Wat gebeurde er op 30 februari?

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

30 februari komt op sommige kalenders, maar niet op de Gregoriaanse kalender.

De maand februari heeft 28 of 29 dagen, maar er waren uitzonderingsgevallen waarbij ook een dag met als datum 30 februari voorkwam.

30 februari  wordt tegenwoordig meestal gebruikt als een sarcastische datum om te verwijzen naar iets dat nooit zal gebeuren of zal nooit gedaan worden.

De geleerde Sacrobosco schreef in 1235 dat keizer Augustus een dag van februari zou hebben afgehaald en toegevoegd aan augustus, opdat deze naar hem vernoemde maand evenveel dagen zou hebben als de maand juli, die is vernoemd naar Augustus’ voorganger Julius Caesar. Dit verhaal wordt echter in twijfel getrokken.

45 v Chr tot 8 n Chr – Het Romeinse Rijk had 29 dagen en in schrikkeljaren 30.
Dat was aan het begin van de juliaanse kalender.

De Zweedse maand februari 1712

1712 – Extra schrikkeldag in Zweden.
Zweden, waartoe toen ook het huidige Finland behoorde, maakte aan het eind van de zeventiende eeuw plannen om over te schakelen van de juliaanse kalender naar de gregoriaanse. In 1699 had Zweden nog de juliaanse kalender, die tien dagen achterliep op de gregoriaanse. Men wilde de gregoriaanse kalender vanaf het jaar 1700 geleidelijk invoeren door de schrikkeldagen de komende 40 jaar over te slaan. Het jaar 1700 was dus geen schrikkeljaar in Zweden (in de gregoriaanse kalender ook niet, in de juliaanse kalender wel). Hierdoor gebeurde het dat de Zweedse kalender één dag voorliep op de juliaanse kalender, maar nog steeds 10 dagen achterliep op de gregoriaanse kalender. Ondanks het plan werden in 1704 en 1708 toch schrikkeldagen toegevoegd.

In 1712 werd besloten terug te gaan naar de juliaanse kalender door één extra schrikkeldag toe te voegen, waardoor er in dat jaar in Zweden een datum “30 februari” ontstond. Deze dag komt overeen met 29 februari in de juliaanse kalender en 11 maart in de gregoriaanse kalender. Uiteindelijk werd besloten in 1753 abrupt over te gaan naar de gregoriaanse kalender. In dat jaar werd 17 februari gevolgd door 1 maart.

1793 tot 1806 – In de Franse republikeinse kalender waren twaalf maanden van dertig dagen.

Het Oude Egypte kende een kalender met drie seizoenen, opgedeeld in vier maanden van elk 30 dagen.
Ook de Koptische kalender en de Ethiopische kalender hebben twaalf maanden van elk 30 dagen.

Uit: Wikipedia

  facebook      

© 1 maart 2020