Wat gebeurde er op 23 januari?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Een onbemand Dragon ruimtevaartuig dat benodigdheden heeft gebracht ontkoppelt na een verblijf van ongeveer 1 maand van het ISS.

2022 – In de Eredivisie is de VAR beslissend bij het topduel tussen PSV en Ajax in Eindhoven.
Hij en de grensrechter concluderen dat de bal niet over de zijlijn is geweest als Ajax vlak daarna de beslissende 1-2 scoort.

2020 – De webshop van Neckermann is failliet verklaard.
In 2014 werd het postorderbedrijf ook al failliet verklaard, maar maakte toen een mislukte doorstart. Deze maand werden kledingwinkels Didi, Steps, Witteveen Mode en Promiss ook al gesloten door faillissementen.

2019 – Dick Dolman (83) overleden.
Hij was een Nederlands politicus. Namens de PvdA werd hij in 1970 lid van de Tweede Kamer. Van 17 juli 1979 tot 14 september 1989 was hij voorzitter van de Tweede Kamer. Van 1990 tot 2003 was hij lid van de Raad van State.

2017 – Tijdens het Haags Sportgala in het AFAS Circustheater worden voetballer Eljero Elia en zeilster Marit Bouwmeester uitgeroepen tot respectievelijk Haags sportman en -vrouw van het Jaar.

2014 – Mijnwerkers in Zuid-Afrika gaan in staking om een hoger loon af te dwingen.
De grootste vakbond in deze sector, AMCU, heeft opgeroepen tot de staking in de platinamijnen in het noordwesten van het land.

2013 – Voetballer Dieumerci Mbokani van RSC Anderlecht neemt in het Casino-Kursaal in Oostende de Belgische Gouden Schoen 2012 in ontvangst.

2011 – In Brussel betogen zo’n 30.000 mensen onder de slogan “No Government, Great Country” omdat na meer dan 200 dagen de regeringsvorming in België nog niet afgerond is.

2009 – In Sint-Gillis-bij-Dendermonde (België) steekt een 20-jarige man twee kinderen en een volwassene neer in een kinderdagverblijf.
Daarnaast zijn er nog 12 zwaargewonden, die naar het ziekenhuis worden overgebracht.

2007 Dagblad De Pers verschijnt voor het eerst in Nederland.
Dagblad De Pers was een Nederlandse gratis krant op tabloidformaat met een oplage van ruim 300.000 stuks. Het dagblad verscheen op werkdagen en werd hoofdzakelijk verspreid via distributiepunten in het openbaar vervoer. Op 30 maart 2012 verscheen het laatste exemplaar van De Pers.

2005 – In Oekraïne wordt Viktor Joesjtsjenko beëdigd als president.

1983 – The A-Team wordt voor het eerst uitgezonden.
The A-Team is een televisieserie uit de jaren tachtig van de Twintigste Eeuw. De serie gaat over een groep huurlingen die in hun busje dwars door Amerika trekt. Onderweg helpen ze onderdrukte mensen in hun strijd tegen rijke criminelen en onderdrukkers. Kenmerkend voor de serie was de unieke combinatie van humor, stripachtige actie en jongensboekachtig avontuur. The A-Team was een succes en trok wereldwijd een miljoenenpubliek.

1974 – Bij een schoolbrand in een internaat in het Belgische Heusden komen 23 jongens van de leeftijd van 12 tot 15 jaar om het leven.

1960 – De diepzeesonde Trieste bereikt het diepste punt op het aardoppervlak, 10.915 meter onder het oceaanoppervlak.

1943 – Britse troepen veroveren Tripoli op de asmogendheden.

1933 – De Afsluitdijk, die de Zuiderzee dichtmaakt, is klaar en wordt beperkt opengesteld voor betalend verkeer.

1920 – Nederland weigert Keizer Wilhelm II uit te leveren.
Wilhelm II  (1859 – 1941) was de laatste Duitse keizer (Kaiser) en koning van Pruisen. Hij was het staatshoofd van het Duitse Keizerrijk en het Koninkrijk Pruisen van 15 juni 1888 tot 9 november 1918. In 1914 dreigde er oorlog tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië nadat de Oostenrijkse troonopvolger werd vermoord en de opdrachtgevers daarvoor in Servië werden vermoed. Wilhelm is te verwijten dat hij niet zo verstandig was om zich in deze kwestie eerst neutraal op te stellen maar de Oostenrijkers vrijwel onmiddellijk te kennen gaf dat ze op de onvoorwaardelijke steun van Berlijn konden rekenen. De oktoberhervormingen kwamen echter te laat om het vertrouwen van de bevolking en vooral de arbeiders en soldaten te winnen. Eind oktober brak er al in Kiel een matrozenopstand uit die tot de Novemberrevolutie leidde. Meer en meer politieke partijen gingen het aftreden van de keizer eisen, en op 9 november 1918 verkondigde rijkskanselier Max van Baden de afdanking van de keizer, zonder echter dat deze officieel daarvoor toestemming vanuit Spa had gegeven. Tegen de grondwet in dus benoemde van Baden als nieuwe kanselier sociaaldemocraat Friedrich Ebert die in februari 1919 tot het nieuwe staatshoofd van Duitsland, de eerste Reichspräsident (rijkspresident), benoemd werd. Nederland verleende Wilhelm asiel op voorwaarde dat hij zich van politieke activiteiten zou onthouden. Wilhelm liet korte tijd later ‘enkele kleinoden’ naar Nederland overkomen, persoonlijke bezittingen uit verschillende van zijn Duitse paleizen: genoeg voor 59 wagonladingen. Tot 1920 woonde hij in Kasteel Amerongen, waar hij ook zijn troonsafstand ondertekende, daarna tot zijn dood in Huis Doorn (beide in de provincie Utrecht). De Nederlandse regering weigerde hem uit te leveren aan de geallieerden en hield vast aan haar neutraliteitspolitiek. De geallieerden waren te oorlogsmoe om een conflict hierover op de spits te drijven. Overigens wilde koningin Wilhelmina niets met de ex-keizer te maken hebben en heeft hem (voor zover bekend) nooit bezocht in zijn ballingsoord.

1904 – De Noorse plaats Ålesund wordt verwoest door een brand.

1899 – Inauguratie van Emilio Aguinaldo als president van de Constitutionele Republiek der Filipijnen.

1719 – Het vorstendom Liechtenstein wordt gevormd.
In 1699 kocht de Boheemse vorst Johan Adam Andreas van Liechtenstein de heerlijkheid Schellenberg en in 1712 het graafschap Vaduz van de graven van Hohenems. Ook kreeg hij voor een lening van 250.000 gulden in 1707 een zetel op de vorstenbank van de Zwabische Kreits. Op 23 januari 1719 verenigde keizer Karel VI de heerlijkheden Vaduz en Schellenberg tot een vorstendom, genaamd Liechtenstein.

1579 – De Unie van Utrecht wordt getekend in de kapittelzaal van de Domkerk in Utrecht.
Deze unie legt de grondslag voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Unie van Utrecht is een op 23 januari 1579 getekende overeenkomst tussen een aantal Nederlandse gewesten, waarin werd overeengekomen dat men zich gezamenlijk zou inzetten om de Spanjaarden het land uit te jagen en waarin daarnaast een aantal staatkundige zaken werden geregeld op het gebied van bijvoorbeeld defensie, belastingen en godsdienst, zodat het ook wel kan worden gezien als een eerste versie van een latere grondwet.

1556 – De Shaanxi-aardbeving, de hevigste uit de geschiedenis, kost het leven aan 830.000 mensen in China.

393 – Keizer Theodosius I benoemt zijn 8-jarige zoon Honorius tot medekeizer (Augustus) van het West-Romeinse Rijk.
   

facebook

johnooms-nl

© 23 januari 2024