Wat gebeurde er op 12 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van Tianlian 2-03, een communicatiesatelliet, met een Lange Mars 3B raket van China Aerospace Science Corporation (CASC) vanaf lanceerbasis Xichang. Het is de 8e satelliet voor het Chinese Tianlian datatransmissie netwerk.

2022 – Even na middernacht in onze tijdzone geeft de Amerikaanse president Joe Biden in een livestream van NASA de eerste officiële afbeelding vrij die door de James Webb ruimtetelescoop is gemaakt.
Het gaat om een afbeelding van een gebied in de ruimte dat bekend is als SMACS 0723.

2020 – Wim Suurbier (75) overleden.
Hij was een Nederlands voetballer en voetbaltrainer. Met AFC Ajax won de verdediger in de jaren 1971-1973 drie keer de Europacup I. Hij kwam zestig keer uit voor het Nederlands elftal en speelde in de verloren WK-finales van 1974 en 1978. Hij kwam 392 keer uit voor de hoofdmacht van Ajax.

2019 – Sifan Hassan loopt in Monaco een wereldrecord op de Engelse mijl.
Ze kwam tot een tijd van 4.12,33 en was daarmee een fractie sneller dan het wereldrecord van 23 jaar geleden.

2019 – De 7e etappe van de Tour de France is gewonnen door Dylan Groenewegen.

2018 – Femke Halsema is geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Amsterdam.
Zij is de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad.

2017 – Vrouw komt om door jetblast vliegtuig op Sint Maarten.
Op het eiland Sint Maarten is een vrouw uit Nieuw-Zeeland om het leven gekomen toen ze door een jetblast, de sterke luchtstroom uit de motoren van een vliegtuig, omver werd geblazen en met haar hoofd op een betonblok terechtkwam.

2017 – Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden.
Hij was een Nederlands politicus. In drie kabinetten was hij minister van Landbouw. Enkele jaren lang was hij voorzitter van de Eerste Kamer en korte tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Eindhoven. Vijf jaar lang was hij voorzitter van de Katholieke Radio Omroep (KRO), een publieke radio- en televisiezender.

2016 – In het zuiden van Italië zijn twee treinen op elkaar gebotst.
Daarbij zijn zeker twintig doden en tientallen gewonden gevallen.

2006 – Israël verklaart Hezbollah de oorlog, nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten heeft ontvoerd.

2005 – Prins Albert II van Monaco bestijgt de troon van het prinsdom Monaco op de verjaardag van zijn overgrootvader Lodewijk II van Monaco.
Hij is het hoofd van het Huis Grimaldi en vorst van Monaco. Hij is de zoon van vorst Reinier III van Monaco en de Amerikaanse actrice Grace Kelly. Zijn zussen zijn prinses Caroline en prinses Stéphanie van Monaco.
Prins Albert geldt als een van de rijksten onder regerende vorsten ter wereld. 

2005 – Thunder Horse, het grootste half-afzinkbare olieplatform ter wereld, wordt met een zware slagzij aangetroffen na orkaan Dennis.

1995 – Begin van het Genocide in Srebrenica, dat toen onder de bescherming van de Nederlandse UNPROFOR-militairen stond, Val van Srebrenica.

1990 – Boris Jeltsin, de president van de republiek Rusland, kondigt op de laatste dag van het congres van de Communistische Partij aan dat hij de partij zal verlaten.

1979 – In de nacht van 11 op 12 juli storten honderden brokstukken van het Amerikaanse ruimtelaboratorium Skylab neer in de Indische Oceaan en dunbevolkte gebieden van Australië.

1975 – Sao Tomé en Principe wordt onafhankelijk van Portugal.

1967 – Rassenrellen beginnen in Newark New Jersey.
De rellen duren vier dagen en 27 mensen komen om.

1917 – Troonsafstand van koning Constantijn I van Griekenland.
Hij was koning der Hellenen van 1913 tot 1917 en van 1920 tot 1922.
Hij besteeg de troon van Griekenland op 18 maart 1913, na de moord op zijn vader. Zijn onenigheid met Eleftherios Venizelos over het feit of Griekenland mee zou doen met de Eerste Wereldoorlog leidde tot het Nationale Schisma. Constantijn dwong Venizelos twee keer ontslag te nemen, maar in 1917 verliet hij Griekenland, na dreigementen van de troepen van de Entente die Athene zouden bombarderen; zijn tweede zoon, Alexander, werd koning. Na de dood van Alexander, de nederlaag van Venizelos in de parlementsverkiezingen van 1920, en een volksstemming ten gunste van zijn terugkeer, werd Constantijn hersteld. Hij deed troonsafstand voor de tweede en laatste keer in 1922, toen Griekenland verloor in de Grieks-Turkse Oorlog van 1919-1922, en werd opgevolgd door zijn oudste zoon, George II. Constantijn stierf vier maanden later in ballingschap.

1691 – Kardinaal Antonio Pignatelli wordt gekozen tot Paus Innocentius XII.

1690 – Koning Willem III (van Oranje) en zijn Engelse troepen winnen de Slag aan de Boyne tegen de Ierse katholieken.

1646 – Bij een brand in de kruittoren van het Kasteel Bredevoort komen 40 mensen om.
Kasteel Bredevoort was een burcht in het hart van het gelijknamige stadje en voormalige heerlijkheid Bredevoort in het Graafschap Zutphen van het Hertogdom Gelre. Kasteel Bredevoort behoorde tot de belangrijkste kastelen van Gelderland en was met name in de 14e eeuw een spil van strijd tussen Gelre en Münsterland. Het kasteel raakte zwaarbeschadigd door de Kruittorenramp in 1646. Deze vond plaats vond op zondag 12 juli 1646 rond vier uur ’s middags plaats in het Oost-Geldersestadje Bredevoort. Op dat moment trof de bliksem de kruittoren van het kasteel met daarin 320 vaten buskruit. Bij de daarop volgende ontploffing vielen veertig doden en een onbekend aantal gewonden.

1641Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie.
Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het géén effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.

1536 – Desiderius Erasmus (68) overleden.
Hij was een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist.
Erasmus werd als Geert Geerts (ook Gerhard Gerhards of Gerrit Gerritsz) geboren, de naam Erasmus dankt hij aan de in de 15e eeuw populaire heilige Erasmus van Formiae.
Hij wordt als wegbereider voor de Reformatie beschouwd. Niettemin is hij nooit tot de gelederen der protestanten toegetreden.
Erasmus is vooral bekend gebleven door de Lof der zotheid en het Enchiridion waarin hij zijn ideeën over wat christendom werkelijk voor de mens zou moeten betekenen uiteenzet.

1275 – De Eerste Romeinse brug van Maastricht stort in tijdens een processie, met ca. 400 doden als gevolg.

783 – Bertrada van Laon (~63) overleden.
Ook wel bekend als Bertha met de Grote Voet. Zij was een Frankische koningin. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze een klompvoet had. Bertrada was een dochter van Charibert van Laon. Laatst genoemde stamde via zijn moeder af van het Merovingische Huis.
In 740 trouwde Bertrada met  Pepijn de Korte, als zijn tweede vrouw. Pepijn was tot zijn dood de eerste koning der Franken uit het Karolingische huis.
Bertrada van Laon en Pepijn de Korte waren de ouders van Karel de Grote.

 

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 12 juli 2023