Wat gebeurde er op 14 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2023 – Gitarist en astrofysicus Brian May (Queen) wordt door koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk tot ridder in de Orde van het Britse Rijk geslagen voor zijn verdiensten op het gebied van muziek en liefdadigheid.

2020 – Inmiddels 12 doden en zeker 959 besmettingen door coronavirus in Nederland.
In totaal zijn 136 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

2014 – Een rechtbank in Parijs veroordeelt ex-militair Pascal Simbikangwa tot 25 jaar cel wegens zijn rol bij de genocide in Rwanda.
Het is het eerste proces in Frankrijk over de volkenmoord in het Centraal-Afrikaanse land in 1994.

2006 – Het gratis eerste nummer van nrc.next verschijnt.
De krant nrc.next is een Nederlandse ochtendkrant op tabloidformaat van NRC Media die zes dagen in de week verschijnt. De krant heeft als primair doel het bereiken van jonge, hoogopgeleide (HBO+) nieuwsconsumenten van 20 tot 39 jaar oud die kwaliteit, onafhankelijkheid, kennis en diepgang belangrijk vinden. Artikelen zijn kort en krachtig zonder de diepgang te verliezen.

1995 – Norm Thagard is de eerste Amerikaan op een Russische ruimtevlucht.

1991 – De “Zes van Birmingham” komen vrij.
Dat zijn zes personen die in 1974 waren gearresteerd op verdenking van IRA-activiteiten en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
De bekentenissen die zij hadden afgelegd bleken echter met geweld te zijn afgedwongen. De zes mannen werden vrijgelaten na zestien jaar onterechte gevangenschap.

1990 – Bij Rabta brandt de omstreden Libische gifgasfabriek Pharma 150 volledig af. Twee mensen komen daarbij om.

1989 – Zita van Bourbon-Parma (96) overleden, keizerin van Oostenrijk.
Zij was de vrouw van de laatste keizer van Oostenrijk, Karel I, en als zodanig de laatste keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije.
Zij was de dochter van Robert I van Parma en diens tweede vrouw Maria Antonia van Bragança.

1978 – Mariniers maken met een bliksemaanval een eind aan de gijzeling in het provinciehuis in Assen door Zuidmolukkers.

1970 – De Japanse keizer Hirohito opent de wereldtentoonstelling in Osaka.

1964 – De rechtbank vindt Jack Ruby schuldig aan de moord op Lee Harvey Oswald.
Lee Harvey Oswald (New Orleans, Louisiana, 18 oktober 1939 – Dallas, Texas, 24 november 1963) is de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy, hoewel er nooit een rechtszaak kon worden aangespannen om zijn schuld te bewijzen.
Twee dagen na de moord op Kennedy werd Oswald op het politiebureau van Dallas vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby, waardoor hij niet meer kon worden voorgeleid en er geen proces tegen hem werd gevoerd.

1940 – Flori Van Acker (81) overleden.
Hij was een neoromantische, impressionistische Belgische kunstschilder, graveur, postzegelontwerper en directeur van de Brugse Academie.

1939 – Gesteund door Hitler, roepen Slowaakse separatisten de onafhankelijkheid uit van Slowakije, die een vazalstaat van nazi-Duitsland wordt.

1912 – De Italiaanse koning Vittorio Emanuele III raakt zwaargewond bij een aanslag in het Romeinse Pantheon.

1910 – Blow-out van oliebron Lakeview-1 in Californië, waarbij bijna een miljard liter aardolie verloren gaat.

1890 – Heiligverklaring van Liduina van Schiedam door Paus Leo XIII.
Zij (Schiedam, 18 maart 1380 – aldaar, 14 april 1433) is een katholieke heilige, patrones van de chronisch zieken en de bekendste Nederlandse heilige.
Op 15-jarige leeftijd ging ze samen met vriendinnen schaatsen op de dichtgevroren Maas. Ze viel en brak daarbij een rib, waarna ze koudvuur opliep. Ze bleef hierdoor de rest van haar leven verlamd en aan bed gekluisterd.Liduina beleefde visioenen, waarin zij samen met haar engelbewaarder Rome, het Heilig Land, hemel, hel en vagevuur bezocht. Tijdens één van haar reizen naar het paradijs zag zij een rozenstruik. Haar engelbewaarder gaf haar een tak en vertelde haar, dat ze niet zou sterven voordat alle rozen ontloken waren. Pas na achtendertig jaar lijden kwam er een eind aan haar leven. Ze zag in haar laatste visioen een bloeiende rozenstruik en stierf.

1883 – Karl Marx (64) overleden, Duits filosoof en grondlegger van het marxisme.
Hij was een Duitse denker die belangrijke invloed heeft op de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie en de historiografie; hij was een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme.
Als Marx’ belangrijkste werk wordt meestal Das Kapital (of in het Nederlands: Het Kapitaal) beschouwd. Daarnaast is zijn Communistisch Manifest (met Friedrich Engels) wereldberoemd.

1800 – Kardinaal Chiaramonti wordt in Venetië gekozen tot Paus Pius VII.

1590 – Slag bij Ivry: Hendrik van Navarra verslaat de Katholieke Liga.

1517 – Enschede wordt bijna geheel door een stadsbrand verwoest.
De stad bestond voornamelijk uit vakwerkgebouwen. Alleen de beide stadspoorten en de kerk waren van steen en bleven overeind. Zelfs de klokken van de stadstoren gingen verloren.

968 – Mathilde van Ringelheim (ca. 73) overleden.
Ze was de tweede vrouw van de Duitse koning Hendrik I de Vogelaar en was een afstammelinge van Widukind, de Saksische leider die c. 777 een opstand leidde tegen Karel de Grote. Haar ouders waren de West-Saksische graaf Diederik en zijn vrouw Reginhilde die van Friese en Deense afkomst was.
Mathilde werd de moeder van Otto I de Grote, koning en keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Zij is patroonheilige van ouders en grote gezinnen.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 14 maart 2024