Wat gebeurde er op 21 januari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2023 – De band Goldband ontvangt op festival Noorderslag in Groningen de Popprijs 2022.

2021 – SBS6 start met de eerste aflevering van Marble Mania, de knikkershow behaalt 1.398.000 kijkers.

2017 – Adèle Bloemendaal (84) overleden.
Zij was een Nederlandse actrice, cabaretière en zangeres. Na de echtscheiding in 1957 van haar eerste echtgenoot bleef ze zijn achternaam gebruiken. Aanvankelijk trad Bloemendaal op onder haar eigen naam Adèle Hameetman, later ook nog korte tijd als Adèle Hamé.
Bloemendaal wordt door velen gezien als ‘vrijgevochten vrouw’, die vrijwel alle facetten van het theatervak beheerste, van zware tragedies tot carnavalskrakers.
Adèle Bloemendaal trouwde na haar eerste huwelijk met de acteur en zanger Donald Jones (1932-2004), met wie ze in 1963 een zoon kreeg: John Jones. In de jaren zestig was ze ook regelmatig te gast in “de Weekendshow” (AVRO) van John Kraaijkamp sr. en Rijk de Gooyer.

2017 – Zestien Hongaarse scholieren komen om in vuurzee na busongeluk in Italië.
In het Italiaanse Verona zijn zestien scholieren omgekomen bij een busongeluk. Nog eens 39 zijn gewond geraakt. Het gaat om een bus met Hongaarse scholieren.

2016 – Bij een gijzeling in een restaurant aan het strand bij de Somalische hoofdstad Mogadishu komen meer dan twintig mensen om het leven.

2013 – De Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem wordt gekozen tot voorzitter van de Eurogroep.
Hij volgt de Luxemburger Jean-Claude Juncker op.

2012 – ‘ZeilmeisjeLaura Dekker rondt als jongste solozeiler ooit op de leeftijd van 16 jaar en vier maanden haar reis om de wereld af door te arriveren in de haven van het eiland Sint Maarten.

2011 – Grootste studentenprotest (meer dan 20.000 studenten) sinds 1992 op het Malieveld in Den Haag tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs.

2010General Motors kondigt de sluiting aan van de fabriek in Antwerpen, waar sinds 80 jaar Chevrolets en Opels worden gemaakt.

2008 – De AEX, de Amsterdamse graadmeter, duikt 6.1% in het rood, het grootste verlies op één dag sinds 11 september 2001.

2007 – Hans Stacey wint de Dakar-rally.

1997 – Dries van Kuijk (87) overleden.
Hij was manager van Elvis Presley onder het pseudoniem Colonel (Tom) Parker. Hij was Nederlander van geboorte, emigreerde zonder papieren naar de V.S. en begon als promotor van circussen. Hij was exclusief manager van Elvis vanaf 1955 tot aan diens dood in 1977. Van Kuijk is zijn hele leven zwijgzaam over zijn Nederlandse achtergrond geweest. Hij werd in een adem een geboren sjacheraar en een van de beste managers in rock-‘n-roll genoemd…

1970 – Eerste commerciële vlucht Boeing 747-100.

1960 – Ondertekening van het Japans-Amerikaans Veiligheidsverdrag.

1941 – De Britten vallen Tobroek in Libië aan.

1924 – Vladimir Iljitsj Oeljanov alias Lenin (53) overleden.
Hij was een Russisch revolutionair, eerste leider van de Sovjet-Unie en naamgever van het leninisme. 
De naam ‘Lenin’ was een van zijn pseudoniemen. Hij zou deze naam hebben aangenomen als stellingname tegen Georgi Plechanov, die het pseudoniem ‘Volgin’ gebruikte, naar de rivier Volga. Oeljanov koos de rivier Lena voor zijn pseudoniem, vanwege de parallel die getrokken kan worden tussen deze rivieren en de politieke meningen van de beide opponenten (de Lena stroomt tegengesteld aan de Volga en heeft bovendien een grotere lengte).

1799 – Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.

1793 – Lodewijk XVI van Frankrijk wordt geëxecuteerd door middel van guillotine.
Hij regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1791 en daarna als koning der Fransen van 1791 tot 1792. Hij werd geschorst en gearresteerd na de Bestorming van de Tuilerieën tijdens de Franse Revolutie, hij werd berecht door de Nationale Conventie, schuldig bevonden aan hoogverraad en geëxecuteerd door de guillotine op 21 januari 1793 als een ontheiligde Franse burger bekend als “Citoyen Louis Capet“. Hij is de enige koning van Frankrijk die ooit geëxecuteerd werd.

1793 – Pruisen en Rusland verdelen Polen.

1746 – Nicolaas Verkolje (72) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder. Hij staat bekend als de schilder met de fluwelen hand. Zijn streven naar perfectie maakte dat zijn oeuvre niet heel groot is, maar toch zijn er ongeveer honderd schilderijen, bestaande uit circa vijftig portretten, dertig historiestukken en twintig genrestukken bewaard gebleven, evenals tientallen tekeningen en prenten. Werken van hem hangen in het Louvre van Parijs en in de Hermitage in Sint-Petersburg.

1643 – Abel Tasman ontdekt Tonga.
Abel Tasman was een Nederlands ontdekkingsreiziger in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij is het bekendst door zijn reizen tussen1642 en 1644, opgezet door Antonie van Diemen. Tijdens deze reis ontdekte hij Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu. Alleen op het laatste eiland werd de bemanning vriendelijk onthaald.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

johnooms-nl

© 21 januari 2024