Wat gebeurde er op 25 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2021 – Darter Peter Wright wint voor het eerst de World Matchplay.

2018 – Op de E40 ter hoogte van Aalter in Oost-Vlaanderen is rond 2.30 uur een zwaar busongeluk gebeurd.
Een Nederlandse buschauffeur klapte met zijn bus van een Franse busmaatschappij, frontaal op betonnen pijlers. De ravage is enorm. Er vielen twee zwaargewonden en 19 lichtgewonden. Onder de reizigers zitten onder meer mensen uit Sierra Leone, Afghanen, Britten, Ieren en Nederlanders

2016 – Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan bereikt een record met ruim vijfduizend Afghanen doden en gewonden, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

2014 – De Regering-Bourgeois wordt beëdigd.
De Regering-Bourgeois is de Vlaamse regering, gevormd na de verkiezingen van 25 mei 2014. De regering betreft een coalitie van Vlaams-nationalisten (N-VA), christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open Vld), waardoor ze een centrumrechtse grondstroom kent.

2012 – De staatsmedia van Noord-Korea maakt bekend dat de leider Kim Jong-un is getrouwd met kameraad Ri Sol-ju.

2010 – Henk Vonhoff (79) overleden.
Hij was een Nederlandse bestuurder en politicus. Hij was lid van de liberale VVD sinds de oprichting in 1948.
Hij werd achtereenvolgens lid van de Tweede Kamer (1967-1971),  Staatssecretaris van CRM (1971-1973), Burgemeester van Utrecht (1974-1980) en Commissaris van de Koningin in Groningen (1980-1996). Tevens was hij van 1995 tot 2001 bijzonder hoogleraar arbeidsvoorwaardenbeleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Decennia lang was hij voorzitter van de Natuurbeschermingsraad en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

2010 – Een Italiaanse onderhoudstrein dendert door een stootblok op het station van Stavoren in de Nederlandse provincie Friesland en doorboort een watersportwinkel.
De ravage is enorm, maar slechts twee medewerkers van de trein raken lichtgewond.

2007 – De Franse wielerploeg Cofidis verlaat de Ronde van Frankrijk nadat de Italiaanse wielrenner Cristian Moreni is betrapt op het gebruik van testosteron.
Dit slechts een dag nadat de Zwitserse/Kazachse wielerploeg Astana opstapte omdat hun kopman betrapt was op bloeddoping.

2000 – Een vliegtuigongeluk in een voorstad van Parijs met een Concorde kost 113 mensenlevens.
De ramp leidde uiteindelijk tot de beëindiging van het Concorde-programma in 2003.

1994 – Koning Hoessein van Jordanië en premier Yitzchak Rabin van Israël ondertekenen in Washington DC een verklaring, die een einde maakt aan de vijandelijkheden tussen beide landen.

1993 – Miguel Indurain wint de tachtigste editie van de Ronde van Frankrijk. Het is de derde eindoverwinning op rij voor de Spaanse wielrenner.

1990 – Saddam Hoessein, de Iraakse president, verklaart aan de Egyptische president Moebarak dat hij niet van plan is Koeweit binnen te vallen.

1990 – In Zimbabwe wordt de noodtoestand, die sinds 1965 van kracht was, door de regering opgeheven.

1982 – De Franse wielrenner Bernard Hinault wint voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk.

1980 – Een treinbotsing bij het Groningse Winsum eist negen mensenlevens.

1980 – Tijdens de Olympische Spelen wint de Russische turner Aleksandr Dityatin zes medailles op één dag.

1978 – Louise Brown, de eerste reageerbuisbaby, wordt geboren.

1961 – Nescio (79) overleden.
Nescio is het pseudoniem van Jan Hendrik Frederik Grönloh . Hij was een Nederlandse schrijver met als bekendste titels de drie novellen De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918). ‘Nescio’ betekent in het Latijn “Ik weet (het) niet” en is waarschijnlijk bedoeld als woordgrap op de term nomen nescio, die in de literatuur wordt aangehaald als de auteur van een geciteerd werk onbekend is.

1952 – Het verdrag over de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal wordt van kracht.

1945 – Winston Churchill verliest tegen de verwachting in de Britse verkiezingen.

1909 – In Catalonië begint de Tragische week, een opstand die hardhandig neer wordt geslagen.
De Tragische Week is de naam van een serie bloedige confrontaties tussen het leger en de arbeiders van Barcelona en andere steden in Catalonië gesteund door anarchisten, socialisten en republikeinen, in de laatste week van juli 1909.

1909 – Louis Blériot vliegt als eerste Het Kanaal over.

1893 – Opening van het Kanaal van Korinthe.

1886 – Het Palingoproer breekt uit.
Het Palingoproer was een volksopstand in de Jordaan in Amsterdam op 25 juli en 26 juli 1886. De rellen ontstonden toen de politie het spelen van het verboden spel palingtrekken aan de Lindengracht probeerde te verijdelen. Bij het oproer dat volgde vielen 26 doden.

1865 – Jac. P.  Thijsse geboren.
Hij was een Nederlands schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer, die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Van de vele boeken die Thijsse schreef, vaak met zijn vriend Eli Heimans, zijn waarschijnlijk het meest bekend de voor leken goed bruikbare flora en de Verkade-albums.
Hij overleed op 8 januari 1945.

1846 – Lodewijk Napoleon Bonaparte (67) overleden, koning van het Koninkrijk Holland.
Bijgenaamd de Lamme Koning en Lodewijk de Goede, was de jongere broer van keizer Napoleon I en de vader van de latere Franse keizer Napoleon III. In 1806 werd hij op last van zijn broer Napoleon koning van Holland. Hij ging een eigen koers varen en kwam zelfs op voor de belangen van het Koninkrijk Holland. Dat leidde tot een conflict met zijn broer. Als gevolg moest hij in 1810 aftreden, waarop het Koninkrijk Holland in zijn geheel werd geannexeerd door Frankrijk.

1605 – Mechteld ten Ham overleden (op de brandstapel).
Zij was een vrouw die in de begin van de 17e eeuw leefde in het stadje ‘s-Heerenberg. Ze werd bekend omdat ze op beschuldiging van hekserij werd veroordeeld en op de brandstapel verbrand. Mensen die haar uitspraken over de toekomst en de gezondheid van personen geloofden, zeiden dat ze het boze oog bezat. Het gerecht had besloten dat zij eerst nog een Godsoordeel mocht ondergaan in de vorm van de waterproef. Op een boerenkar werd Mechteld vanuit ‘s-Heerenberg naar het dorpje Azewijn gereden, waar zij in De Laak werd geworpen. Zij bleef drijven, waarmee bewezen was dat men met een heks van doen had. De martelingen die daarna volgden braken haar wil volledig. Ze gaf alles toe wat men maar van haar wilde horen. De rechtbank kon haar toen zonder verdere morele bedenkingen tot de brandstapel veroordelen. Onder toeziend oog van de burgerij, de gerechtsdienaren en andere belangstellenden ontstak de beul op 25 juli 1605 de brandstapel waarop Mechteld ten Ham aan een paal stond vastgebonden.

1471 – Thomas a Kempis overleden.
Hij was een augustijner kanunnik, kopiist, mysticus en schrijver. Hij was lid van de spirituele beweging van de Moderne Devotie en een volgeling van Geert Grote en Florens Radewijns, de stichters van de congregatie der Broeders des Gemenen Levens.

1279 – De Hollandse Graaf Floris V richt op 25 juli in de Ridderzaal te Den Haag de ridderorde van St. Jacob op.
Hij benoemt twaalf edelen tot Ridder.

1230 – Rudolf II van Coevorden (38) overleden (vermoord).
Hij was burggraaf van Coevorden en schout van Drenthe.
In 1230 werd Rudolf onder valse voorwendselen naar het kasteel van Hardenberg gelokt. Hij werd gevangengenomen en daarna dagen geradbraakt en vermoord op 25 juli 1230.

315 – De Boog van Constantijn wordt ingewijd door Constantijn I de Grote, tijdens de ceremonie weigert hij een offer te brengen aan de goden, dit wordt als godslastering gezien.

306 – Keizer Constantius I Chlorus sterft in Eboracum (huidige York) tijdens een veldtocht tegen de Picten en Schotten.
Zijn zoon, de latere Constantijn I de Grote, wordt door zijn troepen tot Augustus uitgeroepen.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

  facebook

© 25 juli 2023