Wat gebeurde er op 2 december?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Onthulling van de B-21 Raider bommenwerper die gebouwd is door Northrop en die de nieuwste aanwinst is van de US Air force.
De bijnaam Raider is gebaseerd op de Amerikaanse luchtaanval (Doolittle Raid) op Tokio in 1942 onder leiding van luitenant-kolonel Jimmy Doolittle.

2021 – De 1000 kilometer lange hogesnelheidsspoorlijn tussen de Chinese stad Kunming en de Laotiaanse hoofdstad Vientiane wordt geopend. De aanleg heeft zo’n 5 jaar geduurd en omgerekend ruim 5 miljard euro gekost.

2021 – Duitsland neemt afscheid van bondskanselier Angela Merkel.
Met een plechtige afscheidsceremonie waarbij tijdens de taptoe onder meer een lied van punkzangeres Nina Hagen en het kerklied Großer Gott, wir loben Dich (Grote God, wij loven U) ten gehore is gebracht.

2021 – De voormalige Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz verlaat de politiek evenals de huidige bondskanselier Alexander Schallenberg.
De nog niet benoemde nieuwe leider moet zowel de functie van partijvoorzitter als die van bondskanselier gaan bekleden.

2021 – Oliemaatschappij Shell ziet af van het ontwikkelen van het olieveld Cambo bij de Shetlandeilanden.
De Britse mede-aandeelhouder Siccar Point Energy is teleurgesteld. Milieuorganisatie Greenpeace is daarentegen tevreden.

2021 – De 1000 kilometer lange hogesnelheidsspoorlijn tussen de Chinese stad Kunming en de Laotiaanse hoofdstad Vientiane wordt geopend.
De aanleg heeft zo’n 5 jaar geduurd en omgerekend ruim 5 miljard euro gekost.

2016 – Bij een brand tijdens een dancefeest in een voormalig pakhuis in de Amerikaanse stad Oakland komen meer dan dertig mensen om het leven.

2015 – In San Bernardino vallen bij een schietpartij in een zorgcentrum voor gehandicapten 14 doden.

2012 – Een deel van de Japanse Sasagotunnel stort in.

2006 – Mariska Veres (59) overleden. 
Zij was een Nederlandse zangeres, die vooral bekend was door haar optredens met de popgroep Shocking Blue. Veres werd geboren als middelste van de drie dochters van de Hongaarse violist en orkestleider Lajos Veres en haar in Duitsland geboren moeder uit FransRussische ouders, Maria Ender. De eerste hit met Shocking Blue waarop ze meezong was “Send me a postcard“, gevolgd door “Long and lonesome road“. Een leuk feit is dat de band – voor de opname van “send me a postcard” – nog niet één keer op het podium had gestaan (ze waren dus eerst de studio ingedoken). In 1969/1970 kreeg Shocking Blue wereldfaam met het nummer “Venus“, de eerste Amerikaanse nummer 1-hit van Nederlandse makelij.

2002 – Uit het Museon in Den Haag worden diamanten en juwelen gestolen.
Deze hebben samen een waarde van enkele miljoenen euro’s.

2002 – Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk sluiten een overeenkomst over sluiting van het asielzoekerscentrum Sangatte bij de ingang van de Kanaaltunnel.

2001 – Het Amerikaanse energiebedrijf Enron vraagt de Chapter 11-status aan wegens een dreigend bankroet nadat Dynegy een bod van 8,4 miljard dollar heeft ingetrokken.
Het is het grootste bankroet in de Verenigde Staten in 2003 en heeft grote gevolgen, zelfs politiek.

1999 – Het Verenigd Koninkrijk draagt politieke macht in Noord-Ierland over aan het Noord-Ierse parlement.

1999 – In het Britse wetenschapsblad Nature wordt een rapport van 22 onderzoekers gepubliceerd die het menselijke chromosoom 22 hebben kunnen ontcijferen.

1995 – Lancering van SOHO, het eerste zonne-observatorium in de ruimte, buiten de storende aardse dampkring.

1993 – In Zuid-Afrika wordt een eind gemaakt aan de bantoestans.
Een Bantoestan, ook wel thuisland genoemd, was een in naam zelfstandig gebiedsdeel binnen de grenzen van Zuid-Afrika dat tijdens het apartheidsregime aan de zwarte bevolkingsgroepen werd toegewezen.

1993 – Drugsbaron Pablo Escobar wordt doodgeschoten in Medellín (Colombia).

1993 – NASA lanceert het ruimteveer Endeavour. De astronauten aan boord moeten een optische fout aan de Hubbletelescoop herstellen.

1990 – Samen met een Belgische parlementaire delegatie landen in Zaventem vierentwintig Belgische gijzelaars die vier maanden in Irak en Koeweit hebben vastgezeten.

1990 – Een coalitie onder leiding van bondskanselier Helmut Kohl wint de eerste verkiezingen in het herenigde Duitsland.

1990 – Voor het eerst gaat een journalist de ruimte in.
De Japanner Toyohiro Akiyama is de eerste betalende passagier aan boord van een ruimteschip. Zijn werkgever, de Tokyo Broadcasting System betaalde de kosten voor een ruimtereis met de Sovjet-Russische Sojoez TM-11.

1988 – Benazir Bhutto wordt minister-president van Pakistan.
Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider in een door de Islam gedomineerd land.

1982 – Barney Clark, een 61-jarige tandarts, krijgt als eerste persoon ter wereld een permanent kunsthart.
De operatie wordt uitgevoerd aan de University of Utah. Clark zal nog 112 dagen in leven blijven.

1975 – Treinkaping bij Wijster.
Op dinsdagochtend  werd om 10:07 de stoptrein Groningen-Zwolle met de noodrem tot stilstand gebracht tussen de weilanden. Zeven Zuid-Molukse jongeren uit Bovensmilde hadden de trein gekaapt in hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. Er vielen drie doden: de machinist en twee passagiers werden door de kapers doodgeschoten. Na 12 dagen gaven de kapers zich over.

1975 – In Laos wordt de republiek uitgeroepen.

1971 – De Verenigde Arabische Emiraten worden gevormd.

1961 – In een radiotoespraak verklaart de Cubaanse leider Fidel Castro dat hij een Marxistisch-Leninist is en dat Cuba communistisch zal worden.

1959 – Breuk van de Malpassetdam (Frankrijk), met een ramp tot gevolg.
De ramp kostte aan 423 mensen het leven. De ramp is te wijten aan een geologische breuk bij de dam, die niet werd opgemerkt. Hierdoor was de bodem erg instabiel, waardoor de dam bij hoge druk zou bezwijken.

1950 – De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nemen Resolutie 390(V) aan, waarbij de Eritreeërs als volk worden erkend, maar Eritrea wordt met Ethiopië tot een federatie samengevoegd.

1927 – De Ford Motor Company presenteert de Ford Model A.

1920 – Armenië staat bij het Verdrag van Alexandropol gebied af aan Turkije.

1901 – Gillette verkrijgt het octrooi op het verwisselbare scheermesje.

1877 – Voor het eerst wordt zuurstof vloeibaar gemaakt, door Louis-Paul Cailletet.

1856 – Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.

1854 – Oostenrijk sluit een alliantie met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

1852 – Napoleon III wordt keizer van Frankrijk.
Zoon van Lodewijk Napoleon Bonaparte, koning van Holland en diens echtgenote Hortense de Beauharnais. Hij was president van Frankrijk van 1848 tot 1852, en als Napoleon III keizer van Frankrijk van 1852 tot 1870. Lodewijk Napoleon, zoals hij ook werd genoemd, was een neef (oomzegger) van Napoleon Bonaparte.

1848 – Frans Jozef I wordt keizer van Oostenrijk.

1828 – Simon Paap (39) overleden, was een bekende Nederlandse dwerg.
Simon Paap was slechts 84,0 centimeter lang en 14 kilo zwaar. Dit maakte hem in Nederland en de omringende landen tot een opmerkelijke verschijning.
In de Grote of Sint-Bavokerk in het centrum van Haarlem is de lengte van Simon Paap aangegeven met een zwart marmeren staaf, vlak naast die van de al even bekende reus Daniël Cajanus, die een eeuw eerder leefde. Paap stierf aan de gevolgen van een ontsteking aan de long.

1823 – President James Monroe van de Verenigde Staten houdt een rede in het Amerikaanse Congres waarin hij Europese inmenging in Noord- en Zuid-Amerika afwijst, evenals Amerikaanse inmenging in Europa.
Dit zou later de Monroedoctrine worden genoemd.

1805 – In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde RussischOostenrijkse strijdmacht.

1804 – In de Notre-Dame van Parijs kroont Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer.
De kroning vond plaats in aanwezigheid van paus Pius VII. Als Napoleon I was hij van 1804 tot 1815 keizer der Fransen. Zijn juridische hervorming, de Code Napoléon, had een grote en blijvende invloed op het recht in vele landen, waaronder Nederland en België. Het best wordt hij echter herinnerd door de rol die hij in de naar hem genoemde Napoleontische oorlogen speelde. Het gelukte hem in het eerste decennium van de 19e eeuw een groot deel van Europa onder Frans gezag te brengen.  In 1813 versloeg de Zesde Coalitie het leger van Napoleon in de Slag bij Leipzig. Het volgende jaar viel de Coalitie Frankrijk binnen. Napoleon werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. Minder dan een jaar later slaagde Napoleon er echter in te ontsnappen. Hij wist de macht in Frankrijk honderd dagen opnieuw te grijpen, maar in de beslissende Slag bij Waterloo, vlak bij Brussel, in juni 1815 leed hij een nederlaag. Daarna bracht hij de laatste zes jaar van zijn leven in gevangenschap van de Britten op het eiland Sint-Helena door. Een autopsie zou hebben geconcludeerd dat hij stierf aan maagkanker.

1547 – Hernán Cortés (62) overleden, was een Spaanse conquistador.
Cortés staat vooral bekend om zijn verovering van Mexico tussen 1519 en 1521.

1409 – De Universiteit van Leipzig in Leipzig, Saksen, Duitsland, één van de oudste Europese universiteiten, wordt gesticht.

Bronnen: o.a. Wikipedia

Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 2 december 2023