Wat gebeurde er op 20 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2017 – Station Brussel-Centraal werd getroffen door een bomaanslag.
De aanval mislukte en er vielen geen gewonden.

2012 – Oud-premier Adrian Nastase van Roemenië doet een zelfmoordpoging nadat het hooggerechtshof hem eerder op de dag geeft veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens corruptie.

2003 – Start van de Special Olympics in Dublin.
Special Olympics is een internationale organisatie, opgericht door Eunice Kennedy Shriver, die sporttrainingen en – wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.

1991 – De Duitse Bondsdag wijst Berlijn aan als de nieuwe hoofdstad.

1990 – In Zuid-Afrika keurt het parlement een wet goed die rassenscheiding op openbare plaatsen afschaft.

1960 – De Mali-federatie, bestaande uit Mali en Senegal, wordt onafhankelijk van Frankrijk.

1948 – De geallieerden voeren in West-Duitsland de D-mark in.

1944 – Het Japans vliegdekschip Hiyo wordt tijdens de Slag in de Filipijnenzee door torpedobommenwerpers van het Amerikaans vliegdekschip Belleau Wood tot zinken gebracht.

1943 – De Duitsers voeren bij een grote razzia in Amsterdam 5500 joden weg naar Westerbork.

1913 – Bloedbad in een katholieke meisjesschool
Een 29-jarige werkloze leraar loopt een katholieke meisjesschool in Bremen binnen, gewapend met zes tot tien pistolen en zo’n duizend kogels. Hij komt een lerares tegen die hem vraagt wat hij te zoeken heeft op de school. Hij schiet op haar en ze vlucht een klaslokaal in. Daarna gaat Schmidt een klaslokaal binnen waar op dat moment 65 meisjes van 6 en 7 jaar oud les krijgen. Hij schiet verschillende keren op de kinderen. Hij doodt twee meisjes en verwondt er vijftien. Eén meisje dat het klaslokaal uitvlucht valt van schrik van de trap, breekt haar nek en overlijdt.

1906 – De eerste elektrische tramlijn van Utrecht wordt geopend.

1856 – Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.

1856 – Florestan I (70) overleden, vorst van Monaco.

1837 – Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.

1789 – In Versailles leggen vertegenwoordigers van de derde stand en hun sympathisanten uit de lagere geestelijkheid en de adel de Eed op de Kaatsbaan af.

1667 – Kardinaal Giulio Rospigliosi wordt gekozen tot Paus Clemens IX.

1597 – Willem Barentsz (ong. 47) overleden.
Hij was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger (poolonderzoeker), die drie reizen maakte om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte. Hij werd vooral bekend van de overwintering op Nova Zembla. De volgende lente werd een extra sloep gebouwd, zodat de zeventien opvarenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren. Barentsz echter stierf op zee een week na het vertrek.

840 – Lodewijk de Vrome (62) overleden.
Hij was de koning van Aquitanië vanaf 781. Hij was ook koning der Franken en medekeizer (als Lodewijk I) met zijn vader, Karel de Grote, vanaf 813. Als de enige overlevende volwassen zoon van Karel de Grote en Hildegard, werd hij de enige heerser der Franken na het overlijden van zijn vader in 814, een positie die hij bekleedde tot zijn overlijden, met uitzondering van de periode 833-834, waarin hij was afgezet.

451 – Slag op de Catalaunische Velden.
De Hunnen en een foederati-contingent (bondgenoten) onder Attila de Hun worden bij Troyes (Champagne-Ardennen) door het Romeinse leger (30.000 man) onder bevel van Flavius Aëtius teruggedreven, maar niet definitief verslagen.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 20 juni 2023