Wat gebeurde er op 16 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2021 – In Genève ontmoeten Vladimir Poetin en Joe Biden elkaar voor het eerst persoonlijk.
De topontmoeting duurde vier uur en was constructief en zetten hun ambassadeurs weer op hun posten.

2017 – Duitse voormalige bondskanselier Helmut Kohl (87) overleden.
Hij was bondskanselier van Duitsland van 1982 tot 1998 (tot 1990 alleen van West-Duitsland en van 1990 tot 1998 van het herenigde Duitsland). Zijn 16-jarige ambtsperiode was de langste van alle Duitse kanseliers sinds Otto von Bismarck, en kende het einde van de Koude Oorlog. Kohl wordt door velen beschouwd als de hoofdarchitect van de Duitse hereniging.

2017 – Grote brand bij Woudenbergse kippenschuur.
80.000 kippen zijn levend verbrand.

2016 – Jo Cox (41), Brits parlementslid wordt op straat doodgeschoten.
Zij was een Britse politica van de Labour Party. Zij was voorstandster van het lidmaatschap van de Europese Unie. Tijdens de campagne naar aanleiding van het Referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk (2016) is zij vermoord door een uiterst rechtse tegenstander van de EU.

2007 – Laatste concert van de Nederlandse popgroep BZN.
De Band Zonder Naam, kortweg BZN, was een Nederlandse popgroep uit Volendam die tussen 1966 en 2007 bestond. Hun hits waren meestal Engelstalig, maar BZN heeft ook Franstalige hits gekend. De laatste jaren zong de groep in het Nederlands. De band was vooral populair in Nederland, maar ook in Vlaanderen, Zuid-Afrika (9 met platina beloonde albums), Roemenië en regionaal in Duitsland. Wereldwijd zijn ongeveer 15 miljoen geluidsdragers van deze band verkocht, waarvan het grootste gedeelte in Nederland.
Het afscheidsconcert vond plaats op zaterdagavond 16 juni 2007 in evenementenhal Ahoy te Rotterdam, live uitgezonden door de TROS. De registratie werd met 22 camera’s gedaan en duurde bijna 3 uur lang. Gemiddeld bekeken 1.613.000 mensen dit afscheidsconcert.

2007 – Opening van de spoorlijn Rotterdam – Zevenaar (Betuweroute) door koningin Beatrix.

2005 – Het Nederlandse Alerteringssysteem Terrorismebestrijding ATb treedt in werking.

1999 – Thabo Mbeki volgt Nelson Mandela op als president van Zuid-Afrika.

1998 – Na 134 jaar komt het laatste deel van het Woordenboek der Nederlandsche Taal gereed.

1978 – De film Grease komt uit.

1976 – Studentenrellen in Soweto, Zuid-Afrika.

1963 – Lancering van de Vostok 6 met aan boord Valentina Teresjkova voor een gezamenlijke vlucht met Vostok 5. Teresjkova wordt daarmee de eerste vrouw in de ruimte.

1967 – Het Monterey Pop Festival vindt plaats, een 3-daags evenement met o.a optredens van The Who, Jimi Hendrix en Janis Joplin.

1955 – Paus Pius XII excommuniceert Juan Perón.

1948 – De Franse overheid richt de luchtvaartmaatschappij Air France op.

1941 – Lodewijk van Hamel (26) overleden.
Hij was een Nederlands luitenant-ter-zee tweede klasse bij de Koninklijke Marine en was lid van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was de eerste geheime agent die vanuit Engeland in Nederland gedropt werd, maar werd ontdekt en gefusilleerd. Zijn verzetsnaam was Willem van Dalen.

1936 – In Nijmegen wordt de Waalbrug, destijds langste boogspanningbrug van Europa, geopend door koningin Wilhelmina.

1932 – Frederik van Eeden (72) overleden.
Hij was een Nederlandse psychiater, schrijver, meest bekend van zijn romans De kleine Johannes (1887) en Van de koele meren des doods (1900). Als wereldverbeteraar hield hij zich diepgaand bezig met taal- en begripskritiek.

1911 – Oprichting van het technologiebedrijf IBM.

1903 – Henry Ford richt de Ford Motor Company op in Detroit.

1903 – Apotheker Caleb Bradham brouwt zijn eerste flesje Pepsi-Cola.
Het drankje werd oorspronkelijk „Brad Drink“ genoemd, naar de achternaam van de maker. Het werd gemaakt van sprankelend water, suiker, vanille, zeldzame oliën, pepsine en kolanoten. Aangezien Pepsi aanvankelijk bedoeld was om maagpijnen te genezen, noemde Bradham het drankje Pepsi, afgeleid van de aandoening dyspepsie.

1846 – Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.

1815 – Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in.
Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny.

1667 – Door de Staten-Generaal van Nederland wordt octrooi verleend aan Christiaan Huygens voor het door hem uitgevonden slingeruurwerk.
Christiaan Huygens (Den Haag, 14 april 1629 – aldaar, 8 juli 1695) was een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van vroege sciencefiction. Hij was een van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwsewetenschap.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 16 juni 2023