Wat gebeurde er op 14 januari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2023 – Bij een Russische raketaanval op een flatgebouw in de Oekraïense stad Dnipro vallen meer dan 20 doden.
Tientallen mensen worden nog vermist. De aanval gebeurde tijdens het Orthodox Nieuwjaar.

2020 – Cabaretduo Waardenberg en De Jong maken na een afwezigheid van 20 jaar hun comeback.
Vanaf vandaag met uitverkochte voorstellingen in Nieuwe Luxor Theater in hun eigen Rotterdam.

2018 – Sjinkie Knegt wint vijf keer goud tijdens de Europese kampioenschappen shorttrack in Dresden.

2011 – Peter Post (77) overleden.  
Hij was een Nederlands beroeps wielrenner van 1956 tot 1972, die na zijn carrière ploegleider werd. Als zoon van een Amsterdamse slager begon zijn fietscarrière als bezorger. In 1949 won hij het fietskampioenschap van de Amsterdamse slagersjongens. Tijdens zijn wielerloopbaan reed Post vooral op de baan, waar hij 65 zeges in zesdaagsen boekte, hetgeen lange tijd een record was, maar kon ook op de weg goed uit de voeten, getuige zijn overwinning in Parijs-Roubaix in 1964.

2011 – De Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali ontvlucht zijn land na zware onlusten.

2010 – De doemdagklok is met één minuut teruggezet; hij staat nu op zes minuten voor middernacht (23:54).
De doemdagklok (Engels: Doomsday Clock) is een symbolische klok die sinds 1947 wordt bijgehouden door het Bulletin of the Atomic Scientists aan de universiteit van Chicago. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich bij een door de mens zelf veroorzaakte wereldwijde ramp zou bevinden. De klok geeft het aantal minuten voor twaalf (middernacht) weer, waarbij middernacht een voor de menselijke beschaving fatale ramp voorstelt. De klok staat, sinds de introductie ervan, op de voorkant van het Bulletin of the Atomic Scientists. Bij de introductie stond de klok op zeven minuten voor twaalf.
De klok wordt in 2010 verzet naar zes minuten voor twaalf (één minuut verder) door de wereldwijde samenwerking om de voorraden van nucleaire wapens te verminderen evenals de samenwerking om de klimaatverandering tegen te gaan.

2005 – Ruimtesonde Huygens landt op de Saturnusmaan Titan.

1992 – De eerste ICSI-baby wordt geboren.

1972 – Margaretha II wordt koningin van Denemarken na de dood van haar vader koning Frederik IX.

1960 – Kadebreuk in Tuindorp Oostzaan leidt ertoe dat het hele tuindorp wordt geëvacueerd en wekenlang blank staat. Het Rampenfonds start een nationale inzameling.

1954Marilyn Monroe, Amerikaans actrice, trouwt met Joe DiMaggio, Amerikaans honkballer.

1948 – Ans van Dijk wordt geëxecuteerd.
Zij was een Nederlands collaborateur en de enige Nederlandse vrouw die ter dood werd veroordeeld en waarbij ook het doodvonnis werd voltrokken wegens haar verraad van onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1914 – Introductie van de lopende band door Henry Ford.

1903 – In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.

1850 –  Anthony van Hoboken (93) overleden.
Hij was een van de grootste Nederlandse reders. Toen de VOC in 1799 failliet ging nam Anthony van Hoboken een groot deel van de Nederlandse zeilvaart over, met name naar Nederlands-Indië. Van Hobokens handelshuis was vermaard wegens diens op eigen werf “Rotterdams Welvaren” aan het Boerengat gebouwde barken en fregatten die van zeer hoge kwaliteit waren. Anthony van Hoboken is in de loop van zijn leven heer van de heerlijkheden Rhoon, Pendrecht en Cortgene geworden.

1798 – Johan Rudolph Thorbecke geboren.
Hij was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie.
Hij is overleden op 4 juni 1872.

1742 – Edmond Halley (85) overleden.
Hij was een Brits astronoom, hoogleraar te Oxford (1705) en directeur van de sterrenwacht van Greenwich (1720). Halley bepaalde de positie van 340 sterren aan de zuidelijke hemel, resulterende in de catalogus stellarum Australium. Hij ontdekte dat de kometen van 1531, 1607 en 1682 dezelfde komeet waren, die elke 76 jaar terugkeert. Deze komeet is nu bekend als de komeet van Halley.

1724 – Koning Filips V van Spanje doet troonsafstand ten gunste van zijn zoon, Lodewijk.

1506 Herontdekking van de Laocoöngroep door Felice de Fredi, die bij het spitten in een wijngaard stootte op de stenen die het plafond van een onderaardse ruimte bleken te zijn.
Hij waarschuwde direct
paus Julius II. De Laocoöngroep, ook wel Laocoön en zijn zoons genoemd, is een marmeren beeldengroep uit 40 – 20 v.Chr. De Laocoöngroep staat nu in een Vaticaans museum in Vaticaanstad en is één van de pronkstukken van de Vaticaanse collectie.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
  

 facebook    

© 14 januari 2024