Wat gebeurde er op 9 maart?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2022 – Onderzoekers maken bekend dat het wrak van het schip Endurance van poolverkenner Ernest Henry Shackleton is gevonden in de Weddellzee bij Antarctica.

2018 – John en Ineke Ooms zijn getrouwd.

2017  –  Er is een waterleiding geraakt tijdens werkzaamheden aan de Noorderstraat in Krimpen aan den IJssel.
Delen van Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel zitten sinds donderdagochtend zonder drinkwater.

 

2015 – Ivo Opstelten en Fred Teeven treden af vanwege onjuiste informatieverstrekking over de financiële afspraken met crimineel Cees H.

2004 – Albert Mol (87) overleden.
Hij was een Nederlandse acteur, danser, cabaretier en schrijver.
Als danser trad Albert Mol vanaf de jaren dertig op in o.a. Italië, Zweden, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Ook werkte hij als choreograaf. Hij danste zelfs kortstondig in de Scala in Milaan, maar kon daar niet blijven omdat hij vanwege zijn seksuele geaardheid geschaduwd werd door agenten van de plaatselijke zedenpolitie. In eigen land werd hij bekend in de films Het wonderlijke leven van Willem Parel (1955) en Fanfare (1958) van Bert Haanstra. Hij trad in die tijd ook veelvuldig op in het ensemble van Wim Sonneveld. Grote bekendheid kreeg Mol met zijn rol als panellid van het jaren 70-spelletje ‘Wie van de Drie’, dat tot begin jaren tachtig zou voortbestaan.  Mol was een van de eerste televisiepersoonlijkheden die er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn.

2002 – Zelfmoordaanslag in het café Moment in Jeruzalem.

1990 – In Groot-Brittannië wordt hevig geprotesteerd tegen een nieuwe belasting: de zogenaamde “poll tax”.

1982 – Charles J. Haughey wordt voor de tweede keer Taoiseach (premier van Ierland).

1976 – Het neerstorten van een ski-cabine in de Italiaanse wintersportplaats Cavalese kost 42 toeristen het leven.

1967 – De dochter van Jozef Stalin, Svetlana Alliloejeva, loopt over naar de Verenigde Staten.
Ze  werd soms ook wel Stalina of Lana Peters genoemd (Moskou, 28 februari 1926 – Richland Center, Wisconsin, 22 november 2011), was het jongste kind en de enige dochter van Jozef Stalin. Zij was schrijfster en op latere leeftijd verkreeg ze de Amerikaanse nationaliteit. Haar verhuizing naar de Verenigde Staten in 1967 zorgde voor veel internationale commotie.

1961 – Lancering van de Korabl-Spoetnik 4, met aan boord de hond Tsjernoesjka (“Zwartje”), een pop genaamd Ivan Ivanovitsj, enkele muizen en een cavia.
De pop werd vlak voor de landing aan een parachute uitgeworpen, waarmee de procedure werd getest die de kosmonauten moesten gaan volgen.

1959 – Barbie, modepop van Mattel, wordt geïntroduceerd.
Ruth Handler, één van de oprichters van Mattel, zag indertijd haar dochter Barbara spelen met papieren aankleedpoppen. Het bracht haar op het idee om zo een pop in 3D te maken. Nadat Handler in 1956 op een reis door Zwitserland de pop Lilli aantreft, ontworpen door een Duitse fabrikant, besluit Mattel om de rechten te kopen, om een soortgelijke pop in de Verenigde Staten uit te brengen. De modeontwerpster Charlotte Johnson maakt de eerste kleertjes voor de pop. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van Handler, omdat zij de inspiratiebron voor de pop was geweest.

1950 – IJsland treedt toe tot de Raad van Europa.

1945 – De Japanners bezetten Vietnam.

1945 – Amerikaanse bommenwerpers bombarderen Tokio.

1944 – De door de Duitsers bezette Estische hoofdstad Tallinn raakt door een Sovjetbombardement zwaar beschadigd. Er vallen ca. 600 doden.

1941 – De Duitse bezetters ontbinden alle Nederlandse omroepen.
De Rijksradio Omroep, ook wel de Nederlandsche Omroep genoemd, kwam ervoor in de plaats.

1916 – Duitsland verklaart de oorlog aan Portugal.

1888 – Wilhelm I (90) overleden, keizer van Duitsland.
Ook bekend als Willem I (volledige naam: Willem Frederik Lodewijk, Duits: Wilhelm Friedrich Ludwig) van het Huis Hohenzollern, was de koning van Pruisen van 1861 tot 1888 en de eerste Duitse keizer van 1871 tot 1888. Onder de heerschappij van Wilhelm en zijn kanselier Otto von Bismarck, verwezenlijkte Pruisen de eenmaking van Duitsland en de stichting van het Duitse Keizerrijk.

1814 – Het Verdrag van Chaumont werd getekend.
Hierdoor werd besloten dat Nederland en België werden verenigd. De geallieerde landen wilden graag een sterke bufferstaat tegen het Frankrijk van Napoleon.

1500 – Pedro Álvares Cabral vertrekt naar India.
Hij was een Portugees zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Hij leidde de tweede Portugese overzeese expeditie naar India, nadat Vasco da Gama dat als eerste had gepresteerd.

1276 – Augsburg wordt een vrije stad.

1152 – Frederik Barbarossa wordt tot Duits koning gekroond.
Frederik I, bijgenaamd Barbarossa (“Roodbaard”) (1122 – 1190) was een telg van het huis Hohenstaufen. Van 1155 tot aan zijn dood was hij keizer van het Heilige Roomse Rijk. Als erfopvolger was Frederik, sinds 1147, als Frederik III, al hertog van Zwaben.
Na de dood van Rooms-koning Koenraad III, zijn oom, op 15 februari 1152 werd hij op 4 maart te Frankfurt tot koning van Duitsland gekozen en op 9 maart van datzelfde jaar door de aartsbisschop van Keulen Arnold van Wied gekroond. 

1132 – Ontstaan van de abdij van Orval.
De Abdij Notre-Dame d’Orval is een cisterciënzerabdij in het Belgische dorp Villers-devant-Orval, een deelgemeente van Florenville in de Belgische provincie Luxemburg. De abdij vestigde zich in 1132 in de Gaumestreek. Het klooster is bekend om zijn geschiedenis en geestelijk leven, maar ook om zijn trappistenbier (zie Orval bier) en typische trappistenkaas.

 

590 – Bahram Chobin wordt gekroond tot koning Barham VI van Perzië.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

 

© 9 maart 2024