Wat gebeurde er op 20 augustus?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2022 – Een Dragon capsule van SpaceX die op 15 juli 2022 werd gelanceerd voor de Dragon CRS-2 SpX-25 bevoorradingsmissie naar het ISS maakt een veilige landing in zee voor de kust van Florida (Verenigde Staten).
Aan boord is ruim 1800 kg wetenschappelijk materiaal.

2018 – Maarten van der Weijden heeft op de laatste dag van zijn elfstedenzwemtocht na circa 163 kilometer op advies van zijn arts moeten opgeven.
De zwemmer zamelde met de zwemactie geld in voor onderzoek naar kanker.

2010 – Conny Mus (59) overleden.
Coenraad Willem (Conny) Mus was een Nederlandse journalist. Vanaf 1989 was Mus correspondent voor RTL Nieuws op de Nederlandse televisiezender RTL-Véronique (later RTL 4) vanuit Israël. Voor dit nieuwsprogramma maakte hij meer dan 1300 reportages. Conny Mus is  tijdens zijn vakantie in Nederland in Utrecht overleden aan een hartstilstand. Zijn laatste uitzending op RTL 4 was op 7 augustus 2010.

2009Pieter Lutz (82) overleden.
Hij was een Nederlands acteur, die de laatste jaren bekend was door zijn rol als de vrekkerige Fred in Het Zonnetje in Huis. Hij was de jongste van de drie acterende broers Lutz: Ton (1919-2009) en Luc (1924-2001), en een oom van de eveneens acterende Joris Lutz.

2008 – Op de luchthaven van Madrid komen 154 mensen om het leven bij een vliegtuigcrash van Spanair-vlucht JK 5022; 18 raken gewond.
Het vliegtuig wilde naar Las Palmas, maar raakte van de baan door een verkeerde take off configuratie.

2005 – De Nederlandse vrouwenhockeyploeg wordt in Dublin voor de zesde keer Europees kampioen.

2001 – Sylvia Millecam (45) overleden.
Zij was een Nederlands comédienne, actrice, zangeres en presentatrice. Ze werd bekend met haar optredens in het consumentenprogramma Ook dat nog! en het Teleac-programma Knoop in je Zakdoek, gericht op verstandelijk gehandicapten.
Op 22 september 1999 ging Millecam naar haar huisarts vanwege een knobbeltje in haar rechterborst. De huisarts liet een mammografie uitvoeren, maar de uitslag was niet geheel duidelijk. Ze geloofde dat er alleen maar sprake was van een bacteriële infectie en zocht haar heil in alternatieve geneeswijzen, onder andere begeleid door het zelfbenoemd medium Jomanda. Uiteindelijk overleed Sylvia aan een tumor. 

1990 – De Amerikaanse president George Bush eist van de Iraakse president Saddam Hoessein dat de duizenden westerlingen die volgens Bush door Irak worden gegijzeld, worden vrijgelaten. Op zijn beurt eist Irak dat alle ambassades in Koeweit worden gesloten.

1988 – Het Iraanse hoofd van staat, ayatollah Khomeini accepteert resolutie 598 van de VN Veiligheidsraad. Hiermee komt een einde aan de Irak-Iranoorlog.

1983 – In Amsterdam steekt een 16-jarige skinhead de 15-jarige Kerwin Duinmeijer neer.
Kerwin overlijdt een dag later in het ziekenhuis.

1977 – NASA lanceert de Voyager 2 ruimtesonde per Titan III raket.

1968 – In Tsjechoslowakije komt met de inval van troepen van USSR en Warschaupact abrupt een einde aan de door Alexander Dubček aangestuurde Praagse Lente.

1960 – Senegal verlaat de Mali-federatie en wordt een zelfstandige staat.

1960 – De honden Belka en Strelka, een dag eerder gelanceerd aan boord van Spoetnik 5, keren als eerste dieren levend terug van een ruimtereis.

1912 – William Booth (73) overleden, Brits stichter van het Leger des Heils.

1897 – De Britse legerarts Ronald Ross ontdekt dat tropische steekmuggen de overbrenger zijn van malaria.

1833 – De Afrikaans/Amerikaanse slaaf Nat Turner begint een slavenopstand tegen de zuidelijke plantage-eigenaren in Southampton County, Virginia.

1823 – Paus Pius VII (83) overleden.

1672 – Tijdens een volksoproer, opgezet door de Oranje partij van Willem III van Oranje, worden Johan de Witt en Cornelis de Witt opgehangen. Prins Willem III wordt stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Groningen en Westerwolde.

1666 -West-Terschelling, een rustoord voor zeelieden, tijdens de Tweede Engelse Oorlog, werd door een inval van de Engelse vloot vrijwel volledig platgebrand.
Slechts dertig huizen bleven gespaard, waaronder de Brandaris en de Sint-Janskerk.

1384 – Geert Grote (43) overleden.
Hij was een Nederlands theoloog, schrijver, fanatiek kloosterhervormer en boeteprediker binnen de katholieke Kerk. Hij preekte in de landstaal, stelde misstanden aan de kaak en streefde naar eenvoud. Via het onderwijs en het vertalen en verspreiden van zijn boeken werden de humanistische ideeën van Geert Grote tijdens de middeleeuwen snel door heel Europa uitgedragen.

1000 – Stefanus I “de Heilige” van Hongarije wordt gekroond tot de eerste koning van het middeleeuwse Koninkrijk Hongarije.
Hij wordt sinds 1083 als heilige vereerd.
Stefanus’ vader Géza was het stamhoofd van de Magyaren. Zijn moeder heette Sarolta. Hij werd als heiden geboren onder de naam Vajk (held). In 985 lieten hij en zijn vader zich dopen door de heilige Adalbert van Praag.

768 – Eadberht van Northumbria (~53) overleden, Angelsaksisch koning.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 20 augustus 2023