Wat gebeurde er op 6 februari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Delen van Turkije en Syrië worden getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. 
Negen uur later volgt een tweede zware beving (7,5) met het epicentrum in Kahramanmaraş. Het aantal doden en gewonden is vele duizenden en er is veel schade.

2022 – Darter Robert Thornton verslaat Martin Adams in de finale van het World Seniors Darts Championship en kroont zich zo tot wereldkampioen darts onder de 50+’ers.

2022 – De Nederlander Patrick Roest rijdt met een nieuw Nederlands Olympisch record van 6:09.31 naar de tweede plek bij de 5000 m hardrijden op de schaats tijdens de Olympische Winterspelen 2022. 
De Belg Bart Swings wordt 7e op deze afstand.

2018 – De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond stelt Ronald Koeman aan als nieuwe bondscoach.

2018 – Elon Musk lanceert met succes de Falcon heavy-raket.
De krachtigste raket ter wereld.

2016 – Eddy Wally (83) overleden.
Hij was een Belgische zanger die bekend was om hits als Chérie (1966), Dans met mij die laatste tango!(1969), Ik spring uit een vliegmachien (1996) en Dans mi amor (2003).

2015 – De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink overlijdt op 79-jarige leeftijd aan boord van een KLM-vlucht van Amsterdam naar Kaapstad.

2012 – Premier Emil Boc van Roemenië kondigt zijn aftreden aan, nadat de bevolking wekenlang tegen de bezuinigingsmaatregelen heeft geprotesteerd.

2007 – De dagbladen van het Wegener concern verschijnen op tabloidformaat.

2007 – Coen van Hoewijk (84) overleden.
Hij was een Nederlandse nieuwslezer en journalist. Hij was de eerste nieuwslezer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie.
Op 3 oktober 1957 werd Van Hoewijk de eerste nieuwslezer. Tot 1962 bleef hij werkzaam hij het NTS Journaal.

1989 – Begin Rondetafelbesprekingen tussen Solidarność en de communistische machthebbers in Polen.
Met als inzet o.a. vrije verkiezingen, vrij grensverkeer en liberalisering van de economie. Begin van het einde IJzeren Gordijn.

1958 – Acht spelers van Manchester United verliezen het leven bij de vliegramp van München.

1952 – Elizabeth II wordt koningin van Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de landen van het Britse Gemenebest.
Zij was van 6 februari 1952 tot haar overlijden op 8 september 2022 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Tevens was zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; Jamaica, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Zij was de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

1944 – Eerste geslaagde reageerbuisbevruchting, uitgevoerd door John Rock en Miriam Menkin.

1941 – Auke Adema wint de zevende Elfstedentocht.
Hij had ook op 30 januari 1940  de zesde Elfstedentocht gewonnen. Deze overwinning moest hij echter delen met Durk van der Duim, Cor Jongert, Piet Keijzer en Sjouke Westra, omdat ze met zijn vijven tegelijk over de streep kwamen.

1922 – Kardinaal Achille Ratti wordt gekozen tot Paus Pius XI.

1831 – Kroning van Paus Gregorius XVI in Rome.

1788 – Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.

1778 – Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag van Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.

1685 – James Stuart, hertog van York wordt koning Jacobus II van Engeland en Ierland en Jacobus VII van Schotland.
Hij was de laatste rooms-katholieke monarch van Engeland, Schotland en Ierland. Sommigen van Jacobus’ aanhangers waren het niet eens met zijn politieke overtuigingen. Hij was bijvoorbeeld een fanatiek aanhanger van de absolute monarchie. Ook waren die mensen het niet eens met zijn religieus beleid. Dat resulteerde uiteindelijk in de Glorious Revolution. Zowel door het Engelse parlement als het Ierse parlement werd Jacobus op 11 december 1688 afgezet. Het Schotse parlement zette hem op 11 april 1689 af. Hij werd echter niet opgevolgd door zijn katholieke zoon, prins Jacobus Frans Eduard Stuart van Engeland en Schotland, maar door zijn protestantse dochter, koningin Maria II, en zijn schoonzoon stadhouder Willem III van Oranje-Nassau.

337 – Paus Julius I volgt Paus Marcus op.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

johnooms-nl

© 6 februari 2024