Wat gebeurde er op 28 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van de CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experimentcubesat van NASA met een Electron raket van Rocket Lab vanaf Launch Complex 1 op het Māhia schiereiland in Nieuw-Zeeland. De satelliet gaat onderzoek doen naar de Near-rectilinear halo orbit (NRHO) waarin het zelf wordt geplaatst en naar navigatietechnieken

2016 – Bij een aanslag op het vliegveld van Istanboel verliezen 41 mensen hun leven en raken 239 mensen gewond.

2015 – Jaap Buijs (69) overleden.
Hij was artiestenmanager.
Sinds de jaren zestig vertegenwoordigde hij bekende artiesten als de George Baker Selection, Jan Smit, Nick & Simon en de 3JS. Samen met Jan Smit richtte hij in 2012 het platenlabel Vosound Records op.

2012 – Piet Ekel (90) overleden.
Hij was een Nederlands acteur die vooral bekend werd door zijn creatie/rol als “Malle Pietje” in de televisieserie Swiebertje. Hij was vijftig jaar omroepman, variété-artiest, stemmetjesmaker, imitator en acteur. Hij vertolkte de stem van de vader van Calimero in de gelijknamige tekenfilmserie en die van de papegaai Lorre in de televisieserie Ja zuster, nee zuster.

2011 – Ontdekking van een vierde maan bij dwergplaneet Pluto.

2010 – Sjoerd Kooistra (59) overleden.
Hij was een Nederlands horeca-ondernemer. Hij werd vooral bekend met zijn De Drie Gezusters-cafés, maar kwam ook in opspraak vanwege zijn harde en ondoorzichtige manier van zakendoen. Na een hoogoplopend conflict met Heineken maakte hij een eind aan zijn leven.

2009 – Kathleen Aerts heeft haar laatste optreden bij de meidengroep K3 tijdens het Studio 100-zomerfestival in Ahoy.

2006 – Israëlische troepen vallen de Gazastrook binnen.

2001 – Slobodan Milošević wordt uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal.

2000 – Na zeven maanden getouwtrek keert het zesjarige bootvluchtelingetje Elián González met zijn vader terug naar Cuba.

1976 – De PLO kaapt een toestel van Air France onderweg van vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv (Israël) naar Parijs (Frankrijk).
Na een korte tussenstop in Libië wordt het toestel gedwongen door te vliegen naar Entebbe in Oeganda. Op 4 juli zal de bevrijding, Operatie Entebbe, door het Israëlische leger volgen.

1975 – Prinses Christina trouwt met de op Cuba geboren Jorge Guillermo waarbij ze afstand doet van haar aanspraken op de troon.

1969 – De Stonewall-rellen in New York zijn de aanleiding tot het ontstaan van de homorechtenbeweging.

1967 – Israël annexeert Oost-Jeruzalem.
Oost-Jeruzalem,  is het oostelijke en oudere deel van de stad Jeruzalem (Arabisch: Al-Quds). Het omvat onder meer de Tempelberg, de Al-Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilig Grafkerk. Deze oude stad van Jeruzalem heeft vier etno-religieuze wijken: de islamitische wijk, de Joodse, de christelijke en de Armeense wijk.
De status van Oost-Jeruzalem is betwist: Jeruzalem maakte vanaf 1922 deel uit van het Mandaatgebied Palestina.

1965 – Prinses Beatrix verlooft zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg.

1965 – Het eerste commerciële telefoongesprek via de satelliet vindt plaats tussen Europa en Amerika.

1948 – Stalin gooit het Joegoslavië van Tito uit het communistisch blok.

1932 – In België wordt de eerste taalwet in stemming gebracht.

1931 – In Spanje worden na het vertrek van koning Alfons XIII verkiezingen gehouden die door de linkse partijen, de PSOE voorop, worden gewonnen.

1919 – Ondertekening van het Verdrag van Versailles.

1914 – Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk wordt doodgeschoten in Sarajevo door Gavrilo Princip. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.

1846 – In Frankrijk verwerft de Belg Adolphe Sax het patent op een zes jaar eerder door hem uitgevonden blaasinstrument: de saxofoon.
Hij was een Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon. Hij werd beroemd door de saxofoon hij gebruikte een klarinet mondstuk op een ouder blaasinstrument en er ontstond een nieuwer instrument DE SAXOFOON

1843 – Huwelijk van kroonprins Frederik Willem van Mecklenburg-Strelitz en prinses Augusta van Cambridge in Buckingham Palace in Londen.

1838 – Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.

1836 – James Madison (85) overleden, 4e president van de Verenigde Staten.
Madison was de laatste nog levende ondertekenaar van de Amerikaanse Grondwet.

1787 – Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven.
Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.

1389 – Het Servische leger wordt door de Turken verpletterend verslagen in de Slag op het Merelveld (Kosovo Polje).
Dit betekende het einde van het Servische rijk en het begin van de 500 jaar durende Ottomaanse overheersing van grote delen van zuidoost Europa.

767 – Paus Paulus I overleden, paus van 757 tot 767

572/573 – Alboin overleden, koning van de Longobarden.

548 – Theodora (~48) overleden, keizerin van Byzantium.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 28 juni 2023