Wat gebeurde er op 28 oktober?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2022 – Jerry Lee Lewis (87) overleden.
Hij was een Amerikaanse country- en rock-‘n-rollzanger en pianist. Hij was een van de pioniers van de rock-‘n-roll, en kreeg daarom in 1986 als een van de allereerste artiesten een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Vanwege zijn pionierschap voor de rockabilly kreeg hij ook in die Hall of Fame een eervolle vermelding. Verder werd hij opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame en in de Memphis Music Hall of Fame. Lewis’ bijnaam is The Killer.

2021 – Arno Kamminga scherpt bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan zwemmen in Kazan (Rusland) zijn eigen Nederlands record op de 100 meter schoolslag met 0,17 seconden aan tot 55,82 seconden.

2020 – Een man die vermomd is als een bezorger van Thuisbezorgd probeert de woning van rapper Ronnie Flex te overvallen, aldus een bericht van Ronnie Flex op sociale media.
Ronnie Flex doet niet open waarop er twee andere mannen komen kijken. Uiteindelijk loopt het drietal weg.

2017 – Gert Timmerman (82) overleden.
Hij was een Nederlandse zanger. Hij werd in de jaren zestig en zeventig vooral bekend met zijn toenmalige vrouw, wijlen Hermien van der Weide. Met haar vormde hij het duo Gert en Hermien en scoorde hij hits als Shalalie shalala (Alle duiven op de Dam).

2015 – Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het kabinet-Rutte II, dient naar aanleiding van de parlementaire enquête naar Fyra haar ontslag in.

2013 – West-Europa wordt getroffen door de zwaarste storm sinds 1990.
In Groot-Brittannië en Duitsland vallen vijf doden, in Nederland drie en in Denemarken één. In Lauwersoog wordt een windstoot van 152 km/u geregistreerd.

2011 – Gregor Frenkel Frank (82) overleden.
Hij was een Nederlands acteur, presentator en tekstschrijver. Hij was de jongere broer van Dimitri Frenkel Frank. Hij schreef teksten voor radio, televisie, boeken en tijdschriften. Naast het schrijven en presenteren speelde Frenkel Frank ook in films, onder andere van zijn broer Dimitri, en in drie Krimi’s als Duits acteur. Verder vertaalde hij zeven toneelstukken voor Luc Lutz en de dertig afleveringen van de televisieserie Ha, die Pa! uit het Engels, en was hij actief in de reclamewereld. De laatste jaren van zijn carrière was Frenkel Frank vooral bekend als vast panellid in het programma Ook dat nog!, waar hij van 1989 tot 2003 deel van uitmaakte.

2002 – Tucson, Arizona: Golfoorlogveteraan Robert Flores keert terug naar de verpleegkundeopleiding waar hij nooit zijn diploma haalde als student.
Hij schiet drie leraren dood, en daarna zichzelf.

1990 – In Ivoorkust boekt de aftredende president Felix Houphouët-Boigny een ruime verkiezingsoverwinning.

1987 – Bomincident tijdens de EK-voetbal kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Cyprus.
Tijdens die kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voetbal 1988 ontplofte in de beginfase van de wedstrijd bij een 1-0 stand vlak bij de doelman van Cyprus, Andreas Charitoueen zware vuurwerkbom. Deze raakte hierdoor lichtgewond en moest vervangen worden. Ondanks hevig protest van de Griekse voetbalbond wordt de uitslag niet omgezet in een reglementaire 0-2 nederlaag voor Oranje, maar mag volgens de UEFA de wedstrijd overgespeeld worden. Hierdoor kwalificeert Oranje zich alsnog voor het toernooi in 1988 in Duitsland, en wordt Europees Kampioen.

1986 – Marga Klompé (74) overleden.
Zij was een Nederlands politica namens de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1956 werd ze de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ze was de eerste vrouw die minister van Staat is geworden.

1962 – Einde van de Cubaanse Rakettencrisis.
De Cubacrisis was de toestand van een dreigende atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in oktober 1962, als gevolg van het uit de hand lopen van hun conflict over Cuba. Het eiland was na een zevenjarige guerrillastrijd in 1959 communistisch geworden onder Fidel Castro, en had zich na de mislukte invasie in de Varkensbaai tot de Sovjet-Unie gewend om militaire bijstand.

1958 – Angelo Giuseppe Roncalli wordt paus en neemt de naam paus Johannes XXIII.

1940 – Tweede Wereldoorlog: Invasie van Griekenland door Italië.

1922 – Mars naar Rome van de fascisten onder leiding van Benito Mussolini.

1919 – Drooglegging begint. Het Amerikaans Congress keurt de Volstead Act goed, alhoewel president Woodrow Wilson een veto had uitgesproken.
Met drooglegging (Engels: Prohibition) wordt meestal bedoeld de poging van de Verenigde Staten in de jaren 20 van de 20e eeuw om de productie en verkoop van alcohol geheel te verbieden en daarmee het alcoholgebruik en alcoholisme uit de Verenigde Staten te bannen. Het drinken van alcoholische drank was op zichzelf niet illegaal.

1918 – Tsjecho-Slowakije wordt onafhankelijk van Oostenrijk-Hongarije.

1886 – Het vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
Het is een standbeeld in de New York Bay. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten, en geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.
Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en ook als teken van vriendschap.

1520 – Grote Pier (40) overleden.
Hij was een Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder en volksheld.
Pier geniet de reputatie van een legendarische krijger en een belangrijke historische figuur in de geschiedenis van Friesland. Pier en zijn neef Wijerd Jelckama waren de aanvoerders van het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop.

1492 – Christoffel Columbus komt aan op het eiland Cuba.

1467 – Slag bij Brustem: De Bourgondische gebiedsuitbreiding na de dood van Filips de Goede.
In 1465 was de Eerste Luikse Oorlog tegen de door Filips de Goede aangestelde prins-bisschop Lodewijk van Bourbon door Filips gewonnen. Dat had geleid tot de vernederende Vrede van Sint-Truiden. Bij het overlijden van Filips kwamen de Luikenaars echter opnieuw in opstand tegen de gehate prins-bisschop, die de vlucht nam. De Luikenaars hoopten op steun van de Franse koning Lodewijk XI, de tegenstander van de Bourgondiër Karel de Stoute die intussen zijn overleden vader had opgevolgd. Toen Karel merkte dat Lodewijk zijn belofte niet nakwam trok hij met een beroepsleger van 25.000 man op naar Luik. Karel liet zijn leger iedereen die hun in de handen viel over de kling jagen. Luik en Loon moesten het gezag van Karel de Stoute erkennen.

 312 – Slag bij de Milvische brug: Constantijn de Grote verslaat Maxentius bij de Milvische brug en regeert als Augustus (keizer) over het West-Romeinse Rijk.

306 – Maxentius wordt uitgeroepen tot Romeins keizer.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 28 oktober 2023