Wat gebeurde er op 20 januari?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Ruimtewandeling van de astronauten Nicole Mann (NASA) en Koichi Wakata (JAXA) in het kader van voorbereidende werkzaamheden voor het installeren van nieuwe zonnepanelen aan het ISS.

2022 – Meat Loaf (74) overleden.
Geboren als Marvin Lee Aday, was een Amerikaanse rockzanger en acteur. Hij werd vooral bekend door zijn rockhit Paradise by the Dashboard Light van zijn album Bat Out of Hell (1977), die hij zong met Ellen Foley.

2021 – Joe Biden wordt geïnaugureerd als de 46e president van de Verenigde Staten.

2017- Donald Trump is de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika geworden.

2017- Free Record Shop-oprichter Hans Breukhoven (70) overleden.
Hij was een van de bekendste en ook een van de succesvolste ondernemers in de jaren tachtig en negentig: een echte celebrity. Hans Breukhoven, oprichter van de muziekketen Free Record Shop, veroverde in recordtijd de Nederlandse markt door cd’s goedkoper aan te bieden dan de concurrentie. Zijn huwelijk met zangeres Connie Witteman, die begin jaren tachtig onder de artiestennaam Vanessa een aantal top-10-hits had, maakte van hem een bekende Nederlander.

2017 – Donald Trump wordt geïnaugureerd als de 45e president van de Verenigde Staten.

2013 – De Amerikaanse president Barack Obama legt in de “Blue Room” van het Witte Huis de eed af voor zijn tweede ambtstermijn.

2012 – De FBI haalt de website Megaupload.com uit de lucht.
Hackersgroep Anonymous reageert met een grote aanval op websites van Amerikaanse overheidsinstellingen en de muziekindustrie.

2011 – Nederlandse F-16‘s, samen met Deense, Noorse en Britse toestellen, onderscheppen boven de Noordzee twee Russische bommenwerpers van het type Tupolev Tu-95 Bear.

2009 – Barack Obama wordt als eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten geïnaugureerd.

1998 – The Washington Post bericht over een verhouding van president Clinton met stagiaire Monica Lewinsky.

1996 – Yasser Arafat wint met glans de eerste presidentsverkiezingen in de autonome Palestijnse gebieden.

1990 – Sovjettroepen richtten een bloedbad aan in Bakoe, ook bekend als Zwarte Januari.
Het was een miltaire actie van Sovjettroepen met als doel een anti-Sovjetische opstand in Bakoe te onderdrukken. Deze actie kostte officieel meer dan 130 mensen het leven, voornamelijk Azerbeidzjanen.

1986 – De laatste strip van Olivier B. Bommel verschijnt.
Olivier B. Bommel, ook wel Heer Bommel, Heer Ollie (door Tom Poes), OBB (door AWS) en Heer Olivier (door Joost) genoemd, is een beroemd Nederlands stripfiguur bedacht door Marten Toonder.

1984 – Johnny Weissmuller (79) overleden.
Hij was een zwemkampioen in de jaren 20 van de twintigste eeuw en vertolker van Tarzan tussen 1932 en 1948. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal zes medailles.

1982 – Ozzy Osbourne, voormalig leadzanger van Black Sabbath, bijt de kop af van een levende vleermuis die naar hem wordt gegooid tijdens een optreden.

1968 – Een ontploffing en een brand in raffinaderij in het Nederlandse dorp Pernis maken twee doden en 70 gewonden en zorgen voor miljoenen schade.

1960 – Hendrik Verwoerd kondigt een referendum aan om te bepalen of Zuid-Afrika een republiek zou moeten worden.

1942 – De nazi’s beslissen op de Wannseeconferentie over de ‘Endlösung der Judenfrage’ (‘oplossing van het Jodenvraagstuk’).

1941 – Franklin Delano Roosevelt wordt voor de derde maal als president geïnaugureerd, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Franklin Delano Roosevelt werd op 30 januari 1882 als enig kind van welvarende ouders en verre nazaat van de Nederlandse Amerikaan Claes Maertensz van ’t Rosevelt geboren op het landgoed Hyde Park in de staat New York.
Hij is de enige Amerikaanse president die vier keer gekozen is, een record dat niet meer verbeterd kan worden omdat sedert Amendment XXII uit 1947 de president maar eenmaal herkozen kan worden. Op 12 april 1945 overleed Roosevelt aan een beroerte op 63-jarige leeftijd.

1896 – Eerste gebruik van röntgenstraling in de geneeskunde, zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten.

1841 – Hongkong wordt door de Britten bezet.

1265 – Eerste zitting van het Engelse parlement in het Palace of Westminster.

640 – Eadbald overleden.
Hij was een koning van Kent van 616 tot 640. Hij volgde zijn vader koning Æthelbert op in 616 en werd opgevolgd door zijn zoon Earconbert in 640. Hoewel hij meer macht en aanzien had dan de gemiddelde Kentische koning, wordt hij beschouwd als een lakse koning, aan wiens hof de Frankische vorsten veel invloed hadden.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

johnooms-nl

© 20 januari 2024