odijk, was de enige dochter van Maximiliaan van Egmont en Françoise de Lannoy en was de eerste echtgenote van Willem van Oranje.
Willem trouwde de schatrijke erfdochter te Buren op 8 juli 1551. Uit het huwelijk zijn drie kinderen geboren: de jong overleden Maria, Filips Willem en nog een Maria.
Uit de brieven van Willem en Anna blijkt dat sprake is geweest van een goed huwelijk. De bijnaam die de prins had voor zijn vrouw was Tanneke. Anna stierf op slechts 25-jarige leeftijd en ligt begraven in een grafkelder onder het praalgraf van Engelbrecht II van Nassau in de Grote of Lieve Vrouwe Kerk in Breda.

Maria van Bourgondië

1482 – Hertogin Maria van Bourgondië valt van haar paard en sterft bij het kasteel van Wijnendale.
Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen, Namen en Franche-Comté, en vrouwe van Mechelen. Door al deze titels was zij samenvattend vorstin van de Nederlanden.
Zij wordt opgevolgd door haar vierjarige zoontje Filips de Schone.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

 

  facebook       

© 24 maart 2020