Wat gebeurde er op 8 september?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (96) overleden.
Elizabeth II was van 6 februari 1952 tot haar overlijden op 8 september 2022 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-IerlandCanadaAustralië en Nieuw-Zeeland. Tevens was zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; Jamaica, de Bahama’sGrenadaPapoea-Nieuw-Guinea, de SalomonseilandenTuvaluSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesAntigua en BarbudaBelize en Saint Kitts en Nevis. Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

2019 – Op SBS6 is de eerste aflevering te zien van datingprogramma Flirty Dancing.
Wendy van Dijk is de presentatrice.

2017 – Zware aardbeving in Mexico
De zware aardbeving voor de kust van Mexico heeft minstens zevenentwintig mensen het leven gekost. Het was de krachtigste aardschok in ruim tachtig jaar.

2015 – De Nederlandse schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman heeft na een periode van depressies zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem.

2015 – Door een gesprongen waterleiding in Amsterdam-Zuid, zijn in de ochtend verschillende straten ondergelopen.
Door de gesprongen waterleiding zijn onder meer delen van het nabijgelegen VU Medisch Centrum onder water gelopen.  Alle in totaal vijfhonderd patiënten werden overgebracht naar andere ziekenhuizen.

2015 – James Bond-boek Trigger Mortis van schrijver Anthony Horowitz verschijnt.

2011 – Een aardbeving met een kracht van 4.5 wordt door een groot deel van Nederland gevoeld. Het epicentrum ligt in het Duitse Goch.

2002 – In Keulen wint de Nederlandse hockeyploeg voor de zesde keer de Champions Trophy.

1994 – Geallieerde legers verlaten Berlijn definitief.

1991 – De Republiek Macedonië ontstaat na een referendum over onafhankelijkheid van het voormalige Joegoslavië.

1983 – Wim Kan (72) overleden.
Hij was een Nederlands cabaretier. Hij wordt met Toon Hermans en Wim Sonneveld gerekend tot De Grote Drie van het Nederlandse cabaret uit de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw. Kan richtte zich in zijn conferences voornamelijk op de politieke actualiteit. Van De Grote Drie was hij de meest politiek geëngageerde.

1980 – In Amsterdam breken krakersrellen uit bij de ontruiming van het pand De Vogelstruys.

1978 – Het leger richt in Teheran en elf andere steden in Iran een bloedbad aan als honderdduizenden betogers tegen het verbod in de straat opgaan.

1951 – Ondertekening van het Vredesverdrag van San Francisco door Japan en 48 andere landen.
Het Vredesverdrag van San Francisco tussen de geallieerden en Japan is ondertekend door 49 landen op 8 september 1951 in San Francisco. Het verdrag ging in werking op 28 april 1952. De officiële naam van het verdrag is “Verdrag van Vrede met Japan”. Het verdrag maakte een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog en herstelde de soevereiniteit van Japan.

1944 – Lancering van de eerste V2-raket vanuit Nederland richting Londen; doel wordt getroffen.

1941 – Begin van de Operatie Nordlicht Beleg van Leningrad. Deze slag zou ruim 900 dagen duren.

1936 – Verloving tussen Prinses Juliana en Prins Bernhard.
De twee hadden elkaar eerder dat jaar ontmoet tijdens een skivakantie in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Een kleine twee maanden na de verloving kreeg Bernhard het Nederlandse staatsburgerschap. De huwelijksvoltrekking vond op 7 januari 1937 plaats in Den Haag. Een dag hiervoor had Bernhard de titel Prins der Nederlanden met het predicaat Koninklijke Hoogheid gekregen. 

1921 – Eerste Miss America–verkiezing.

1920 – Oprichting van het Italiaans Regentschap Carnaro.  Is een nooit erkende staat die op door de Italiaanse schrijver Gabriele D’Annunzio werd uitgeroepen in Fiume (de huidige stad Rijeka in Kroatië). 

1900 – De Galvestonorkaan eist 8000 tot 10.000 levens in Texas.

1888 – In Engeland vinden de eerste zes wedstrijden ooit plaats van de Football League.

1760 – Montreal wordt veroverd door het Britse leger onder leiding van Jeffrey Amherst.

1575 – Het Beleg van Woerden begint.
Het was een belegering van de stad Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht (toentertijd nog onderdeel van Holland) vanaf 8 september 1575 tot 10 september 1576 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na een beleg van ruim een jaar, braken de Spaanse legers het beleg weer op omdat ze tegen de Spaanse muiterij in Vlaanderen moest optreden.

1522 – De Spaanse zeevaarder Juan Sebastián Elcano keert terug in Spanje nadat hij als eerste de aarde rond is gevaren, een expeditie die gestart was door Ferdinand Magellaan.

1504 – Michelangelo onthult zijn beeld David.

1157 – Richard Leeuwenhart geboren.
Hij was koning van Engeland van 1189 tot 1199 en nam als kruisvaarder deel aan de Derde Kruistocht. Hij was de tweede zoon van Hendrik II en Eleonora van Aquitanië.
Richard Plantagenet is voornamelijk bekend als de afwezige koning, tijdens zijn regeringsperiode bracht hij slechts zes maanden in Engeland door. Maar het was vooral bekendheid van Richard om zijn moed, waaraan hij de bijnaam ‘Leeuwenhart’ te danken had.

780 – Leo IV van Byzantium (30) overleden, Byzantijns keizer.
Bijgenaamd de Chazaar was van 775 tot aan zijn dood keizer van Byzantium. Het Byzantijnse Rijk is een voortzetting van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk na de val van het westelijk deel in 476.

394 – Arbogast overleden.
Hij was een Romeinse generaal van Frankische afkomst, die een aantal jaren als opperbevelhebber de machtigste man in het West-Romeinse Rijk was. Hij bracht het Rijk in een ernstige crisis toen hij zijn eigen politiek begon te voeren. Hij was een neef van Richomer en Bauto, die evenals Arbogast hoge posities in het Romeinse leger vervulden.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 8 september 2023