Wat gebeurde er op 16 november?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van de Space Launch System (SLS) raket van NASA vanaf Kennedy Space Center Lanceercomplex 39 platform B voor de Artemis I missie met het Orion ruimtevaartuig en daarnaast nog 10 CubeSats.

2021 – Het Nederlands voetbalelftal wint de WK-kwalificatiewedstrijd in de Kuip in Rotterdam met 2-0 van het team van Noorwegen en verzekert zich daarmee van deelname aan het Wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar.

2021 – Bij de plaats Garrelsweer in Groningen vindt om 1:46 MET een aardbeving plaats met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.
De aardbeving behoort tot de krachtigste aardbevingen die tot nu toe in de provincie hebben plaatsgevonden en is een gevolg van aardgaswinning in het gebied.[

2020 – Harry van Raaij (84), overleden.
Hij was een Nederlands voetbalbestuurder.
Van Raaij was van 1996 tot 2004 voorzitter van de voetbalclub PSV Eindhoven.
De clubman bestuurde PS onder het motto: ‘PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club’.

2015 – Ronald Bandell (69) overleden.
Hij was een Nederlandse burgemeester van de PPR en later de PvdA.
In 1977 werd Bandell voor het eerst burgemeester en wel in de voormalige Zuid-Hollandse gemeente Moordrecht. Hij combineerde deze post van 1982 tot 1985 met die van het waarnemend burgemeesterschap van de zich in de buurt bevindende – en thans niet meer bestaande – gemeente Krimpen aan de Lek. In 1987 kreeg hij de burgemeesterspost van het zuidelijker gelegen Papendrecht. Toen de PPR met onder andere de Communistische Partij van Nederland opging in GroenLinks besloot hij om geen lid te worden van die nieuwe partij maar van de PvdA. Van 1995 tot 2000 was hij burgervader in de Noord-Hollandse gemeente Alkmaar. Na op 16 juni 2000 als burgemeester van Dordrecht in Zuid-Holland te zijn teruggekeerd, volgde in 2006 een herbenoeming voor de gebruikelijke periode van zes jaar. Bandell was uit hoofde van zijn burgemeestersfunctie tevens korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid, voorzitter van het Drechtstedenbestuur en de Drechtraad alsook voorzitter van het samenwerkingsverband Regio Zuid-Holland Zuid. In 2005 stond Bandell genomineerd voor Beste Burgemeester. Hij bereikte uiteindelijk een derde plaats.

2001 – Luc Lutz (76) overleden, Nederlands acteur.
Lutz was de middelste van drie acterende broers Lutz. Zijn inmiddels ook overleden broers Ton en Pieter werden ook acteur. Lutz’ zoon Joris (uit zijn huwelijk met de actrice Simone Rooskens) werd eveneens acteur. In 1967 kreeg hij de Arlecchino. In de jaren 1990-1993 speelde hij Norbert Hogendijk in de televisieserie Ha, die Pa!, waarin zijn zoon Joris debuteerde als zijn zoon Matthijs. Lutz overleed aan de vooravond van zijn 77e verjaardag.

2001 – Nieuw wereldrecord voor Domino Day met 3.540.562 omgevallen stenen.

1968 – Greet Hofmans (74) overleden.
Zij was een Nederlandse alternatieve genezeres en handoplegster. Zij was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en verbleef daarbij vaak op paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de “Greet Hofmans-affaire”.

1951 – Kneppelfreed (Fries voor ‘knuppelvrijdag’), ook bekend als ‘de slag op het Zaailand’.
Bij die gelegenheid raakte een groep demonstranten, nieuwsgierigen en journalisten voor het gerechtsgebouw van Leeuwarden aan het Zaailand slaags met de politie, toen die hen met knuppels en waterkanonnen uiteen probeerde te drijven.

1945 – In Londen wordt de UNESCO opgericht

1933 – De Verenigde Staten knopen diplomatieke banden aan met de Sovjet-Unie.

1904 – Uitvinding van de elektronenbuis, door John Ambrose Fleming.

1894 – De Turken vermoorden zesduizend Armeniërs in Koerdistan.

1776 – De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden biedt de Amerikanen als eerste land ter wereld hulp in hun Onafhankelijkheidsoorlog.

1272 – Hendrik III (65) overleden, koning van Engeland.
Op 9-jarige leeftijd volgde hij zijn vader, Jan zonder Land, op. Zijn moeder was Isabella van Angoulême.
Hij was gehuwd met  Eleonora van Provence.  En hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Eduard I.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 16 november 2023