Wat gebeurde er op 14 mei?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2020 – Johan Ooms (75) overleden.
Hij was een Nederlands acteur. Hij speelde in modern en klassiek repertoire onder meer voor de toneelgezelschappen: Het Nieuw Rotterdams Toneel, Globe, Het Publiekstheater en Het Nationale Toneel. Hij was te zien in vele televisieproducties en films. Hij maakte zelf een einde aan zijn leven.

2017 – Emmanuel Macron wordt beëdigd als 8ste president van de Vijfde Republiek in Frankrijk.

2017 – Feyenoord kampioen van Nederland na hattrick Kuijt tegen Heracles.
Feyenoord is na achttien jaar weer kampioen van Nederland. De Rotterdammers stelden de landstitel veilig door in De Kuip met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. Concurrent Ajax won tegelijkertijd met 1-3 bij Willem II.

2017 – Na middernacht van 13 op 14 mei werd bekend dat Portugal het Eurovisie Songfestival in Kiev heeft gewonnen.
Salvador Sobral kreeg zowel van de vakjury als van het publiek de meeste punten. Nederland is met O’G3NE 11e geworden.

2016 – Oekraïne heeft met Jamala het Eurovisie Songfestival 2016 gewonnen.
Het land kreeg de meeste stemmen (534) van de internationale vakjury’s en de miljoenen kijkers. Douwe Bob kreeg in totaal 153 punten en eindigde net buiten de top 10.

2016 – Twee tijgers weten te ontsnappen uit een opvang in de Friese plaats Nijeberkoop.
Later op de dag heeft een dierenarts met een geweer met verdovingspijlen de tijgers onder zeil gebracht en teruggebracht naar hun verblijf.

2015 – B.B. King (89) overleden.
Hij was een bekende Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter. Op 15 december 2006 ontving B.B. King de hoogste burgeronderscheiding, de Presidential Medal of Freedom. B.B King wordt gezien als één van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste King op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen.
Zijn bekendste hit is: “The Thrill Is Gone” uit 1970.

2009 – De prestigieuze Karelsprijs wordt toegekend aan Andrea Riccardi, stichter van de Sint-Egidiusgemeenschap.
De Internationale Karelsprijs Aken, kortweg Karelsprijs genoemd, is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een of meer personen of een organisatie die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording met uitzondering van 2004 toen deze prijs twee keer is uitgereikt. De prijs is genoemd naar Karel de Grote en bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een medaille met de beeltenis van Karel de Grote.

2008 – Koningin Beatrix brengt een driedaags staatsbezoek aan Estland.

2004 – Huwelijk van kroonprins Frederik van Denemarken en Mary Donaldson in Kopenhagen.

1988 – Willem Drees (101) overleden, Nederlands minister-president.
Hij was een Nederlands politicus voor de SDAP en de latere PvdA. Hij was minister-president van Nederland van 1948 tot 1958, en wordt door menigeen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici. Onder zijn leiding vonden zowel de dekolonisatie van Nederlands-Indië als de wederopbouw van Nederland plaats. Drees was een overtuigd sociaaldemocraat, maar wel zeer pragmatisch ingesteld (‘niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk’).
Drees genoot een populariteit die de partijpolitieke grenzen overschreed en kreeg de bijnaam Vadertje Drees. Hij was de initiator van diverse sociale wetten. Als minister van Sociale Zaken legde hij al in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de grondslag van sociale wetgevingen. Vandaar ook de uitdrukking: Hij trekt van Drees.

1955 – Acht Oost-Europese landen richten het Warschaupact op als reactie op toetreding van West-Duitsland tot de NAVO.

1948 – David Ben-Gurion proclameert met de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring de onafhankelijke Israëlische staat.

1940 – Tweede Wereldoorlog: bombardement van Strijen en Strijensas door de Duitse Luftwaffe.

1940 – Tweede Wereldoorlog: bombardement van Rotterdam door de Duitse Luftwaffe.

1913 – In Haarlem wordt het Frans Hals Museum geopend.

1899 – Israël Kiek (88) overleden, Nederlands fotograaf.
Hij was een Nederlands fotopionier. Zijn achternaam is in Nederland synoniem geworden voor de pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto: het kiekje. Hij overleed te Leiden op 14 mei 1899.
Ofschoon Kiek veel portretfoto’s, vooral carte de visite-portretten heeft gemaakt, is hij vooral bekend geworden door zijn groepsfoto’s van studenten. Dat is niet zozeer te danken aan zijn grafische kwaliteiten, maar aan het spontane karakter en de zelfbedachte opstelling: studenten in een dakgoot, op een keukentrap of met gekke bekken van dichtbij. Dergelijke prentjes werden vaak in het holst van de nacht gemaakt, nadat de oude man door een dronken dispuut uit zijn bed was geroepen. Dat is wellicht een reden voor de vaagheid en de kennelijke haast waarmee deze ‘kiekjes’ gemaakt zijn.

1643Lodewijk XIV wordt koning van Frankrijk.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

facebook   

© 14 mei 2023

0