Wat gebeurde er op 1 mei?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2021 – In België werd tijdens de coronacrisis de belofte gemaakt door de overheid om op deze datum alle gesloten horeca terug te laten opengaan.
Op deze belofte zijn ze nadien teruggekomen met een aantal rellen in grote steden tot gevolg.

2017 – President Nicolás Maduro van Venezuela wil met behulp van een door hem bijeengeroepen volksvergadering een nieuwe grondwet opstellen, bedoeld om de economische crisis in zijn land het hoofd te bieden.

2017 – Wilde achtervolging na mislukte plofkraak bij Albert Heijn in ‘s-Gravendeel.
De plofkraak mislukte, omdat de politie snel ter plaatse was. De daders vluchtten in twee auto’s, ramden een politiewagen en richtten tijdens de vlucht een vuurwapen op de politie, waarna die schoot. Een verdachte is aangehouden in een weiland in de buurt van de Moerdijkbrug.

2012 – In Zuid-Nederland (de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) wordt de wietpas ingevoerd.

2004 – Vereniging van de Samen-op-Weg kerken (Gereformeerde en Hervormde kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland) tot de Protestantse Kerk in Nederland.

2003 – Wim van Est (80) overleden.
Hij was een Nederlands wielrenner, en de eerste Nederlander die in de Tour de France de gele trui droeg als leider van het algemeen klassement. Bijnamen van Wim van Est waren: “De Locomotief”, “IJzeren Willem”, “de Knoest” en “de Beul van het Heike”. Hij was een broer van de renners Piet, Kees, Toon, Leen en Nico van Est.
Voordat Van Est wielrenner werd, was hij smokkelaar van tabak tot hij gegrepen werd door de politie en zes maanden de cel in moest. Hij begon zijn wielercarrière als amateur in 1946 op 23-jarige leeftijd. Zijn eerste grote overwinning was de toen enorm lange (meer dan 550 km) klassieker Bordeaux-Parijs in 1950.

2003 – President Bush houdt z’n ‘mission accomplished’-speech aan boord van een Amerikaans marineschip, waarmee hij de oorlog tegen Irak als beëindigd beschouwt.

1999 – Marianne Vaatstra wordt op 16-jarige leeftijd vermoord.
Zij was onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde en werd vlak bij Veenklooster gevonden.
Op 18 november 2012 is Jasper S. gearresteerd en op 6 december 2012 heeft hij de moord bekend.

1995 – TMF, het eerste Nederlandse muziekkanaal, gaat van start.

1990 – Men viert wereldwijd de honderdste verjaardag van de Dag van de Arbeid.
In de Sovjet-Unie, in Moskou, wordt er echter geprotesteerd tegen het beleid van Gorbatsjov.

1988 – De maximumsnelheid op de autosnelwegen in Nederland wordt verhoogd van 100 km/h naar 120 km/h.

1986 – Margaretha Eijken (110), Nederlands oudste inwoner.
Zij was vanaf 27 december 1984 de oudste levende inwoner van Nederland. Zij heeft deze titel 1 jaar en 125 dagen gedragen.
Op de dag van haar overlijden evenaarde Eijken het record van oudste Nederlander aller tijden. Dit record was op 22 juli 1983 door Petronella Ribbens-Verstallen gesteld op 110 jaar en 170 dagen, en werd vier jaar later, op 10 mei 1987, verbeterd door Christina van Druten-Hoogakker, die als eerste inwoner van Nederland de kaap van de 111 jaar overschreed.

1982 – Britse bommenwerpers bombarderen het vliegveld van de hoofdstad van de Falklandeilanden Port Stanley.

1941 – Citizen Kane, een film van Orson Welles, gaat in de VS in première.

1935 – De dorpen Soetermeer en Zegwaard fuseren als gemeente Zoetermeer.

1921 – De gemeente Veldhoven ontstaat uit drie vroegere dorpen.
De gemeente is gevormd door het samenvoegen van de gemeenten Veldhoven en Meerveldhoven, Oerle en Zeelst.

1911 – Dina Sanson wordt in Rotterdam de eerste politievrouw van Nederland.

1886 – Conrad Busken Huet (59) overleden.
Hij was een Nederlandse schrijver en literatuurcriticus die een voorname rol heeft gespeeld in de Nederlandse letteren van de 19e eeuw. Hij werd predikant, maar door zijn kritische houding werd hij niet altijd goed begrepen. Hij stelde dat de bijbel eigenlijk overbodig was geworden en dat de humanistische ethiek deze leemte kon vullen.

1873 – David Livingstone (60) overleden.
Hij was een Schots zendeling en een van de bekendste ontdekkingsreizigers van zuidelijk Afrika.
Hoewel Livingstone bekendstaat als Afrika’s grootste zendeling, heeft hij slechts één Afrikaan tot het christendom bekeerd: koning Sechele, die op zijn beurt weer duizenden Afrikanen bekeerde tot zijn eigen versie van het christendom, inclusief polygamie.

1813 – Adriana Bouwman (19) wordt onthoofd.
Ze was een Nederlandse dienstmeid die wegens brandstichting en diefstal tijdens de Franse bezetting van Nederland ter dood veroordeeld werd. Zij is een van de weinige Nederlanders die door middel van de guillotine terecht werden gesteld: voor zover bekend is zij in Den Haag de tweede en laatste persoon die op deze manier ter dood gebracht werd. Haar zaak kreeg dan ook enige aandacht.
Over het leven van Adriana Bouwman is vrij weinig bekend. Zij was geboren op 7 september 1793  te Zevenhuizen. Ze werkte als dienstmeid bij een boerderij in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze werd gearresteerd nadat zij op die boerderij had gestolen en vervolgens de boerderij in brand had gestoken. Adriana Bouwman werd door het Hof van assisen van het departement Monden van de Maas ter dood veroordeeld. Ze ging in beroep bij het Hof van Cassatie in Parijs, maar dit werd begin april verworpen. Adriana Bouwman vroeg geen gratie aan bij de Keizer. Op 1 mei 1813, twaalf uur ’s middags, werd zij op 19-jarige leeftijd in Den Haag onthoofd.

418 – Concilie van Carthago: In een bijeenkomst van 200 bisschoppen bekrachtigd de kerkelijke raad officieel de canon van de Bijbel.

37 – Antonia de Jongere (73) overleden, keizerin en moeder van Claudius.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

facebook

© 1 mei 2023