Wat gebeurde er op 14 juni?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Einde van de Whiskey-oorlog.
Canada en Denemarken beëindigen het, overigens geweldloze, conflict over het 1,3 km2 grote Hanseiland gelegen in de straat van Nares.
Het eiland werd geclaimd door Canada en Denemarken, en beide landen waren daarover sinds 1973 in conflict: de zogeheten Whisky-oorlog.
In 1984 zette de Deense minister voor Groenlandzaken een Deense vlag op het eiland en begroef er een fles schnaps bij. De Canadezen pikten dit niet en gingen naar het eiland met hun eigen vlag en een fles whisky. Op die manier ging de geweldloze strijd door en werden voortdurend vlaggen en flessen drank verwisseld. Daaraan heeft het conflict zijn naam te danken. Elk van de landen wordt officieel eigenaar van de helft van het eiland.

2020 – Verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk (96) overleden.
Zij was het laatste nog levende personeelslid van de beroemde crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, van waaruit het personeel tijdens de Tweede Wereldoorlog vele honderden joodse kinderen wist weg te smokkelen. Als zeventienjarige joodse kinderverzorgster werkte Betty mee aan dit verzet.

2017 – Brand in de Grenfelltoren in Londen, een woontoren met 24 verdiepingen.
Deze brand verspreidde zich zeer snel naar alle hoger gelegen verdiepingen en door het hele gebouw. Ten minste 72 doden en 77 gewonden waren het gevolg.

2016 – Het IJslands voetbalelftal debuteert bij een groot eindtoernooi.
Tijdens het EK 2016 spelen ze in hun eerste wedstrijd 1-1 gelijk tegen Portugal met Cristiano Ronaldo, dat later het toernooi zal winnen.

2011 – Duizenden reizigers op binnenlandse vluchten in het zuidoosten van Australië hebben voor de derde dag op rij te maken met vertragingen door een aswolk, afkomstig is van de Chileense vulkaan Puyehue.

2004 – Dale Parker Anderson richt het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands op.
Naar aanleiding van het besluit van het Australische parlement om het homohuwelijk niet te erkennen, besloot een groep Australiërs rond enkele atollen een staat uit te roepen. Op één van de eilanden in de zuidhoek van het gebied werd de regenboogvlag gehesen. Sindsdien is die ook de vlag van The Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Dale Parker Anderson (1965) werd als keizer ‘Dale I’ gekozen. Toen Australië in 2017 alsnog het homohuwelijk erkende, verklaarde het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands zichzelf ontbonden.

2000 – Georgië treedt toe tot de Wereldhandelsorganisatie.

1999 – In Zuid-Afrika volgt Thabo Mbeki Nelson Mandela op als president.

1918 – De Nederlandse regering besluit de Zuiderzeewerken te gaan uitvoeren.

1985 – TWA Vlucht 847 wordt gekaapt door de Hezbollah.

1985 – Ondertekening van de Verdragen van Schengen door de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.
De Verdragen van Schengen (gezamenlijk ook wel bekend als het Verdrag van Schengen) zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Het grondgebied van deze landen vormt de Schengenzone. De verdragen zijn genoemd naar de plaats van ondertekening, het Luxemburgse Schengen.

1982 – Einde van de Falklandoorlog.
De Falklandeilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. Duizenden Argentijnse militairen landden op 2 april 1982 op de eilanden en de Britse mariniers van Naval Party 8901 en leden van de Falkland Island Defense Force, kregen na twee dagen hardnekkige weerstand te hebben geboden, van gouverneur Rex Hunt het bevel de wapens neer te leggen.
Hierop stuurde het Verenigd Koninkrijk een speciale task force naar de eilanden om deze op de Argentijnen te heroveren.
In juni landden Britse troepen op de Falklandeilanden. De Britten wisten de eilanden vrij eenvoudig te heroveren. De oorlog kostte aan 649 Argentijnen en 258 Britten het leven.

1966 – Het Vaticaan schaft de index van verboden boeken af.
De Index librorum prohibitorum (lijst van verboden boeken) of kortweg de Index was van 1559 tot 1966 een door de Paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen omdat ze door de rooms-katholieke Kerk verwerpelijk werden geacht.

1949 – De naam Zuid-Vietnam wordt vervangen door de staat Vietnam, maar het land blijft een Frans protectoraat.

1940 – Duitsland valt Parijs binnen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1940 – Het eerste officiële gevangenentransport, met ongeveer 720 Poolse politieke gevangenen uit Tarnów, komt aan bij het concentratiekamp Auschwitz.

1923 – Warren G. Harding gebruikt als eerste Amerikaanse president de radio.

1919 – John Alcock en Arthur Brown vliegen als eersten non-stop over de Atlantische Oceaan.
Het vliegtuig was een omgebouwde Vickers-Vimy bommenwerper. Het duo vloog van St.-John’s op Newfoundland naar Clifden in Ierland. De vlucht duurde 16 uur en 12 minuten.

1898 – Thomas Edison dient een stapeltje octrooiaanvragen in voor de droogkast, de fonograaf en de mixer.

1878 – Antonius Mathijsen  (72) overleden.
Hij was een Nederlands militair geneeskundige die internationaal vermaard werd om de uitvinding van het gipsverband.
In het militair hospitaal van Haarlem bedacht Mathijsen in 1851 dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Hij publiceerde zijn vinding een jaar later: Nieuwe wijze van aanwending van het gips-verband bij beenbreuken. Eene bijdrage tot de militaire chirurgie”.

1846 – Stichting van de republiek Californië.

1841 – Oprichting van het eerste parlement van Canada.

1834 – Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.

1822 – Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
Hij  was een Brits wiskundige, filosoof, uitvinder en werktuigbouwkundige die bekend werd als de ontwerper van de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine, de voorloper van de elektronische computer.

1800 – Napoleon Bonaparte behaalt een klinkende overwinning op de Oostenrijkers in de Slag bij Marengo.

1789 – De muiters op de HMAV Bounty bereiken Timor.

1777 – Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.

1699 – Thomas Savery demonstreert voor de Royal Society een door stoom aangedreven waterpomp.

1645 – Slag bij Naseby: grote overwinning van Oliver Cromwell op Karel I.

1642 – Saskia van Uylenburgh (29) overleden.
Zij was de vrouw van de schilder Rembrandt van Rijn en stond model voor een aantal van zijn belangrijke werken. Het paar kreeg vier kinderen, van wie er drie kort na de geboorte overleden. Titus, het jongste kind, bleef het langst in leven. Rembrandt trouwde nooit opnieuw; daarmee zou hij de erfenis van Saskia hebben verspeeld.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 14 juni 2023