Wat gebeurde er op 22 december?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Ruimtewandeling van de astronauten Josh Cassada en Frank Rubio van NASA voor het installeren van een nieuw zonnepaneel aan het ISS.

2018 – Door een tsunami in de Straat van Soenda komen op Java en Sumatra honderden mensen om het leven.

2015 – De arrestatie van negen Somaliërs voor piraterij in de Indische Oceaan in april 2011 door de commandant van een Nederlands fregat is een rechtmatige daad geweest, concludeert de Hoge Raad.

2014 – Joe Cocker (70) overleden.
Hij was een Engelse blueszanger. Cocker zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij vijftien jaar oud was. Hij was voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show. Zijn eerste grote hit was het lied With a Little Help from My Friends, een cover van de Beatles-song. In hetzelfde jaar verscheen hij op het Woodstock Music and Art Festival. Andere vroege hits zijn Cry me a river en Feelin’ alright.

2008 – Yves Leterme ontvangt zijn ontslag van de Belgische koning en is niet langer premier van België.

2007 – Het attractiepark Walt Disney Studios Park opent de attractie The Twilight Zone Tower of Terror.

1990 – Lech Wałęsa wordt beëdigd als president van Polen
Wałęsa werd op 29 september 1943 in volle oorlogstijd geboren in Popowo in Polen. Hij werkte lange tijd als elektromonteur op de Lenin-werf in Gdańsk. Hij richtte in het communistische Polen de onafhankelijke vakbond Solidarność (Pools voor solidariteit) op. In Polen bestond echter, net als in de Sovjet-Unie en andere communistische landen, geen vrijheid van organisatie van werknemers. De staat is immers al in handen van de arbeiders, de bedrijven ook, zo was de gedachtegang. Men kan toch niet tegen zichzelf staken? Wałęsa werd dan ook ontslagen na eerdere stakingen in 1976. Deze waren met grof geweld onderdrukt, waarbij doden waren gevallen.
In 1980 koos het regime voor onderhandelingen. Delegatieleiders waren premier Jagielski en Lech Wałęsa. Op 31 augustus sloten zij een historisch akkoord. Voor het eerst werd in een Oostblokland een onafhankelijk vakverbond erkend door de regering. Solidarność kreeg zelfs beperkte toegang tot radio en televisie. In december 1981 riep de nieuwe premier generaal Jaruzelski de staat van beleg uit. Vooraanstaande leiders van het KOR en Solidariteit, onder wie Wałęsa, werden gearresteerd. Tot 12 november 1982 zat Lech Wałęsa gevangen. Toen hij vrijkwam, werd zijn vakverbond weer verboden. En ook na de opheffing van het oorlogsrecht in juli 1983 werd hij overal gevolgd door de geheime politie. Wałęsa kreeg voor zijn vreedzame inzet voor de Poolse werkers in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn vrouw reisde naar Stockholm om de prijs in ontvangst te nemen. In 1989 ontving hij de Europese Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa. Na een nieuwe ronde van stakingen in 1988 werden Wałęsa en de zijnen door de regering uitgenodigd voor een rondetafelconferentie. Voorjaar 1989 kwam een akkoord tot stand dat tot een deling van de macht moest leiden. Bij te houden verkiezingen behielden de communistische partij en haar bondgenoten de meerderheid in de Sejm, het Poolse parlement. Maar er werd een vrij te kiezen senaat in het leven geroepen en in die senaat gingen alle zetels naar Solidarność. In 1990 werd Wałęsa bij de eerste directe presidentsverkiezingen sinds de omwenteling gekozen tot president van Polen.

1989 – Na een week van bloedige demonstraties neemt Ion Iliescu het presidentschap over van Roemenië, waardoor Nicolae Ceaușescu’s communistische bewind tot een einde komt.

1986 – Andrej Sacharov en zijn vrouw Jelena Bonner keren na zeven jaar ballingschap terug in Moskou.

1972 – Aardbevingen maken een ruïne van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua.

1971 – Godfried Bomans (58) overleden.
Hij was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid.
Godfried Bomans werd bij het grote publiek vooral populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek (tien drukken in het verschijningsjaar 1941) en na de Tweede Wereldoorlog met de strip Pa Pinkelman in de Volkskrant en weer wat later met zijn columns op de voorpagina van die krant, zijn stukken in Elsevier en zijn radio- en tv-optredens.

1971Kurt Waldheim volgt U Thant op als secretaris-generaal van de VN.

1958- De eretitel Minister van Staat wordt toegekend aan Willem Drees.

1939 – Het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) wordt opgericht door Heinrich Himmler.

1919 – 250 Linkse Amerikanen, waaronder de anarchistische voorvrouw Emma Goldman, worden naar Rusland gedeporteerd.
Emma Goldman was een Amerikaanse anarchist en feministe van Joodse afkomst. Afkomstig uit Litouwen verhuisde haar familie tijdens haar tienerjaren naar Sint-Petersburg. Daar deed ze haar eerste revolutionaire ideeën op. Daarvandaan emigreerde ze op haar zeventiende naar de Verenigde Staten. Later woonde ze ook in Rusland (daar vanwege haar revolutionaire overtuiging naartoe getransporteerd), Zuid-Frankrijk en Groot-Brittannië.

1906 – Cor Steyn geboren, Nederlands musicus (overleden 1965)

1846 – Oscar Carré geboren.
Hij was een Nederlandse circusdirecteur.
Hij was een zoon van Wilhelm Carré en de Nederlandse paardrijdster Cornelia Adriana de Gast (artiestennaam: Kätchen Carré).
Oscar was verantwoordelijk voor de bouw van het beroemde Circustheater Carré.
Hij is overleden in 1911.

1770 – Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.

703 – Jitō (58) overleden, Japans keizerin en regentes.

69 – Keizer Vitellius wordt in Rome gevangengenomen en bij de “Trap der Zuchten” doodgemarteld.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

     facebook    

© 22 december 2023