Wat gebeurde er op 18 december?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2022 – Argentinië wint het WK voetbal 2022 door in de finale Frankrijk na strafschoppen te verslaan.

2019 – Staatssecretaris Menno Snel neemt ontslag naar aanleiding van het toeslagendebacle.

2018 – Charles Michel neemt na 4 jaar ontslag als eerste minister van België.

2016 – De Hongaarse actrice Zsa Zsa Gabor (99) overleden.
Zsa Zsa Gabor werd in 1917 geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De diva speelde in ongeveer veertig films en was vaak op televisie te zien. Meer dan door haar carrière als actrice kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken. Zsa Zsa Gabor trouwde in totaal negen keer. Zij scheidde zeven keer en één huwelijk werd geannuleerd. Sinds augustus 1986 was ze getrouwd met Frédéric Prinz von Anhalt.

2013 – Martin Koeman (75) overleden.
Hij was een Nederlandse voetballer, voetbaltrainer en -bestuurder.
Hij was verdediger en speelde voor KFC, Blauw-Wit, GVAV, FC Groningen, sc Heerenveen en het Nederlands voetbalelftal. Koeman was de vader van Erwin en Ronald Koeman.

2011 – De Amerikaanse troepen verlaten na meer dan 8 jaar Irak, de Irakoorlog is officieel voorbij.

2004 – Laatste uitzending van Van Gewest tot Gewest.
Van Gewest tot Gewest was een Nederlands televisieprogramma, dat voor het eerst werd uitgezonden op 7 januari 1965 door de Nederlandse Televisie Stichting. Vier jaar later zond de Nederlandse Omroep Stichting het uit. In het programma werden uiteenlopende personen en kwesties in de Nederlandse regio’s belicht.

1999 – Zwemmer Pieter van den Hoogenband verbetert in Eindhoven het Europese record op de 200 meter vrije slag, dat sinds 1989 op naam staat van Giorgio Lamberti: 1.46,58 (was 1.46,69).

1980 – In Nederland wordt abortus provocatus door de Tweede Kamer gelegaliseerd.

1956 – Japan treedt toe tot de Verenigde Naties.

1912 – Ontdekking van de (later vals gebleken) “Piltdown Man“.
De Piltdown-mens  is een veronderstelde vroege mensachtige, waarvan de fossiele resten echter vervalsingen bleken te zijn. Het ging om delen van een schedel en een onderkaak, gevonden door de amateur-paleontoloog Charles Dawson in 1912 in Piltdown, East Sussex. Hij vertelde over zijn vondst in een brief aan paleontoloog Arthur Woodward. In 1953 bleek dat de onderkaak van een orang-oetan was en de schedel van een modern mens.

1865 – Door aanname van het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet wordt slavernij afgeschaft in de Verenigde Staten van Amerika.

1831 – Willem Bilderdijk (75) overleden.
Hij was een Nederlandse geschiedkundige, dichter en advocaat. Als advocaat verdedigde hij vooral de prinsgezinden, onder andere de legendarische volksvrouw Catharina Mulder, alias Kaat Mossel. Hij was overtuigd orangist; zulke Oranjegezindheid werd tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ook wel Prinsgezindheid genoemd.

1787 – New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.

1737 – Antonius Stradivarius (93) overleden.
Hij was een Italiaanse vioolbouwer en de bekendste onder hen. Stradivarius had elf kinderen bij zijn twee vrouwen, met wie hij in totaal 70 jaar getrouwd is geweest. Rond 1700 was Stradivari de toonaangevende vioolbouwer in Italië, en rond 1715 had hij met zijn vaardigheid en expertise een niveau in de instrumentenbouw bereikt dat volgens sommigen daarna niet meer geëvenaard.  De hoogste prijs ooit betaald voor een viool van Stradivarius was 11 miljoen euro in 2011 op een online veiling. De viool werd in 1721 gebouwd en staat bekend als de Lady Blunt. Blunt, de kleindochter van Lord Byron, had het instrument 30 jaar in haar bezit. Het wordt beschouwd als een van de bestbewaarde exemplaren.

1591 – Kruidenvrouwtje uit Poederoijen als heks verbrand.
Marigje Arriens was een kruidenvrouwtje uit Schoonhoven dat als vermeende heks voor kwaadaardige toverij werd veroordeeld, waarna zij op de brandstapel eindigde.

1642 – Abel Tasman gaat aan land in Mohua Golden Bay, en is de eerste Europeaan in Nieuw-Zeeland.

1577 – Anna van Saksen (32) overleden, tweede echtgenote van Willem van Oranje.

1352 – Paus Innocentius VI wordt als Paus gekozen.

546 – Totila, koning van de Ostrogoten neemt Rome in.
De bevolking verlaat, op zo’n 500 gijzelaars na, de verwoeste stad.

218 v.Chr. Slag bij de Trebia.
Hannibal Barkas verslaat bij de rivier de Trebbia, de Romeinse legioenen onder Tiberius Sempronius Longus (consul in 218 v.Chr.). In de veldslag verliezen de Romeinen 20.000 man.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

   facebook     

© 18 december 2023