Wat gebeurde er op 22 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2023 – De periodieke komeet C/2022 Y2 (Lemmon) bereikt het perihelium van zijn baan rond de zon tijdens deze verschijning.

2019 – Frans Andriessen (89) overleden.
Hij was een Nederlands politicus voor de Katholieke Volkspartij (KVP) en het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Bijna twintig jaar lang was hij hoogleraar Europese integratie in Utrecht.

2018 – Johan van Hulst (107) overleden.
Hij was een Nederlands verzetsstrijder, hoogleraar pedagogiek en politicus. In de Tweede Wereldoorlog redde hij met anderen het leven van honderden Joodse baby’s en jonge kinderen.

2018 – De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is bekend.

2017 – Bij een aanslag voor de deur van het Britse parlement in Londen zijn vier mensen overleden.
Er zijn minstens veertig gewonden gevallen. De aanvaller bevindt zich onder de doden.

2016 – Op het Belgische vliegveld Zaventem bij Brussel zijn rond 8.00 uur drie bomaanslagen gepleegd.
Ook bij metrostation Maalbeek hebben aanslagen plaatsgevonden.  Er zijn in totaal zeker 35 doden gevallen en 270 mensen raakten gewond.
Onder de doden bevonden zich ook 3 Nederlanders.

2016 – Het voedingscentrum presenteert de nieuwe Schijf van Vijf: meer groente, minder vis.

2012 – Militairen in Mali plegen een staatsgreep tegen president Amadou Toumani Touré.

2011 – Hans Boskamp (78) overleden.
Hij was een Nederlandse voetballer en acteur. Tevens was hij onder andere actief als zanger, producent van musicals en toneelstukken en manager van artiesten. Hij was een zoon van de acteur Johan Boskamp.

2006 – Ria Beckers (67) overleden.
Zij was een Nederlandse politica. Zij was tussen 1977 en 1993 lid van de Tweede Kamer namens achtereenvolgens de Politieke Partij Radikalen (PPR) en GroenLinks. Zij was zowel de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen (in 1977) als de eerste vrouwelijke fractievoorzitter in het Nederlandse parlement (vanaf 1977).

1998 – Kees van Kooten en Wim de Bie kondigen het einde aan van hun samenwerking op de Nederlandse tv.

1990 – Joseph Hazelwood, de kapitein van de olietanker Exxon Valdez, die in 1989 voor de kust van Alaska een milieuramp veroorzaakte, wordt veroordeeld tot 1000 uur meehelpen bij de schoonmaak van de vervuilde stranden.

1983 – Chaim Herzog wordt gekozen als president van Israël.

1979 – In Den Haag wordt de Britse ambassadeur Richard Sykes vermoord door IRA-leden.

1977 – Het Kabinet-Den Uyl valt.
Er bestond verschil van mening in de ministerraad over de nieuwe Onteigeningswet, op dat moment in behandeling in de Tweede Kamer. Het ging daarbij om de onteigening van bouwgrond in agrarische gebieden ten behoeve van woningbouw. Om grondspeculatie tegen te gaan, wilde de progressieve meerderheid in het kabinet de agrarische gebruikswaarde van de grond nemen als basis voor vergoeding bij onteigening. De verantwoordelijke ministers van landbouw en justitie echter hielden vast aan vergoeding van de marktwaarde. In het klimaat van de naderende verkiezingen lukte het niet dit meningsverschil op te lossen. Deze crisis staat bekend als de grondpolitiek-crisis.

1975 – Teach-In wint in Stockholm, Zweden, het 20e Eurovisiesongfestival met het liedje “Ding-a-dong“.
Teach-In was een Nederlandse popgroep uit Enschede die in 1975 het Eurovisiesongfestival won met het door Will Luikinga, Eddy Ouwens en Dick Bakker geschreven liedje Ding-a-dong.
De groep werd opgericht in 1967 (vandaar de hippieachtige groepsnaam) en bestond op dat moment uit: Getty Kaspers (zang; vanaf 1976 solo als Getty), John Gaasbeek (basgitaar; bekend van de groep Stora Combo, die later bekend werd als Orkest Freddie Golden), Chris de Wolde (gitaar) en Ard Weeink.

1946 – Jordanië (toen Transjordanië) wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië.

1945 – In Caïro wordt de Arabische Liga opgericht.

1933 – Het concentratiekamp Dachau wordt geopend.

1933 – President Roosevelt gelast een eind te maken aan de (mislukte) drooglegging in de Verenigde Staten.

1917 – De Verenigde Staten erkennen als eerste de voorlopige Russische regering na de val van de tsaar.

1895 – Eerste film wordt gedraaid in een privé voorstelling van de gebroeders Lumière.

1888 – Onder veenarbeiders in Appelscha breekt een grote staking uit; begin van de georganiseerde stakingen in Nederland.

1621 – Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein.
Hij is ook bekend als (Hugo) Grotius en wordt in oudere teksten sporadisch aangeduid als Huig de Groot.
Even na 1610 laaiden er in de nog jonge Nederlandse Republiek godsdiensttwisten tussen de protestanten onderling op, die tot in de politiek werden uitgespeeld. Inzet was de leer van de predestinatie, ofwel de Goddelijke voorbeschikking. De strijd ging tussen de strenge Franciscus Gomarus en de gematigde Jacobus Arminius. Hugo de Groot trad in vele geschriften naar voren als verdediger van het kamp der Arminianen of, vanuit zijn gezichtspunt gezien, het kamp van hen die voor tolerantie ijverden, en van mening waren dat de staat het hoogste gezag was, en dus boven de kerk stond.
Een college van 24 rechters veroordeelde de remonstrant Hugo de Groot ’ter eeuwige gevangenisse’. Aanvankelijk werd hij te Den Haag in hechtenis gehouden, maar op 5 juni 1619 werd hij overgebracht naar Slot Loevestein, toen een staatsgevangenis, later gevolgd door zijn vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeisje Elselina van Houweningen.
Hij mocht wel blijven studeren en schreef in gevangenschap zijn Inleiding tot de Hollandsche Rechtsgeleerdheid. Daarvoor kreeg hij regelmatig een kist boeken, die soldaten bij een familie in Gorinchem ophaalden; later werd die kist terugbezorgd. Dat bracht Maria na anderhalf jaar op een idee. Zij maande Hugo: “Kruip in die kist en zorg dat je er twee uur in kunt blijven zitten zonder geluid te maken”. Ze liet hem avonden lang oefenen. De tijd begon te dringen, omdat het Twaalfjarig Bestand met Spanje binnenkort afliep, waarna mogelijk de vluchtroutes minder veilig zouden zijn.
Op 22 maart 1621 ontsnapte Hugo uit Loevestein. Op deze dag was het jaarmarkt in Gorinchem, en de gevangenisbaas was weg. Maria legde met Elselina de boeken in het bed, zodat het net leek of Hugo ziek was. Met alleen zijn ondergoed en zijden kousen aan kroop hij in de kist. Elselina ging met de soldaten mee naar Gorinchem om de kist in de gaten te houden. Eenmaal bij de familie aangekomen stapte Hugo eruit om ijlings in metselaarskleren naar Antwerpen te vluchten. Vandaar vertrok hij naar Parijs.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

facebook

© 22 maart 2024