Wat gebeurde er op 15 maart?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                        Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX met het Dragon ruimtevaartuig vanaf Kennedy Space Center Lanceercomplex 39 voor bevoorradingsmissie Dragon CRS-2 SpX-27 naar het ISS.

2022 – Ajax wordt uitgeschakeld in de Champions League omdat ze in hun eigen stadion met 0-1 verliezen van Benfica.

2021 – Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het COVID-19 vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik.

2020 – RIVM meldt 20 doden en zeker 1.135 besmettingen door coronavirus in Nederland.
De GGD schat dat er 6.000 besmettingen zijn. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet besloten om alsnog de scholen in Nederland te sluiten. Ook is er aangekondigd dat horecagelegenheden en sportclubs de deuren moeten sluiten.

2019 – Bij een terroristische aanslag in twee moskeeën in ChristchurchNieuw-Zeeland komen 51 mensen om het leven.
De moordaanslagen waren via een livestream te volgen op het internet. Zie ook: aanslagen in Christchurch op 15 maart 2019.

2017 – Verkiezingen Tweede Kamer.

2016 – Koning Willem-Alexander heeft de Militaire Willems-Orde uitgereikt aan het Korps Commandotroepen.
De commando’s hebben de onderscheiding gekregen voor hun buitengewone inzet in Afghanistan in de periode maart 2005 tot september 2010.

2015 – Max Verstappen maakt zijn debuut als jongste Formule 1-coureur ooit bij het team van Scuderia Toro Rossoin de Grote Prijs van Australië op het circuit van Albert Park.

2014 – Cees Veerman (70) overleden.
Hij werd bekend als zanger, songwriter en gitarist van The Cats. Veerman speelde op jonge leeftijd in de formaties Spoetnik Boys en Electric Johnny & The Skyriders, en ging vervolgens verder met Arnold Mühren, Piet Veerman (geen familie) en Jaap Schilder als The Mystic Four. Ze veranderden hun naam in The Blue Cats en vervolgens in The Cats, terwijl ondertussen Theo Klouwer zich als nieuwe drummer bij hen aansloot. Veerman schreef een aantal nummers voor The Cats. Met The Cats kende hij eind jaren zestig en begin jaren zeventig een groot aantal successen.Ze braken wereldwijd door, vooral in België, Duitsland en Zwitserland, en worden gezien als de grondleggers van de Palingsound. Een bekend nummer van zijn hand is The end of the show dat hij zelf zong en in 1980 op een single werd uitgebracht.
Op 23 maart 2006 werd Veerman samen met de nog levende Cats-leden Veerman (Piet), Schilder en Mühren benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds februari 2011 woonde Veerman met zijn vrouw in Indonesië. Hier overleed hij in zijn slaap.

2011 – In Syrië beginnen de protesten tegen president Assad, die uiteindelijk zullen ontaarden in een burgeroorlog.

2010 – De Australiër Norrie May-Welby is de eerste persoon ter wereld die officieel noch als man noch als vrouw geregistreerd staat.
De oorspronkelijk mannelijke May-Welby onderging in 1983 een geslachtsoperatie om vrouw te worden. Omdat dat toch niet beviel, stopte May-Welby met het innemen van geslachtshormonenen wilde als ‘neutraal’ het leven vervolgen. Aangezien het medisch niet mogelijk bleek om May-Welby als man of als vrouw aan te duiden, besloot de Australische regering in maart 2010 Norrie te registreren als unspecified (‘niet gespecificeerd’).

2010 – De Binnenhoftoren in Rotterdam wordt geopend.

2009 – Vier hulpverleners van de VN worden in Somalië ontvoerd, en enkele uren later weer vrijgelaten.

2003 – Een nieuwe ziekte, waarvan enkele dagen eerder het bestaan is bekendgemaakt, krijgt de naam SARS.
De WHO geeft reisadviezen af.

2002 – Regerend Europees en olympisch kampioen Jochem Uytdehaage is in zijn thuisbasis Heerenveen al zijn concurrenten de baas en wint de wereldkampioenschappen allround.

1996 – Fokker wordt failliet verklaard.

1991 – De voormalige bezettingsmachten in Duitsland (de Verenigde Staten, Rusland – voorheen de Sovjet-Unie -, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) doen officieel afstand van hun rechten erop.

1990 – Michail Gorbatsjov wordt president van de Sovjet-Unie.
Het Congres van Volksafgevaardigden geeft hem uitgebreide volmachten.

1990 – De Sovjet-Unie en het Vaticaan knopen opnieuw officiële betrekkingen aan, nadat deze in 1917 na de Oktoberrevolutie waren verbroken.

1990 – De BritsIraanse journalist Farzad Bazoft (31) wordt in Irak opgehangen voor spionage voor Israël en Groot-Brittannië. Verpleegster Daphne Parish krijgt 15 jaar cel voor medeplichtigheid. Europa reageert verontwaardigd.

1978 – Somalië sluit vrede met Ethiopië na een 8 maandenlange oorlog.

1972 – De film The Godfather gaat in New York in première.

1951 – In Nederland treedt het kabinet-Drees I aan.

1939 – Duitse troepen bezetten Praag.
Waarna het resterende deel van Tsjechië met weinig weerstand wordt geannexeerd door het Derde Rijk en herbenoemd tot het Protectoraat Bohemen en Moravië. Slowakije heeft zich de dag voordien met de hulp van Hitler onafhankelijk verklaard, waarna het een vazalstaat van nazi-Duitsland wordt.

1916 – Amerikaanse troepen vallen Mexico binnen in een poging revolutionair Pancho Villa te pakken te krijgen.
Francisco (Pancho) Villa (San Juan del Río, 5 juni 1878 – Parral, 20 juli 1923) was een Mexicaans revolutionair, generaal en bandiet. Hij was een van de bekendste en meest legendarische leiders in de Mexicaanse Revolutie.

1916 – De Universiteit van Gent wordt vernederlandst; dit wordt echter na het einde van de Eerste Wereldoorlog weer teruggedraaid.

1848 – In Hongarije breekt een opstand uit tegen het Habsburgse regime.

1820 – Het noordoostelijke deel van de staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.

493 – Odoaker (±58) overleden, eerste barbaarse koning in Italië.
Hij was de eerste barbaarse koning van Italië, nadat hij Romulus Augustulus, de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk, had onttroond. Hij was de aanvoerder van de Germaanse huurlingen in het Romeinse leger.

351 – Keizer Constantius II benoemt zijn neef Constantius Gallus tot Caesar (onderkeizer).

44 v.Chr. – Julius Caesar wordt vermoord.
Hij  wordt gezien als een van de machtigste mannen van zijn tijd. Caesar werd veelvuldig afgebeeld op munten en in de vorm van antieke bustes. Op munten werd hij meestal afgebeeld met een lang en mager hoofd met een opvallende haakneus. Caesar werd op 13 juli 100 v.Chr. geboren in de Subura, één van de dichtstbevolkte wijken van Rome. Dit was niet bepaald een wijk waar men als lid van een oude voorname patricische familie wenste geboren te worden, maar de Caesares waren door de eeuwen heen verpauperd. Omdat de vader van Caesar druk doende was zijn sporen te verdienen in de Romeinse politiek, werd de jonge Caesar door zijn moeder Aurelia Cotta opgevoed. Ceasar is driemaal gehuwd geweest. In de winter 48 v. Chr. – 47 v.Chr. kreeg Caesar een affaire met de Egyptische koningin Cleopatra bij wie hij een zoon Ptolemaeus XV Caesarion verwekte. Deze affaire duurde vermoedelijk tot zijn dood. Na diverse oorlogen en opstanden werd Ceasar door de Senaat aangewezen als dictator voor tien jaar. Maar lang kon Caesar niet van zijn macht genieten. Hij had de senaat wel verslagen, maar deze had nog veel aanhangers. Twee van die aanhangers waren Caius Cassius en Marcus Brutus, die hij als zijn zoon beschouwde. Zij hadden besloten Caesar te vermoorden in de eerstvolgende senatorvergadering. Caesar werd vermoord door 23 messteken. Zijn laatste woorden waren: Et tu, Brute (ook gij, Brutus).
Een andere beroemde uitspraak van Ceasar was:  Veni, vidi, vici » (« ik kwam, ik zag en ik overwon ») – berichtje aan de Senaat om zijn snelle overwinning (drie dagen nadat hij de grens is overgestoken) in de slag van Zela op koning Pharnaces van Pontus, zoon van Mithridates VI, samen te vatten (47 v.Chr.)

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 15 maart 2024