Wat gebeurde er op 18 februari?

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Komeet C/2022 A2 (PANSTARRS) bereikt het perihelium van zijn baan rond de zon tijdens deze verschijning.

2022 – Storm Eunice raast over Nederland
Er rijden geen treinen, 4 personen komen om het leven.

2022 – De Nederlander Thomas Krol schaatst naar goud op de 1000 meter langebaanschaatsen bij de Olympische Winterspelen 2022.
De Canadees Laurent Dubreuil en de Noor Håvard Lorentzen bezetten de tweede en derde plaats.

2017 – Op de wissels net buiten het station van Leuven ontspoort een trein met drie treinstellen van de NMBS aan lage snelheid.
Het voorste motorstel komt met de neus in de tegenovergestelde richting op zijn zij te liggen in de berm. Eén iemand overlijdt, twee mensen lopen breuken op en één iemand diepe snijwonden in de hals. 24 andere mensen raken lichtgewond.

2017 – Bij wedstrijden in Birmingham heeft atlete Sifan Hassan het Nederlands record op de 3.000 m (indoor) verbeterd.
Met 8.30,76 loopt ze het 27 jaar oude record van Elly van Hulst (8.33,82) uit de boeken.

2014 – Op de 10.000 meter schaatsen bij de Olympische Winterspelen van Sotsji wint de Nederlander Jorrit Bergsma het goud. Zijn landgenoten Sven Kramer en Bob de Jong behalen respectievelijk zilver en brons op dezelfde afstand.

2014 – Een gewelddadige confrontatie tussen demonstranten en regeringstroepen op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev leidt tot zeker 25 doden en meer dan 400 gewonden.
Het is de bloedigste dag sinds het begin van de protesten in november 2013.

2011 – Na 249 dagen verbreekt België het wereldrecord regeringsonderhandelen van Irak.
Tienduizenden mensen door heel het land vieren op cynische wijze het wereldrecord. Achteraf bleek dat er in Cambodja in 2003-2004 een langere formatieperiode was.

2010 –  Een groep militairen pleegt in Niger een staatsgreep tegen de regering en vestigt een militaire junta.

2005 –  Stjepan Mesić is voor de tweede maal beëdigd als president van Kroatië, nadat hij in januari tijdens de verkiezingen zijn tweede mandaat van vijf jaar won.

2003 – Een metrobrand in de stad Taegu, Zuid-Korea eist meer dan 120 levens.
De brand werd aangestoken en de vermoedelijke dader is aangehouden.

1985 – Willy Alberti (58) overleden.
Artiestennaam van Carel Verbrugge. Hij was een Nederlandse zanger van het levenslied, acteur en televisiepresentator.
In 1944 trouwde hij met Hendrika Geertruida Kuiper (1921-2011), waarna op 3 februari 1945 dochter Willeke Alberti werd geboren.

1977 – De eerste spaceshuttle maakt een vlucht op de bovenkant van een Boeing 747.

1952 – Griekenland en Turkije treden toe tot de NAVO.

1948 – Éamon de Valera treedt af als Taoiseach van Ierland.
Éamon de Valera, geboren als: Edward George de Valera, Ierse naam: Éamonn de Bhailéara, (1882 -1975) was een aanvoerder van de Ierse strijd voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk aan het begin van de 20e eeuw, en hij was partijleider van de republikeinse oppositie in de hieruit voortvloeiende Ierse Burgeroorlog.
Hij was daarna drie keer de president van de Executive Council van de Ierse Vrijstaat (de originele naam voor premier), en was de eerste taoiseach (de naam voor premier na 1937). Hij eindigde zijn politieke carrière als president van Ierland (1959-1973). De Valera is ook voorzitter van de Volkenbond geweest, van 1938 tot 1939.

1929 – Eerste aankondiging van de Oscars.
De Oscar, officieel de Academy Awards, is de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. Jaarlijks, in de maand februari, worden de prijzen in 30 categorieën uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood.

1913 – Pedro Lascuráin  is gedurende minder dan een uur president van Mexico.
Op 9 februari 1913 was in Mexico-Stad een opstand uitgebroken onder conservatieve generaals, bijgenaamd de decena trágica (tragische tiendaagse). Het hoofd van de regeringstroepen, Victoriano Huerta, liep op 18 februari over naar de opstandelingen. Hij dwong president Francisco I. Madero en diens vicepresident José María Pino Suárez tot aftreden. Volgens de grondwet van 1857 moest bij afwezigheid van de president en vicepresident de minister van buitenlandse zaken tot president benoemd worden. Lascuráin besloot dit te accepteren, in de valse hoop hiermee het leven van Madero en Pino Suárez te redden. Lascuráins enige daad als president was het benoemen van Huerta als minister van binnenlandse zaken. Hierna trad hij zelf ook af zodat Huerta nu president was. Dit alles werd door een rompparlement bekrachtigd, en maakte Huerta’s machtsovername op papier legaal. Lascuráins presidentschap had minder dan een uur (25 tot 55 minuten, afhankelijk van de bron) geduurd.

1861 – Jefferson Davis legt de eed af als president van de Geconfedereerde Staten van Amerika.

1861 – Samenkomst van het eerste Italiaanse parlement in Turijn.

1756 – Een zware aardbeving bij Düren met een beving van 6,1 op de schaal van Richter, richt grote schade aan.
Het was de sterkste aardbeving die ooit in Duitsland is waargenomen en één van de grootste bekende aardbevingen in West-Europa in de geschiedenis. De aardbeving werd gevoeld tot in Londen, Halle en Straatsburg.

1683 – Nicolaes Pietersz. Berchem (62) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder van mediterrane, pastorale landschappen.
In zijn landschappen spelen menselijke figuren een grotere rol dan bij anderen. Hij was de meest productieve italianiserende landschapsschilder en maakte steeds goede prijzen voor zijn schilderijen. Gewaardeerd vanwege zijn trefzekere uitbeelding schilderde hij ook figuren en dieren op schilderijen van anderen, zoals voor Meindert Hobbema, Jan Hackaert, Jacob van Ruisdael en Johannes Lingelbach. In de tweede helft van de 18e eeuw werd Berchem tot de belangrijkste Hollandse kunstenaars gerekend.

1546 – Maarten Luther (62) overleden, Duits theoloog en hervormer.
Hij was begonnen als augustijner monnik (1506) die het sacrament van de priesterwijding ontvangen had (1507), ontwikkelde hij zich na zijn benoeming in 1508 tot hoogleraar in de moraaltheologie aan de Universiteit van Wittenberg tot dé leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk. De publicatie van de 95 stellingen tegen de handel in aflaten op 31 oktober 1517 is het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther in de ban gedaan door paus Leo X (geëxcommuniceerd).

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

 

facebook

johnooms-nl

© 18 februari 2024