Wat gebeurde er op 21 december?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2021 – Wetenschappers van Joint European Torus in OxfordshireVerenigd Koninkrijk wekken met kernfusie een recordhoeveelheid van 59 megajoule energie op.

2021 – De Nederlandse vrouwenestafetteploeg haalt brons op de 4×50 meter vrije slag bij de Wereld Kampioenschappen kortebaanzwemmen in Abu Dhabi.
De Verenigde Staten en Zweden zijn sneller.

2021 – Ranomi Kromowidjojo pakt zilver op de 50 meter vrije slag bij de Wereld Kampioenschappen kortebaanzwemmen in Abu Dhabi. De Zweedse Sarah Sjöström is sneller en de Poolse Katarzyna Wasick wordt derde.

2018 – Piet van Dijk dient na ruim een jaar zijn ontslag in bij de commissaris van de Koning Jetta Klijnsma als burgemeester van de gemeente Aa en Hunze.
Op 14 september 2017 was hij aangetreden als burgemeester. Als ontslagreden gaf hij aan geen conflict te hebben, maar dat de klik ontbrak om zijn functie naar voldoening te kunnen uitoefenen.

2017 – Ajax directie onder leiding van Edwin van de Sar ontslaat trainer Marcel Keizer en zijn assistenten Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman.

2014 – Udo Jürgens (80) overleden, was een Oostenrijkse zanger en liedjesschrijver.
Sinds februari 2007 had Jürgens naast zijn Oostenrijks paspoort ook een Zwitsers paspoort. Hij behoorde samen met Heino tot de bekendste Duitstalige zangers.

2012 – Einde van de dertiende baktun van de Mayakalender (13.0.0.0.0 4 Ahau 3 Kankin).
Sommigen zagen hierin het einde van de wereld (2012-fenomeen).

2007 – Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië horen voortaan bij de Schengenlanden.
De Verdragen van Schengen (gezamenlijk ook wel bekend als het Verdrag van Schengen) zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Het grondgebied van deze landen vormt de Schengenzone. De verdragen zijn genoemd naar de plaats van ondertekening, het Luxemburgse Schengen.

1997 – Sacco van der Made (79) overleden.
Van der Made speelde in het toneelstuk Anne Frank, de televisieseries Floris, Pipo de Clown en in Het Zonnetje in Huis als Bert, samen met John Kraaijkamp sr. en Pieter Lutz. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan talloze hoorspelen. Ook was Van der Made te zien als Berend Groen in de televisieserie De Fabriek.

1992 – Op het vliegveld van Faro (Portugal) stort een DC-10 van Martinair afkomstig van Schiphol neer.
Bij deze vliegramp komen 56 mensen om het leven.

1988 – Eerste vlucht van een Antonov An-225, het zwaarste en grootste vliegtuig ter wereld. Het Russische transportvliegtuig werd ontworpen om de Boeran, de Russische tegenhanger van de Amerikaanse spaceshuttle, te transporteren.

1988 – 270 mensen komen om als een vliegtuig tijdens Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort op Lockerbie (Schotland).
De aanslag leidt tot een jarenlange boycot van Libië.

1983 – Tot ontzetting van Nederland wint naaste concurrent Spanje in Sevilla met maar liefst 12-1 van laagvlieger Malta. Oranje is daardoor op doelsaldo uitgeschakeld voor deelname aan het EK voetbal 1984.

1968 – De Apollo 8 wordt gelanceerd, het eerste bemande ruimtevaartuig dat rond de maan zal cirkelen.
Voor deze missie werd de Saturnus V als draagraket gebruikt. Dit was pas de derde keer dat een Saturnus V werd gelanceerd en de eerste keer met bemanning. Alle volgende Apollo-missies zouden ook worden gelanceerd met behulp van een Saturnus V. De bemanning van Apollo 8 bestond uit commandant Frank Borman, die in 1965 al commandant van Gemini 7 was geweest; Command/Servicemodule piloot Jim Lovell, die al had deelgenomen aan Gemini 7 en Gemini 12, en later met Apollo 13 in de problemen zou komen; en maanlanderpiloot William Anders, die reservepiloot voor Gemini 11 was geweest.

1964 – In Groot-Brittannië wordt de doodstraf afgeschaft.

1964 – Koert Westerman geboren.
Hij is een Nederlandse sportpresentator. Momenteel presenteert hij RTL7 Darts.

1937 – De eerste versie van het plan voor Fall Grün wordt door de Duitse militairen afgeleverd.
Fall Grün was een Duits militair plan om Tsjecho-Slowakije in 1938 binnen te vallen na de houding van Hitler en de nazi’s in verband met Lebensraum en de Drang nach Osten.  De uitvoering van operatie Fall Grün werd afgeblazen nadat op 30 september 1938 het Verdrag van München werd afgesloten tussen Engeland, Frankrijk, Italië en nazi-Duitsland.

1937 – Walt Disney brengt Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit, de eerste tekenfilm van speelfilmlengte.
Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje dat opgetekend werd door de Gebroeders Grimm. De film betekent voor zowel Disney als animatiefilms in het algemeen een mijlpaal. Het was de allereerste Amerikaanse animatiefilm die langer dan een uur duurde, en de eerste in de lange reeks films van Disney. De film werd uitgebracht door RKO Radio Pictures.

1913 – In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel.
Hij is bedacht door Arthur Wynne.

1907 – Bloedbad in de school Santa María in Iquique in Chili.
Dit was een bloedbad op stakende mijnwerkers en hun familieleden dat werd aangericht door militairen in de school Santa María in de stad Iquique in Chili. Volgens de meest geaccepteerde schattingen verloren 2200 mensen het leven.

1906 – De Nederlandse marine neemt haar eerste onderzeeboot in dienst: Hr. Ms. O 1.

1898 – Marie Curie en Pierre Curie ontdekken het radium tijdens het onderzoeken van het mineraal uraniniet toen, na het verwijderen van uranium uit het mineraal, het residu nog steeds radioactief bleek te zijn.
In 1902 is radium met behulp van elektrolyse van radiumchloride voor het eerst geïsoleerd door Curie en André-Louis Debierne. De naam radium is afgeleid van het Latijnse radius dat als straal of straling kan worden opgevat.

1607 – Pieter Willemszoon Verhoeff, de held van de Slag bij Gibraltar, vertrekt als VOC admiraal naar Nederlands-Indië.

1533 – Hernando de Grijalva ontdekt de Revillagigedo Archipel.

1163 – Midden Nederland wordt getroffen door de Sint-Thomasvloed.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

   facebook      

© 21 december 2023