Wat gebeurde er op 11 februari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2023 – Atlete Jorinde van Klinken brengt bij een wedstrijd in Albuquerque (Verenigde Staten) het Nederlands record bij het kogelstoten indoor op 19,57 meter.
Dat is 9 cm meer dan het oude record van Jessica Schilder.

2022 – Patrick Roest schaatst in een tijd van 12.44,59 naar zilver op de 10.000 meter bij de Olympische Winterspelen 2022.
De Zweed Nils van der Poel pakt goud met een nieuw Wereldrecord en Olympisch Record: 12.30,74. De Italiaan Davide Ghiotto completeert het podium en Jorrit Bergsma wordt 4e.

2022 – Suzanne Schulting prolongeert haar titel op de 1000 m shorttrack bij de Olympische Winterspelen 2022 in een Olympische- en Wereldrecordtijd van 1.26,514.
De Belgische Hanne Desmet wordt derde op deze afstand.

2018 – Een Russisch vliegtuig stort neer nabij Moskou en alle 71 inzittenden komen om.

2018 – Sven Kramer is voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 5 kilometer geworden.
De 31-jarige Fries zette in Gangneung met 6.09,76 de snelste tijd neer. Het zilver ging naar de Canadees Ted-Jan Bloemen, die de Noor Sverre Lunde Pedersen met minimale marge versloeg. Jan Blokhuijsen en Bob de Vries bleven ver van de medailles.

2016 – Bij een gevangenisopstand in het noordoosten van Mexico zijn 52 mensen om het leven gekomen, zowel gevangenen als bewakers. Mogelijk zijn ook enkele gevangenen ontsnapt.

2014 – In het noordoosten van Algerije verongelukt een C-130 Hercules.
77 inzittenden, voornamelijk militairen en hun familieleden, komen om het leven. Er is 1 overlevende van de ramp.

2011 – President Hosni Moebarak van Egypte stapt, na 30 jaar presidentschap en 18 dagen van massale protesten, op.

2007 – Schaatser Sven Kramer wordt wereldkampioen All Round met een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer.
Bij de dames gaat de wereldtitel naar Ireen Wüst.

1992 – Een F-16 op weg naar vliegbasis Twente stort neer op de Hengelose wijk Hasseler Es.
De ravage was groot, maar er waren geen slachtoffers.

1990 – Nelson Mandela wordt na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten.
Nelson Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus. Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor “hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika”. Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de “Vader des Vaderlands”. Zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen.

1979 – Het Iraanse regime van de pro-westerse sjah Mohammed Reza Pahlavi komt definitief ten val na maanden van onrust.

1977 – Louis Beel (74) overleden.
Hij was een Nederlandse politicus voor de RKSP en later voor haar opvolger de KVP. Hij was tweemaal minister-president van Nederland, in de periodes 1946-1948 en 1958-1959.

1975 – Margaret Thatcher wordt gekozen tot de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservative Party.
Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Ze was de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Van alle Britse premiers in de 20e eeuw heeft zij het langst gediend. Zij stond bekend als de Iron Lady (Nederlands: IJzeren Dame). 

1961 – Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.
Adolf Eichmann was een Duits SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op joden. Hij werd in 1960 ontvoerd uit Argentinië, waarna in Israël een proces tegen hem begon. In 1962 werd hij door een Israëlische rechtbank als oorlogsmisdadiger veroordeeld en daarop geëxecuteerd door ophanging.

1929 – Mussolini en Paus Pius XI sluiten het Verdrag van Lateranen waarbij het Vaticaan als autonome staat wordt erkend.
Het verdrag maakte een eind aan de toestand die, sinds de inlijving van Rome bij de nieuwe Italiaanse eenheidsstaat in 1870, bestond. Sinds 1870 waren de pauselijke bezittingen Italiaans grondbezit en werd de paus wel aangeduid als de “gevangene van het Vaticaan“. In 1929 besloten Paus Pius XI en Mussolini de zaken te regelen. Mussolini hoopte daarmee ook sympathie te winnen in het overwegend katholieke Italië.

1858 – In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen.
Dit leidde tot het ontstaan van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden.

641 – Herakleios (65) overleden, keizer van het Byzantijnse Rijk.
Hij  was van 5 oktober 610 tot 11 februari 641 de Oost-Romeinse, of beter gezegd Byzantijns keizer. Hij was een van de belangrijkste Byzantijnse heersers en kan tegelijkertijd als laatste heerser van de late oudheid en eerste keizer van het Midden-Byzantijnse Rijk worden beschouwd. De door hem gestichte dynastie zou tot het jaar 711 regeren.

244 – Keizer Gordianus III wordt in Mesopotamië door lijfwachten van de Praetoriaanse Garde vermoord.
Hij was een Romeins keizer van 238 tot 244. Hij werd tot keizer gekroond op 13-jarige leeftijd nadat zijn voorgangers Balbinus en Pupienus omgebracht waren. Onder invloed van zijn leraar, opvoeder en raadgever Thimestus werd hij bij zijn volk zeer geliefd. Het lukte hem om de grenzen van het Romeinse rijk veilig te stellen, een opstand in Afrika neer te slaan, en de Goten en Sarmaten te overwinnen. Toen Thimestus stierf, benoemde hij Marcus Iulius Philippus Arabs (‘de Arabier’) tot zijn raadgever. Mogelijkerwijs was deze verantwoordelijk voor zijn dood.

660 v.Chr. – Jimmu sticht de Yamato-dynastie en laat zich tot eerste keizer van Japan uitroepen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

johnooms-nl

© 11 februari 2024