Wat gebeurde er op 15 oktober?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Kennedy Space Center Lanceercomplex 40 voor de Hotbird 13F missie, een telecommunicatiesatelliet van Eutelsat.

2021 – Tijdens een bezoek aan zijn kiesdistrict wordt de Britse politicus David Amess neergestoken.
Hij overlijdt aan zijn verwondingen.

2021 – Bij een aanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar vallen tientallen doden.
De aanslag wordt een dag later opgeëist door IS-K, de Afghaanse tak van Islamitische Staat.

2017 – Bij de grootste natuurbranden ooit in het noorden van de Amerikaanse staat Californië blijken 40 doden te zijn gevallen.
Met name Santa Rosa is zwaar getroffen. De materiële schade wordt direct na de ramp geschat op 3 miljard dollar.

2017 – In Portugal worden verspreid over het land 523 branden geteld.
Er vallen zeker 35 doden en 56 gewonden, van wie zestien zich in ernstige toestand bevinden. In juni vond de dodelijkste brand uit de Portugese geschiedenis plaats, met 64 doden.

2017 – Abdi Nageeye verbetert in de marathon van Amsterdam het tien jaar oude Nederlands record op de marathon van Kamiel Maase: 2.08.16.
Maase deed in 2007 vijf seconden langer over de klassieke afstand.

2016 – De coalitiepartijen in de Belgische regering bereiken na weken moeizame onderhandelingen een begrotingsakkoord.
Deze begroting omvat meer dan drie miljard euro aan bezuinigingen.

2016 – Bij een zelfmoordaanslag tijdens de herdenking van de dood van imam Hoessein in de Iraakse hoofdstad Bagdad komen volgens berichten minstens 55 sjiitische moslims om het leven.
Bij twee andere aanslagen ten noorden van Bagdad vallen meer dan tien doden, onder wie acht politieagenten.

2016 – Het Verenigd Koninkrijk neemt ongeveer 300 kinderen zonder ouders uit het Franse vluchtelingententenkamp Jungle van Calais op.

2016 – In het noorden van India komen zeker vierentwintig mensen om in het gedrang tijdens een hindoeïstische ceremonie.

2016 – In Spanje gaan duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het vrijhandelsverdrag TIIP.

2015 – De Verenigde Staten verlengt haar militaire missie in Afghanistan.

2015 – Archeologen vinden bij opgravingen in de Chinese provincie Hunan menselijke tanden van minstens 80.000 jaar oud.

2015 – In Duitsland, ten zuiden van de stad Hannover, ontdekken archeologen een Romeins kamp.
Op het 30 hectare grote terrein vonden ze onder meer koperenzilveren en bronzen munten.

2015 – De Myanmarese regering sluit met acht rebellengroeperingen een wapenstilstand.

2015 – De Nigerese regering roept de noodtoestand uit in de regio Diffa vanwege het geweld aldaar.

2015 – EgypteJapanOekraïneSenegal en Uruguay krijgen vanaf 2016 een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

2015 – Turkije is bereid vluchtelingen die naar Europa willen komen tegen te houden.
In ruil hiervoor steekt de Europese Unie drie miljard euro in de opvang van vluchtelingen in het Europees Aziatisch land en versoepelt de visumregels voor Turken. Dat kwamen beide partijen in een conceptakkoord overeen.

2015 – Bij aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval in het midden en zuiden van Italië vallen minstens drie doden.

2015 – Duitse media melden dat de Duitse geheime dienst Bundesnachrichtendienst het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afluisterde.

2013 – Bij een aardbeving met een kracht van 7,2 op de momentmagnitudeschaal nabij Cebu City in de Filipijnse provincie Bohol komen meer dan 200 mensen om het leven.
Diverse historische gebouwen raken hierbij beschadigd of storten in. Ook de klokkentoren van de Basilica minore del Santo Niño stort in.

2012 – Norodom Sihanouk (89) overleden.
Koning en staatshoofd van Cambodja.

2011 – Het Nederlands honkbalteam behaalt voor de eerste keer in de geschiedenis de wereldtitel door Cuba met 2-1 te verslaan in Panama-Stad.

2011 – Legoland Florida opent haar deuren in Winter Haven en het is meteen het grootste Legolandpark ter wereld.

2010 – Na 14 jaar eindigt het boren van de langste tunnel ter wereld, de 57 km lange Gotthard-basistunnel in Zwitserland die vanaf 2017 de noord- en de zuidzijde van de Alpen voor treinverkeer zal verbinden.

2005 – Er komt een nieuwe spelling van het Nederlands uit middels een revisie van het Groene Boekje.
Het Groene Boekje is de gebruikelijke naam van de Woordenlijst Nederlandse Taal, een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden zoals vastgelegd in de Spellingwet.
Alleen deze wet, die voorschrijft welke spelling door de overheid en in het onderwijs dient te worden gebruikt, heeft officiële status. De Woordenlijst is daarbij een praktische handreiking.
De Woordenlijst wordt meestal als richtlijn gebezigd.

2002 – Prins Claus wordt bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft.

1991 – Hotze de Roos (81) overleden.
Hij was een Nederlandse jeugdboekenschrijver. De Roos is vooral bekend geworden als schrijver van de jeugdboeken over de tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer. Zij spelen de hoofdrol in de reeks De Kameleon.

1990 – Golfoorlog – De regering van Koeweit verklaart zich bereid tot het bespreken van de geschillen met buurland Irak zodra de Iraakse troepen uit het emiraat worden teruggetrokken.

1990 – Sovjet leider Mikhail Gorbatsjov krijgt een Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor zijn pogingen de spanningen rondom de Koude Oorlog te verminderen en zijn land open te stellen.

1990 – In Zuid-Afrika wordt de zogenaamde “kleine apartheid”, de wet op gescheiden voorzieningen, afgeschaft.

1986 – Christine Wttewaall van Stoetwegen (85) overleden.
Zij was een Nederlandse politica. Voor de Christelijk-Historische Unie (CHU) was zij jarenlang lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Jonkvrouw Wttewaall van Stoetwegen, lid van de familie Wttewaall, had goede persoonlijke contacten met de koninklijke familie. Zo was zij bevriend met koningin Juliana.
De achternaam ‘Wttewaall’ wordt uitgesproken als ‘uutewaal’.

1969 – Vietnamoorlog: Honderdduizenden mensen nemen deel aan anti-oorlogsdemonstraties die overal in de VS zijn georganiseerd.

1962 – Cubacrisis: Tussen de VS en de Sovjet-Unie ontstaat een crisis omtrent Russische nucleaire wapens in Cuba. Hierdoor komt de hele wereld onder een dreiging van een nucleaire oorlog. De crisis duurt 13 dagen.

1946 – Oprichter van de Luftwaffe Hermann Göring vergiftigt zichzelf in de nacht voor zijn geplande executie.

1917 – In Vincennes vlak buiten Parijs wordt Mata Hari geëxecuteerd door een vuurpeloton op grond van spionage voor Duitsland.
Mata Hari was een pseudoniem van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, werd geboren aan de Kelders in Leeuwarden als dochter van Adam Zelle, een winkelier in hoeden, en Antje van der Meulen. Zij was een Nederlandse exotische danseres.

1889 – Station Amsterdam Centraal opende voor het eerst haar deuren.

1815 – Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.

1582 – Paus Gregorius XIII stelt de gregoriaanse kalender in. In Italië, Polen, Portugal, en Spanje springt de kalender van 4 oktober van dit jaar naar 15 oktober, waardoor 10 dagen worden overgeslagen. Andere landen volgen op andere dagen.

1865 – Albert Heijn geboren.
De uit een Oostzaans kruideniersnest afkomstige Albert Heijn (Oostzaan, 15 oktober 1865 – Amsterdam, 13 november 1945) was de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen.

1564 – Andreas Vesalius (49) overleden.
Gelatiniseerde naam van Andries van Wesele.
Hij was een Vlaams arts en anatoom. Vesalius was één van de grondleggers van de anatomie. Hij schreef het eerste complete boek over de menselijke anatomie, De humani corporis fabrica libri septem (Zeven boeken over de bouw van het menselijk lichaam), gedrukt door Johannes Oporinus (Bazel, 1543).

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia 
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 15 oktober 2023