Wat gebeurde er op 13 november?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag in İstiklal Caddesi, in de buurt van het Taksimplein in het centrum van Istanboel, vallen zeker zes doden en 81 gewonden.

2021 – Tijmen Eising wint de mannenwedstrijd van de eerste Nederlandse Kampioenschappen Gravel in het Gelderse Epe.
Coen Vermeltfoort wordt tweede en Daan van Sintmaartensdijk wordt derde.

2021 – De Internationale Kindervredesprijs 2021 wordt uitgereikt aan de Indiase broers Vihaan (17) en Nav (14) Agarwal.

2020 – Een kleine planetoïde (ca. 10 m) met de naam 2020 VT4 passeert de Aarde op een afstand van zo’n 375 km.
Dit is de meest nabije passage van een aardscheerder tot nu toe.

2019 – Aanvang van het impeachment-proces tegen V.S.-president Donald Trump met de eerste openbare hearings in het Capitool (Washington).

2015 –  Aanslagen in Parijs; ten minste 131 mensen komen om het leven bij een zestal terroristische aanslagen.
Met bomaanslagen, schietpartijen en een bloedbad in een theater is Parijs vrijdag op uitgaansavond getroffen door een ongekende golf aanslagen. Getuigen verklaren dat ze aanslagplegers hebben horen roepen dat hun daden de wraak zijn voor de bombardementen op Syrië.

2015 – Bij aanslagen in Irak vallen minstens 18 doden en 41 gewonden.

2015 – Jennifer Willems (68) overleden.
Zij was een Nederlandse actrice. Willems was met name bekend door haar rol van Teun in de kleuterserie De Film van Ome Willem. Zij was voornamelijk actief als actrice en in het theater in de jaren zeventig.

2010 – Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. Zij is een Myanmarese politica, leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar (voorheen Birma) en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 en talrijke andere internationale onderscheidingen.

2009 – Nieuw wereldrecord Domino Day, 4.491.863 omgevallen stenen.
 Op vrijdag 13 november 2009 vond er een wereldrecordpoging plaats om 4,8 miljoen stenen te laten vallen in het WTC Expo in Leeuwarden. Het thema dit jaar was The World in Domino – The Show with the Flow. Alles in de show draaide om zeven subthema’s, gemodelleerd naar de zeven continenten. Daarnaast waren er weer vier Builders Challenges. Dit was tevens de laatste Domino Day, door de financiële crisis werden er onvoldoende sponsoren gevonden voor een vervolg.

2004 – In het Limburgse Helden wordt een moskee in brand gestoken naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh.

2001 – Kaboel (hoofdstad van Afghanistan) valt in handen van de Noordelijke Alliantie.

1990 – Nico Haak (51) overleden.
Hij was een Nederlandse zanger die in de jaren zeventig zijn grootste successen vierde.
Het eerste televisieoptreden van Nico Haak en de Paniekzaaiers vond plaats in een show van Ted de Braak met het nummer “Daar zie ik glazen staan”. De feestmuziek bleek aan te slaan en uiteindelijk brak Haak in 1973 definitief door met het lied Joekelille. In 1974 werd het succes gecontinueerd met Honkie-Tonkie Pianissie en Sokkies Stoppen. In 1975 scoorde Haak zijn grootste hit: Foxie Foxtrot.
Nico Haak overleed aan een hartaanval.

1985 – Een uitbarsting van de vulkaan Nevado del Ruiz in Colombia veroorzaakt een aardverschuiving die de plaats Armero onder modder bedelft.
Ongeveer 23.000 mensen komen om.

1974 – Yasser Arafat verklaart voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat hij streeft naar een Palestijnse staat waar moslims, christenen en joden kunnen leven.

1956 – Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten beslist dat rassenscheiding ongrondwettig is.

1948 – Leigh Mercer publiceert zijn beroemde palindroom “A man, a plan, a canal: Panama!”.

1945 – Generaal Charles de Gaulle wordt gekozen tot president van het voorlopige bewind van Frankrijk.

1945 – Albert Heijn (80) overleden.
De uit een Oostzaans kruideniersnest afkomstige Albert Heijn was de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen. Hij nam op 27 mei 1887 (zijn trouwdag) de kruidenierswinkel van zijn vader Jan Heijn in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Het werd een groot succes waardoor hij acht jaar later een filiaal kon openen in Purmerend.
Heijn gaf de leiding over het bedrijf in 1920 over aan zijn zoons Jan Heijn en Gerrit Heijn, en zijn schoonzoon Johan Hille. Later zouden zijn kleinkinderen Albert en Gerrit Jan Heijn het familiebedrijf verder uitbouwen.

1945 – Soekarno wordt gekozen tot president van de republiek Indonesië.

1918 – Geallieerde troepen bezetten Constantinopel de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

1805 – Het leger van Napoleon neemt Wenen in.

1093 – Malcolm III van Schotland (62) wordt vermoord.
Bijgenaamd Canmore (groot hoofd, grote baas), was koning van Schotland van 1058 tot en met 1093. Hij had regelmatig strubbelingen met de Engelse koning Willem de Veroveraar. Hij werd bij Alnwick Castle in een hinderlaag gelokt door Robert de Mowbray, graaf van Northumbria, waarbij hij de dood vond. Zijn vrouw stierf drie dagen later in Edinburgh Castle.

1002 – Slachtpartij op Sint-Brixius-dag was het in opdracht van koning Ethelred II doden van zo veel mogelijk Denen in het koninkrijk Engeland.
De naam verwijst naar bisschop Brixius van Tours, de vijfde-eeuwse opvolger van Martinus van Tours, wiens feestdag op 13 november valt.

324 – Keizer Constantijn I benoemt zijn 7-jarige zoon Constantius II tot Caesar en mogelijke troonopvolger van het Romeinse Rijk.

Bronnen: o.a. Wikipedia

Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 13 november 2023