Wat gebeurde er op 26 december?

Elke dag het nieuws van vroeger

 

kerstklok

 

2017 – Joost Karhof (48) overleden.
Hij was een Nederlands journalist en televisiepresentator.
Vanaf juli 2006 presenteerde hij bij de NOS Nova/Den Haag Vandaag, afwisselend met Clairy Polak en Twan Huys. In 2008 presenteerde hij zeven keer op maandag het tv-praatprogramma De Wereld Draait Door. Ook presenteerde hij de tv-programma’s Made in the Seventies, het vervolg Made in the Eighties en uitzendingen van de Indië-herdenking.

2016 – Attractiepark Motiongate Dubai wordt geopend.

2009 – De eerste trein vertrekt op de Chinese hogesnelheidslijn Wuhan-Kanton, de treinverbinding met de hoogste gemiddelde snelheid ter wereld.

2007 – Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov An-225, landt op de Zwanenburgbaan van Luchthaven Schiphol.

2006 – Gerald Ford (93) overleden, 38e president van de Verenigde Staten.
Daarvoor was hij de 40e vicepresident van de Verenigde Staten van 1973 tot 1974 onder president Richard Nixon. Ford was een politicus van de Republikeinse Partij. Hij was afgevaardigde voor Michigan 5e district van 1949 tot 1973. In dat jaar werd hij door president Richard Nixon gevraagd om vicepresident te worden, omdat vicepresident Spiro Agnew moest aftreden wegens een omkoopschandaal. Ford was van 1973 tot 1974 vicepresident. Nadat Nixon op 9 augustus 1974 aftrad toen zijn positie door het Watergateschandaal onhoudbaar was geworden volgde Ford hem op.

2006 – In de Nigeriaanse stad Lagos vallen na een ontploffing van een oliepijpleiding honderden doden.

2006 – De voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein wordt ook in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld.

2005 – In Vrouwenpolder spoelt een kleine maanvis aan en in Domburg een dode bruinvis.

2004 – Bij een zware aardbeving, gevolgd door tsunami‘s, komen in Zuidoost-Azië ruim 230.000 mensen om het leven.
Onder andere Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand zijn ernstig getroffen door de aardbeving met 9.1 op de schaal van Richter.

2003 – Aardbeving in Bam (Iran).
De kracht van de aardbeving was 6,3 op de schaal van Richter. Volgens berichten van de BBC werd 70% van het moderne gedeelte van Bam vernietigd. Begin februari 2004 werd het totale aantal doden geschat op 43.000. Tienduizenden mensen raakten gewond, van wie velen ernstig.

1963 – Eerste Amerikaanse single van The Beatles, I Want to Hold Your Hand/I saw her standing there, wordt uitgebracht.
The Beatles is een voormalige popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De bezetting bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr; andere vroege leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best.

1952 – Oorlogsmisdadigers Herbertus Bikker, Sander Borgers, Klaas Carel Faber, Jacob de Jonge, Willem van der Neut, Willem Polak en Antoine Touseul ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda.

1941 – Winston Churchill spreekt als eerste Britse premier het Amerikaanse Congres toe.

1917 – De Slag om Jeruzalem is afgelopen. De Eerste Wereldoorlog in en rond Jeruzalem is afgelopen. De Britten winnen de slag.

1865 – De percolator wordt uitgevonden door James Mason.

1837 – Martinus van Marum (86) overleden.
Hij was een Nederlands arts, natuuronderzoeker en chemicus. Onder zijn supervisie als eerste directeur van het Teylers Museum werd de grootste elektriseermachine van zijn tijd gebouwd.

1481 – Slag bij Westbroek tussen de legers van het prinsbisdom Utrecht en een Staten van Holland leger tussen Utrechtse burgers en opstandelingen. Het was één van de laatste veldslagen die plaatsvond tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

838 – Bij de stormvloed van 838 komen bijna alle kuststreken van de Lage landen onder water te staan.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

     facebook     

© 26 december 2023