Wat gebeurde er op 18 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Vandenberg Space Force Base Lanceercomplex 4E voor de SARah 1 & Rideshares missie met de SARah 1 radarverkenningssatelliet van de Bundeswehr.
Over de andere satellieten (‘Rideshares’) op deze vlucht is geen informatie bekend.

2020 – Vera Lynn (103) overleden
Britse zangeres. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2017 – In Portugal komen 62 mensen om bij een zeer grote bosbrand in Pedrógão Grande.

2016 – Truus Menger-Oversteegen (92) overleden.
Zij was een Nederlands beeldhouwer en schilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij een verzetsstrijdster in de Raad van Verzet (RVV) en verrichtte samen met haar zus Freddie Oversteegen en Hannie Schaft veel verzetsactiviteiten.

2015 – Landmacht herdenkt Nederlandse rol ‘Waterloo’
De Koninklijke Landmacht herdacht op 18 juni 2015 de prominente rol van de Nederlandse strijdkrachten tijdens de Slag bij Waterloo. Op de Bernhardkazerne in Amersfoort werd met een militaire ceremonie stilgestaan bij deze historische slag van 1815.

2009 – Clarence Seedorf koopt de Italiaanse voetbalclub AC Monza Brianza 1912 via zijn bedrijf ON-International.
Ook voormalig profvoetballer Giuseppe Bergomi en zakenman Salvo Zangari betalen mee en werden mede-eigenaren.

1990 – Paus Johannes Paulus II verheft de kerk van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans te Schiedam tot basiliek.

1983 – Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.

1979 – Jimmy Carter en Leonid Brezjnev ondertekenen te Wenen het SALT 2-verdrag ter beperking van het aantal kernwapens.

1970 – Een hevige bosbrand op het Artillerie Schietkamp (ASK) bedreigt het nabijgelegen ’t Harde.
De brand wordt ternauwernood gestuit en zes huizen branden af.

1963 – Hans Kaart (43) overleden.
Hij was een Nederlands acteur en zanger (tenor). Hij was een neef van Johan Kaart en was van 1957 tot zijn overlijden getrouwd met de Schotse mezzosopraan Caroline Raitt, die bekend is geworden onder de naam Caroline Kaart (van 1969-1977 als “Caroline van Hemert” door haar huwelijk met Willy van Hemert).
Hans Kaart overleed op 43-jarige leeftijd na complicaties bij een ooroperatie.

1953 – Egypte wordt uitgeroepen tot republiek en generaal Mohammed Naguib ingezworen als eerste president.

1940 – Charles de Gaulle roept vanuit Londen per radio Frankrijk op de strijd voort te zetten, hoewel het zojuist onder de voet gelopen is door nazi-Duitsland.

1928 – Amelia Earhart vliegt als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan, als passagier.

1839 – Willem III der Nederlanden trouwt met Sophia van Württemberg.

1815 – Slag bij Waterloo.
De Slag bij Waterloo was een veldslag bij Waterloo, een plaatsje destijds gelegen in de Zuidelijke Nederlanden, tegenwoordig in België. Napoleon Bonaparte werd hier definitief verslagen door een combinatie van enerzijds Britse en Nederlandse en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en generaal Gebhard Leberecht von Blücher.

1815 – Jonkheer Willem Anne des H.R. Rijksbaron van Pallandt sneuvelt bij Waterloo.
Hij werd geboren op het huis Eerde in Ommen als zoon van Adolph Warner baron van Pallandt, heer van Eerde (1745-1823) en Anna Elisabeth barones Schimmelpenninck van der Oye (1752-1822). Als ritmeester vocht hij mee in de Slag bij Waterloo en sneuvelde hier dertig jaar oud.

1789 – Keizer Jozef II schaft de Blijde Inkomst van Brabant af en geeft daarmee aanleiding tot de Brabantse Omwenteling.
De Blijde Inkomst of Blijde Intrede was een middeleeuws gebruik waarbij een pas aangetreden vorst, landvoogd of andere hoogwaardigheidsbekleder een vreedzaam bezoek bracht aan de steden in zijn gebied en feestelijk onthaald werd door de lokale bevolking. In ruil voor erkenning van zijn macht legde de vorst veelal de eed af op de lokale rechten en privileges.
De Brabantse Omwenteling was een opstand van de Zuidelijke Nederlanden in 1789 en 1790 tegen het Oostenrijkse gezag van keizer Jozef II.
Deze opstand leidde tot het kortstondig bestaan van een republiek, de Verenigde Nederlandse Staten, onder leiding van Hendrik van der Noot.

1490 – Slag bij Moordrecht
De slag vond plaats tijdens de laatste opstand van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, genaamd de Jonker Fransenoorlog. De slag vond op 18 juni 1490 plaats nabij Moordrecht aan de oevers van de Hollandse IJssel. De Hoeken uit Rotterdam wilden zich op listige wijze bevoorraden met kleine schepen, de Kabeljauwse tegenstander wist ze echter op een strategische manier te verslaan.

1155 – Frederik I Barbarossa wordt in Rome door paus Adrianus IV gekroond tot keizer van het Heilige Roomse Rijk.

741 – Leo III (ca. 66) overleden, Byzantijns keizer.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

 

© 18 juni 2023