Wat gebeurde er op 25 oktober?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Rishi Sunak treedt aan als premier van het Verenigd Koninkrijk na een bezoek aan koning Charles III in Buckingham Palace.

2022 – Trainer Mark van Bommel van Royal Antwerp FC wordt naar eigen zeggen even na middernacht bij het inrijden van de ondergrondse parkeergarage bij zijn woning opgewacht door een man met een pistool en een zaklamp.
Van Bommel verlaat achteruitrijdend de garage en botst daarbij tegen een andere auto waarop het autoalarm afgaat en de onbekende persoon vlucht.

2022 – Er treedt een gedeeltelijke zonsverduistering op die waarneembaar is in Europa, Noord-Oost Afrika, Midden-Oosten en West-Azië.
Nergens op de wereld is de verduistering totaal. In Nederland en België bedraagt de grootte van de verduistering ongeveer 30%. Deze verduistering is de 55e in Sarosreeks 124.

2017 – De Oranjevrouwen Voetbal zijn geridderd vanwege hun Europese titel van afgelopen zomer. 
Op bezoek bij premier Mark Rutte en demissionair minister Edith Schippers van Sport kregen de speelsters en bondscoach Sarina Wiegman de lintjes opgespeld waardoor ze nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau zijn.

2007 – Singapore Airlines verzorgt de allereerste commerciële vlucht van de Airbus A380

2005 – Frans van Dusschoten (72) overleden.
Hij was een Nederlands conferencier, komiek, imitator en stemartiest. Van Dusschoten begon zijn carrière in 1951 als conferencier-imitator. Zijn grootste successen beleefde hij echter pas in de jaren 70 naast André van Duin. Van Dusschoten leende zijn stem aan diverse figuren in kinderseries, zoals De Fabeltjeskrant (Meneer de Uil, Willem Bever en anderen).

2001 – Microsoft brengt Windows XP uit

1990 – De Albanese schrijver Ismail Kadare vraagt politiek asiel aan in Frankrijk.

1985 – Kraker Hans Kok overlijdt in zijn cel in het politiebureau van Amsterdam.

1983 – Invasie van Grenada door Amerikaanse mariniers.

1971 – De Volksrepubliek China wordt in de VN opgenomen.

1967 – Het laatste gat wordt gedicht in de dijk rond Zuidelijk Flevoland.

1962 – Europa’s eerste waterdrukkernreactor gaat in bedrijf, in Mol in België.

1952 – De Geïllustreerde Pers brengt het eerste Nederlandse exemplaar van het weekblad Donald Duck uit als bijlage van het damesblad Margriet.

1936 – Duitsland en Italië sluiten een bondgenootschap, de zogenaamde As Rome-Berlijn.

1854 – Slag bij Balaklava, was een veldslag in de Krimoorlog.

1555 – Keizer Karel V doet afstand als keizer van Duitsland, koning van Spanje en heer der Nederlanden.
Zijn zoon Filips II volgt hem op als koning van Spanje en heer der Nederlanden. Karel was de zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië, die de geschiedenis zou ingaan als Johanna de Waanzinnige. Hij werd geboren op 24 februari 1500 in het Prinsenhof in Gent. Zijn bijnaam was daarom ook wel “Karel van Gent”.

1415 – Slag bij Azincourt  tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen het leger van koning Hendrik V van Engeland en dat van Karel VI van Frankrijk.
Het Engelse leger triomfeerde over de zwaar geharnaste Franse cavalerie. Deze laatste gleed uit in de modder en leed zware verliezen in de storm van pijlen die op hen neer regende.

1154 – Stefanus van Engeland (58) overleden.
Hij was koning van Engeland van 1135 tot 1154. Hij was de laatste koning uit het Normandische Huis. Stefanus werd in Frankrijk geboren als zoon van Stefanus II van Blois, graaf van Blois en Chartres, en Adela van Engeland, de dochter van Willem de Veroveraar.

732 – Slag bij Poitiers: Karel Martel verslaat het Arabische leger onder emir Abdul Rahman.

 

Bron: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 25 oktober 2023