Wat gebeurde er op 16 januari?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

2019 – Talpa met eigenaar John de Mol jr. heeft vandaag bekendgemaakt dat het Linda de Mol en Wim Kieft heeft aangetrokken, eerder deze maand werden Albert VerlindeWendy van DijkGordon en zoon Johnny de Mol binnen gehaald.
Veronica en SBS6 waren vorig jaar al versterkt met Wilfred GeneeRené van der GijpHélène Hendriks en Johan Derksen.

2018 – Kimberley Bos plaatst zich voor de Olympische Winterspelen 2018 en is daarmee de eerste Nederlands olympische deelnemer in skeleton.

2015 – Het eilandenrijk Tonga is een eiland van meer dan 1 kilometer breed en 2 kilometer lang rijker na na een forse vulkaanuitbarsting.

2008 – Voetballer Steven Defour van Standard Luik neemt in het Casino-Kursaal Oostende de Belgische Gouden Schoen 2007 in ontvangst.

2003 – Laatste lancering van de spaceshuttle Columbia.
Vlak na de lancering raakt een stuk isolatieschuim los waardoor bij terugkeer op 1 februari het ruimteveer in delen uiteen valt.

1988 – Tina Turner treedt in het Maracana Stadium in Rio de Janeiro op voor een betalend publiek van meer dan 184.000 toeschouwers, een wereldrecord voor een solo-artiest op dat moment.
Tina Turner  is een Zwitsers zangeres en actrice. Ze had voorheen de Amerikaanse nationaliteit, maar heeft deze opgegeven. Ze heeft de bijnaam Queen of Rock. In de jaren 60 en 70 werd ze met haar toenmalige echtgenoot bekend als het duo Ike & Tina Turner. In de jaren 80 brak ze door met een uiterst succesvolle solocarrière. De zangeres is met 180 miljoen verkochte platen de bestverkopende vrouwelijke rockartiest en verkocht de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld.

1969 – De student Jan Palach steekt zichzelf in brand op het Wenceslasplein in Praag uit protest tegen de teruggedraaide hervormingen van de Praagse Lente.
Hij overlijdt drie dagen later aan zijn verwondingen.

1918 – De Postcheque- en Girodienst wordt gestart.

1917 – De Duitse minister van buitenlandse zaken verstuurt het Zimmermanntelegram aan Mexico met het verzoek zich aan de kant van de Centrale Mogendheden te scharen in de Eerste Wereldoorlog.

1909 – Ernest Shackleton ontdekt de magnetische zuidpool.

1547 – Ivan IV bijgenaamd de Verschrikkelijke wordt tot Tsaar aller Russen gekroond.
Hij was grootvorst van Moskou en vanaf 1547 de eerste tsaar aller Russen. In het Russisch heet hij Ivan Vasiljevitsj (Ива́н Васи́льевич), volgens een oudere variant ook Ioann Vasiljevitsj (Иоа́нн Васи́льевич). Hij is echter bekender als Ivan Grozny (Ива́н Гро́зный), wat in het Nederlands meestal vertaald wordt als Ivan de Verschrikkelijke, hoewel grozny qua betekenis meer overeenkomt met ontzagwekkend, machtig, streng en dergelijke. Na de dood van zijn vader Vasili III van Moskou in 1533, kwam Ivan op driejarige leeftijd op de troon. Als zestienjarige werd hij op 16 januari 1547 tot tsaar gekroond. Aanvankelijk hield hij zich vooral met vreedzame hervormingen en vernieuwingen bezig. Hij voerde de boekdrukkunst in en standaardiseerde ritueel en verordeningen. Hij is echter vooral bekend geworden door minder vredelievende daden. Volgens een legende zou hij de architecten na de bouw van de kathedraal blind hebben laten maken om te voorkomen dat ze ooit nog iets mooiers zouden bouwen.

1409 – René I van Anjou geboren.
Door zijn onderdanen in de Provence werd hij le bon roi René  genoemd. Hij was de tweede zoon van Lodewijk II van Napels en Yolande van Aragón. Hij werd heerser over onder meer het hertogdom Bar, het graafschap Provence, Lotharingen, het hertogdom Anjou en was titulair koning van Napels, van Jeruzalem, van Sicilië en van Aragon.

1362 De tweede Sint-Marcellusvloed treft Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Denemarken.
In Nederland waren de gevolgen desastreus. Langs de gehele kust braken dijken door en grote delen van Nederland liepen onder water. Het precieze aantal slachtoffers is onduidelijk. Schattingen lopen uiteen van 25.000 tot 40.000.

1219 – De eerste Sint-Marcellusvloed treft Nederland en Noordwest-Duitsland op de naamdag van de heilige Marcellus.
Deze stormvloed was vooral zo desastreus, omdat na de storm het water met eb niet veel zakte en bovendien met de daaropvolgende vloed de storm nog eens verder aanwakkerde. Hierdoor braken de dijken die nog over waren alsnog grotendeels weg. Deze combinatie, tezamen met het feit dat er vier grote stormvloeden en overstromingen waren in 50 jaar, leidde ertoe dat er twee grote binnenzeeën in Nederland ontstonden, namelijk de Zuiderzee en de Waddenzee.

27 v.Chr. De Romeinse senaat verleent aan Octavianus de titel Augustus.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

johnooms-nl

© 16 januari 2024