Wat gebeurde er op 4 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                        Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Gorilla Bokito (27) uit Diergaarde Blijdorp overleden

De bekende gorilla Bokito is op 27-jarige leeftijd overleden in Diergaarde Blijdorp. In 2007 werd de gorilla wereldnieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte en een vrouw verwondde. Volgens de dierentuin is zijn overlijden ‘geheel onverwacht’…

2021 – Kasper Asgreen wint de 105e Ronde Van Vlaanderen.

2018 – Fabio Jakobsen wint zijn eerste belangrijke wielerzege.
De Scheldeprijs die in Terneuzen startte werd door hem gewonnen.

2018 – Voor het eerst rijdt er een trein (Eurostar) van Londen zonder overstappen naar Rotterdam en Amsterdam.

2014 – De Tungurahuavulkaan in Ecuador spuwt tijdens een korte, explosieve uitbarsting een kolom van as tot wel 10 kilometer hoogte de lucht in.

2011 – In Haïti wint zanger Michel Martelly, ook bekend als Sweet Micky, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van voormalig first lady Mirlande Manigat.

2010 – Sugar Lee Hooper (62) overleden.
Sugar Lee Hooper, was de artiestennaam van Marja van der Toorn.
Zij was een Nederlandse zangeres, presentatrice, entertainer en tv-persoonlijkheid. Zij stond vooral bekend om haar stevige voorkomen, kaalgeschoren hoofd en haar felgekleurde jurken. Haar bekendste nummers zijn De Wandelclub (Jo met de Banjo) en Oh, wat ben je mooi.

2003 – Vodou wordt officieel erkend als godsdienst in Haïti.

1990 – De veerboot Scandinavian Star brandt uit onderweg tussen Noorwegen en Denemarken. 158 mensen daarbij komen om.

1988 – Het derde Nederlandse televisienet wordt in gebruik genomen.

1984 – Een grote politiemacht ontruimt het vrouwenvredeskamp bij de Britse vliegbasis Greenham Common.

1983 – De tweede Spaceshuttle (de Challenger) wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral voor haar eerste vlucht.

1979 – Heftige protesten komen uit de hele wereld als bekend wordt dat de Pakistaanse oud-premier Zulfikar Ali Bhutto is opgehangen.

1976 – Albert Johan Kramer (78) overleden.
Hij was met een lengte van 2,42 meter mogelijk de langste Nederlandse man aller tijden. Hij trad wereldwijd op als variétéartiest, onder andere onder de artiestennamen Lofty en Jan van Albert.
Albert Johan Kramer leed aan zogenaamde reuzengroei. Bij zijn geboorte woog hij al 8,5 kilo. Toen hij zeven jaar oud was had hij reeds een lengte van twee meter en op zijn 21e 2,28 meter. Zijn maximale gewicht was 250 kilogram. Na de amputatie van zijn benen woog hij nog 170 kilogram. Over Kramers lengte spreken de bronnen elkaar nogal eens tegen. Doorgaans wordt 2,42 meter aangehouden, maar soms wordt ook gesproken over 2,69 meter. Otto Schlaginhaufen, een antropoloog die Kramer in juli 1923 onderzocht, noteerde 2,54 meter als lengte. Zijn schoenmaat was 65 maximaal en 63 op het laatst voor de amputatie.

1973 – Opening van het World Trade Center in New York.

1969 – Denton Cooley implanteert het eerste kunsthart; de patiënt blijft nog 65 uur in leven.

1968 – Martin Luther King (39) vermoord.
Hij was een Amerikaanse baptistische dominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
King werd beroemd in de jaren vijftig en zestig dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door een massademonstratie op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op, maar King had ook vijanden.
Tijdens de betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak “I Have a Dream“, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. In 1968 werd Martin Luther King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten door de blanke sluipschutter James Earl Ray, terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond.

1949 – Oprichting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).

1918 – Het komt in Amsterdam als gevolg van voedselschaarste tot ongeregeldheden.

1912 – Tibet verklaart zich onafhankelijk van China.

1585 – Caspar de Robles (57) overleden.
Hij werd ook wel Billy in Artesië genoemd, was stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Caspar de Robles kwam om bij het Beleg van Antwerpen.

1292 – Paus Nicolaas IV (64) overleden.
Hij was paus van 15 februari 1288 tot aan zijn overlijden. Masi was Franciscaan en kardinaal-bisschop van Palestrina bij zijn pausverkiezing. Masi was de eerste Franciscaan die tot paus verkozen werd.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 4 april 2024