Wat gebeurde er op 24 november?

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – ADO Den Haag ontslaat trainer Dirk Kuijt in verband met tegenvallende resultaten.

2021 – Magdalena Andersson wordt door het Zweedse parlement gekozen als premier.
Dezelfde dag stapte een beoogd coalitiepartner op, waarop Andersson besloot om af te zien van het premierschap. Ze zou anders twee dagen later formeel geïnstalleerd worden en de eerste vrouwelijke premier van het land zijn geworden.

2021 – Lancering van de DART (Double Asteroid Redirection Test) missie naar de planetoïde Dimorphos die rond een andere planetoïde (65803) Didymos draait.
Het ruimtevaartuig moet tegen Dimorphos botsen om te onderzoeken of het mogelijk is op deze manier te baan van het object te veranderen.

2017 – Door bomaanslagen en gevechten bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï zijn zeker 200 doden gevallen.
Terroristen lieten volgens de veiligheidsdiensten bommen ontploffen bij het gebedshuis en openden vervolgens het vuur op gelovigen die net naar buiten kwamen na het vrijdaggebed.

2015 – Turkije heeft een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald dat het Turkse luchtruim bij de Syrische grens zou hebben geschonden.
Het gevechtsvliegtuig is in Syrië vlakbij de Turkse grens neergestort.

2014 – In de Verenigde Staten beslist een onderzoeksjury om agent Darren Wilson niet te vervolgen voor het doodschieten van Michael Brown in Ferguson in augustus 2014.
De beslissing leidt tot rellen en plunderingen, ondanks de oproep van president Obama om zich neer te leggen bij de uitspraak.

2001 – Crossair-vlucht 3597 stort neer in de buurt van Zürich Airport.
Hierbij komen 24 van de 33 inzittenden om het leven

1991 – Freddie Mercury (45) overleden.
Hij was een Britse rockmusicus.
Hij werd bekend als de zanger en ‘frontman’ van de groep Queen en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden. Hij stond bekend om zijn extraverte karakter en zijn explosieve optredens. Hij staat ook in de boeken als de man met een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem.

1990 – GroenLinks wordt opgericht.

1987 – Anton Pieck (92) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus.
Van 1920 tot 1960 was Pieck tekenleraar in Bloemendaal. De tekeningen die hij maakte hadden een geheel eigen stijl, vaak sprookjesachtig en nostalgisch van karakter, en gaven blijk van een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties werden buitengewoon populair. De sfeervolle tekeningen zijn nog regelmatig te zien op geboortekaartjes, ex libris en kalenders.
Pieck is ook de ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken in Nederland, dat ook buiten Nederland grote faam geniet.

1983 – In Arnhem wordt Loesje opgericht.

1969 – De Apollo 12 capsule komt veilig neer in de Stille Oceaan.
Dit is het slot van de tweede bemande reis naar de maan.

1974 – Twee Palestijnse kapers steken op Schiphol een Vickers VC-10 van British Airways in brand en geven zich daarna over.
Ze worden vrijgelaten na de kaping van een Brits vliegtuig dat is geland in Tunis.

1965 – Mobutu Sese Seko grijpt de macht in Congo.

1963 – In Dallas wordt Lee Harvey Oswald doodgeschoten door Jack Ruby.
Het incident is live op televisie te zien. Oswald was de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy, hoewel er na zijn dood nooit een rechtszaak kon worden aangespannen om zijn schuld te bewijzen.

1963 – President Lyndon B. Johnson bevestigt dat de Verenigde Staten militaire en economische steun zullen blijven verlenen aan Zuid-Vietnam.

1958 – Mali wordt onafhankelijk.

1955 – De Fokker F27 Friendship maakt zijn eerste proefvlucht.

1944 – De Verenigde Staten voeren hun eerste bombardement op Tokio uit.

1924 – De H-NACC arriveert in Batavia; de eerste intercontinentale commerciële vlucht is een feit.

1922 – Mussolini krijgt van het Italiaanse parlement voor één jaar dictatoriale bevoegdheden.

1921 – De Japanse kroonprins Hirohito wordt regent voor zijn zieke vader, Yoshihito.

1859 – De Britse bioloog Charles Darwin publiceert De oorsprong der soorten (oorspronkelijke titel: On The Origin of Species).
De eerste druk is meteen uitverkocht.

1813 – Een plundering door terugtrekkende Franse troepen leidt tot de Ramp van Woerden.
Dat vond plaats  tijdens de Zesde Coalitieoorlog. Op die dag probeerden anti-Franse rebellen, bestaande uit muitende troepen van de Franse Nationale Garde van Den Haag die zichzelf hernoemd hadden tot ‘Oranje-Garde’, Woerden te veroveren op het Eerste Franse Keizerrijk, maar het Pruisische Regiment (voornamelijk Pruisische soldaten in Franse dienst) verdedigde de stad met succes. Daarbij doodden zij 26 burgers van Woerden.

1642 – Abel Tasman “ontdekt” Tasmanië.

1632 – Baruch Spinoza geboren,
Hij was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting van Sefardisch-Joodse afkomst.

1631 – Nederlanders steken de stad Olinda in brand.

1492 – Lodewijk van Gruuthuse (65) overleden.
Hij was heer van Brugge, diplomaat en militair.
Tussen 1463 en 1477 bekleedde hij de positie van stadhouder  in Den Haag als hoogste vertegenwoordiger van de hertog in de Bourgondische gewesten Holland, Zeeland en Friesland (hoewel deze laatste feitelijk geen deel uitmaakte van het Bourgondische rijk).
Hij was getrouwd met Margaretha van Borssele, lid van een van de meest vooraanstaande families van Zeeland. Zij was een dochter van Hendrik II van Borselen en Johanna van Halewijn en dus een zuster van Wolfert VI van Borselen, die Gruuthuse in 1477 zou opvolgen als stadhouder van Holland, Zeeland en Friesland.

1248 – In de nacht van 24 op 25 november komen ongeveer 5.000 mensen om door een bergstorting aan de noordflank van de Mont Granier, dat deel uitmaakt van de Franse Voor-Alpen.

654 – Kōtoku (58) overleden, keizer van Japan (645-654).

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

 

© 24 november 2023