Wat gebeurde er op 20 februari?

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Het grensgebied van Turkije en Syrië wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.
Het epicentrum ligt bij de stad Defne, zuidelijker dan de epicentra van de aardbevingen van 6 februari 2023.

2018 – Nederlandse shorttrackploeg krijgt onverwacht brons na bizarre ontknoping.
In de B-finale reed Oranje in Zuid-Korea een nieuw wereldrecord (4.03,48), maar door straffen in de A-finale eindigden de shorttracksters alsnog met een medaille. Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven leken door hun zege in de B-finale vijfde te worden, maar na een bizarre ontknoping in de A-finale werden China en Canada gediskwalificeerd en daarmee uit de uitslag geschrapt.

2010 – Het Kabinet-Balkenende IV valt over de missie in Uruzgan.

2010 – Schaatser Mark Tuitert wint goud op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver.

2004 –  Albert Heijn haalt een deel van haar ‘salmonella-vrije’ kip terug omdat deze volgens een test van het Algemeen Dagblad toch salmonella blijkt te bevatten.

2004 – ABN AMRO wordt door nieuwe wetgeving in Thailand gedwongen haar belang in de Thaise bank Bank of Asia op te geven.
De ABN AMRO was na de crisis in Azië gelokt met gunstige voorwaarden om te helpen de bank te redden. Nu alles beter gaat in Thailand heeft de regering besloten deze voordelen in te trekken.

2004 – Dierenartsen in Thailand hebben vastgesteld dat het H5N1 virus dat de vogelgriep veroorzaakt, verantwoordelijk is voor de dood van minimaal twee katten in de provincie Nakhon Pathom.
Het virus lijkt hiermee ook overgeslagen te zijn op deze diersoort.

2004 – Er is nu ook vogelpest aangetroffen in Canada, in de provincie Brits-Columbia. Het gaat om een andere variant dan in Azië die voor mensen ongevaarlijk is.

2002 – Op deze dag om 20.02 uur was de datumnotatie: 20-02-2002 20:02, een drievoudig palindroom.

2001 – Er wordt in Groot-Brittannië bij 20 varkens mond-en-klauwzeer (MKZ) ontdekt, een maand later worden de eerste gevallen in Nederland vastgesteld.
Begin 2002 is de MKZ crisis officieel voorbij.

1943 – De vulkaan Paricutín ontstaat.
De Paricutín is een vulkaan in Mexico. De Paricutín bevindt zich bij het gelijknamige dorp in de staat Michoacán en is 3170 meter hoog. De topografische prominentie is 424 meter. De vulkaan is pas in 1943 ontstaan en is daarmee de jongste van het westelijk halfrond. Begin 1943 werden in het dorp Paricutín aardschokken gevoeld en gerommel gehoord. Op 20 februari zag boer Dioniso Pulido de grond van zijn graanveld opensplijten. De dorpsbewoners probeerden de spleet te vullen met stenen en aarde, totdat er lava en pyroclastisch materiaal begon uit te spuiten

1935 – De Noorse onderzoekster Caroline Mikkelsen betreedt als eerste vrouw het zuidpoolgebied.

1915 – Onder het motto Panama-Pacific wordt in San Francisco (VS) de 25e wereldtentoonstelling geopend.

1905 – Slag bij Mukden, een beslissende, grote veldslag in de Russisch-Japanse Oorlog, in Mantsjoerije.

1904 – Manuel Amador Guerrero treedt aan als eerste president van het onafhankelijke Panama.
De volgende dag ondertekent hij een verdrag, dat de Amerikanen tegen een betaling van $ 10 miljoen de zeggenschap geeft over het Panamakanaal. Hij werd geboren in Colombia, maar vertrok in 1855 op 22-jarige leeftijd naar Panama. Hij ging daar aan de slag als dokter bij de spoorwegen en daarna in een ziekenhuis. Tijdens de strijd naar onafhankelijkheid van Colombia was Guerrero hoofddokter bij de spoorwegen en speelde hij een belangrijke rol. Toen Panama onafhankelijk werd, werd hij gekozen als eerste president van het land. In 1908 trad hij af als president en overleed kort daarna. Zijn laatste wens was dat het Himno Istmeño (volkslied van Panama) werd gespeeld tijdens zijn begrafenis.

1878 – Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.

1171 – Conan IV van Bretagne (33) overleden.
Hij was hertog van Bretagne, van 1156 tot 1166. Hij was de zoon van Bertha, Hertogin van Bretagne en haar eerste echtgenoot, Alan de Zwarte van Richmond. Conan IV was de erfgenaam van zijn vader als Tweede Graaf van Richmond en erfgenaam van zijn moeder als Hertog van Bretagne.

970 – García I van Navarra (51) overleden.
Hij was koning van Navarra. Hij was de enige zoon van Sancho I van Navarra en Toda Aznar.
García I van Navarra, was bij zijn vaders overlijden amper zes jaar. Zijn oom, Jimeno, werd koning-regent van Navarra en Toda co-regentes namens haar zoon tot 931, het jaar waarin Jimeno overleed. Hij volgde zijn oom op als koning van Navarra en via zijn eerste echtgenote werd hij ook graaf van Aragón.

690 – Eticho I (50) overleden, Frankisch hertog.
Hij werd ook wel Adalrik genoemd , was hertog van de Elzas vanaf 673. Hij wist handig gebruik te maken van de bijna permanente staat van oorlog tussen de Frankische koninkrijken in zijn tijd. Hierdoor verzekerde hij niet alleen zijn eigen onafhankelijke positie maar wist die ook erfelijk te maken, waardoor zijn nakomelingen nog geruime tijd een belangrijke positie hadden. Hij was zoon van de hofmeier Liuteric (ook een hertog Adalrik wordt als vader genoemd). Eticho was getrouwd met Bereswinde (Metz, 653 – 700), van onbekende ouders maar kleindochter van een Hugo en van Bodilon van Trier en de heilige Sigrada.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

johnooms-nl

© 20 februari 2024